Konica Minolta DiMAGE Scan Multi Pro filmskanner

greenspun.com : LUSENET : Fotoforum : One Thread

Amatörfotografklubben har skaffat en Konica Minolta DiMAGE Scan Multi Pro mellanformats filmskanner.

Egenskaper

Skannern kan skanna småbildsfilm (kinoformat 24x36 mm) med 4800 dpi (Dot Per Inch) upplösning och mellanformats filmer med 3200 dpi upplösning (4800x3200 dpi teoretiskt, i praktiken försumbar skillnad). Skannern klarar av svartvit film, färgnegativ och diapositiv. Den har hållare för småbildsfilm (max 6 rutor per filmremsa), för småbilds diaramar samt två universalhållare (med och utan glas) för större format. Universalhållaren har masker för 6x4.5, 6x6, 6x7, 6x8 samt 6x9 cm filmrutor.

Med dessa upplösningar får man ut det mesta från filmen, men bildfilerna kan bli rätt stora: 93 MB för småbild (4800 dpi, 24 bitars färgrymd) och 185 MB för 6x7 cm (3200 dpi, 24 bitars färgrymd). Om man planerar att göra mer omfattande justeringar i Photoshop rekommenderas dessutom 48 bitars färgrymd (16 bitar per färg), vilket resulterar i en fördubbling av filstorlekekarna.

Skannern är försedd med DIGITAL ICE3, ROC och GEM. Digital ICE är en utmärkt funktion som bygger på att i tillägg till de tre färgerna RGB skannas också en infraröd kanal. Med den infraröda kanalen detekteras skador och damm på filmen och subtraheras från färgkanalerna, dvs. en form av automatisk ”prickning” av bilderna sker. Den här funktionen kan tyvärr inte användas på traditionella silverhaltiga svartvita filmer eftersom de inte släpper igenom infrarött ljus, däremot nog för sk. kromogena svartvita filmer (t.ex. Ilford XP2 och Kodak T400CN) genom att skanna i färg och konvertera dem i Photoshop till svartvita bilder.

ROC står för Restoration Of Colour och försöker återställa blekta filmers färgbalans. GEM används för reducering av filmkorn och brus i bilden. De här egenskaperna är inte lika nyttiga som ICE, eftersom motsvarande funktioner kan göras rätt långt i Photoshop. GEM verkar dessutom på hela bilden, medan man i Photoshop kan välja ut de områden som har störande korn (t.ex. himmel och ansikten).

Erfarenheter

Jag har testat skannern med olika filmer och format (svartvit silverbaserad och kromogen, färgnega och –dia i småbilds- och mellanformat) och den ger utmärkta resultat.

Min filosofi har varit att skanna endast en gång, därför har jag gjort det med största upplösning och i 48 bitars färgrymd. Beroende på inställningar och upplösning tar en inskanning mellan 5 och 20 minuter, betydligt längre på klubbens rätt åldersstigna dator. Ta med en bok då du skannar! Om du har en laptop med Firewire-anslutning så snabbar det upp processen om du skannar med den istället.

Minoltas programvara är lättanvänd och rätt mångsidig. Resultatet blir utmärkt från dia- och svartvit film (skannad som dia). Tyvärr klipper programvaran tonomfånget för färgnegativ med hög kontrast, och det här är inte någonting man kan påverka själv. Klubben har därför skaffat inskanningsprogrammet Vuescan som har utmärkt stöd också för färgnegativ.

-- Anders Blomqvist (anders.blomqvist@bigfoot.com), January 13, 2005

Answers

Länkar:

Information om skannern på svenska

Bruksanvisning för programvaran på bl.a. svenska

Vuescans hemsida

-- Anders Blomqvist (anders.blomqvist@bigfoot.com), January 13, 2005.


Moderation questions? read the FAQ