Heil Munky!

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Naar aanleiding van de comment die Guuz Hoogaerts maakte bij mijn stukje over Chris Korda ben ik wat fora, waaronder natuurlijk die van Lowlands en Mojo, afgegaan met de volgende post:

Misschien dat dit verhaal jullie al bekend is. Gitarist Munky van de band Korn heeft zich in een recent interview een aantal nogal gedurfde uitspraken laten ontvallen, onder andere over Adolf Hitler. Der Führer had volgens hem best in de hemel mogen terechtkomen, aangezien hij heilig in een bepaald ideaal geloofde. Meer hierover in onderstaand artikel:

http://www.nme.com/news/102334.htm

Wel moet gezegd worden dat de gitarist kort daarop openlijk terugkwam op zijn uitspraken, alhoewel hij daarbij wel de mening kenbaar maakte dat Hitler's daden niet door de mens beoordeeld mogen worden, maar slechts door God. Inderdaad, ieder zijn meug.

Mijn vraag aan Lowlands en aan Mojo is: hoe staan zij hiertegenover? Aangezien Chris Korda al van de programmaring werd geschrapt vanwege zijn activiteiten als lid van The Church Of Euthanasia en de clip 'I Like To Watch', zou het consequent zijn om dan ook headliners Korn de toegang te ontzeggen, nietwaar? Dan had Korda wel de gewraakte clip vertoond tijdens zijn DJ set, maar wie kan nou zeggen dat onze Munky, eenmaal op het Alpha-podium, zich niet opeens aan een Hitlergroet of 'alle Joden aan het gas' zou kunnen wagen?

Natuurlijk verwacht ik niet dat Korn geschrapt zal worden van het programma. Ik ga er namelijk vanuit dat er inderdaad met twee maten gemeten wordt voor wat betreft publiekstrekkers zoals deze band. Of heb ik het mis?

gr.

(A)

Ben benieuwd naar de reacties hierop, ik hou jullie op de hoogte!;-)

-- Arien (saguamura@home.nl), August 02, 2002

Answers

Dimmu Borgir staat er ook weer. Ook niet een band met een brandschoon verleden.

-- Martijn ter Haar (martijn@kindamuzik.net), August 02, 2002.

Heheheh...goeie zet Arien.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), August 03, 2002.

BOYCOTTEN!

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), August 03, 2002.

Als je vindt dat niemand anders daden kan/mag beoordelen dan God, mag je dan niet optreden?

-- marieke (marieke@kong.nl), August 03, 2002.

Overigens vind ik het allemaal maar niks dat gemoraliseer over persoonlijke meningen van artiesten en of dat dan consequenties moet hebben voor optredens.

Korn zou overigens gewoon om puur esthetische redenen geboycot worden: wegens te lelijke muziek en te lelijk haar en te lelijke bekken trekken in videoclips. Ja toch? :)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), August 03, 2002.Een paar tekstfragmenten van Dimmu Borgirs cd Enthrone Darkness Triumphant (1997):

In Death’s Embrace

A call has been brought upon us
To complete the infinite fall of heavenWe continue travelling towards our faith
Harvesting helpless Christian spirits
Raping the sanctity of saints

Tormentor Of Christian Souls

I could drag you to my chambers
and strip you naked in darkness
I could pull your fingernails out one by one
and rape you till you find no hope

I could rip your guts out
and let you watch me
sacrifice your unborn child
I could leave you to starve
and even bring you to total silence
...for once

When I have seen your church go up in flames and you are weeping I will laugh.

Dit is dus wél het soort artiesten dat Lowlands-programmeur Eric van Eerdenburg een podium wil geven. Vinden we dat dit moet kunnen?

-- JoB (jobwit@vpro.nl), August 03, 2002.


ben het op beide punten met je eens, Omar

-- marieke (marieke@kong.nl), August 03, 2002.

Dit is dus wél het soort artiesten dat Lowlands-programmeur Eric van Eerdenburg een podium wil geven. Vinden we dat dit moet kunnen?

Ben al twintig jaar een metalhead. Met uitzondering van een enkele uitspatting in Scandinavië (waarbij doden en kerken vielen), ben ik nog nooit een metalband tegengekomen die deze shit serieus nam. Het is part of the game, net zoals een groot deel (het overgrote deel, mag ik hopen) van de gangstarappers geen echte gangsters zullen zijn (met moorden op hun naam).

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), August 03, 2002.

De grootste gemene deler lijkt mij dus de intentie.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), August 03, 2002.

Met uitzondering van een enkele uitspatting in Scandinavië (waarbij doden en kerken vielen), ben ik nog nooit een metalband tegengekomen die deze shit serieus nam. Het is part of the game, net zoals een groot deel (het overgrote deel, mag ik hopen) van de gangstarappers geen echte gangsters zullen zijn (met moorden op hun naam).Dat is een interessante, maar andere discussie. Ik vind: als Chris Korda van het programma moet verdwijnen, dan Dimmu Borgir al helemáál.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), August 03, 2002.


Ik vind: als Chris Korda van het programma moet verdwijnen, dan Dimmu Borgir al helemáál.

Want?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), August 03, 2002.

als Chris Korda van het programma moet verdwijnen, dan Dimmu Borgir al helemáál.

Had hun inderdaad ook in die post kunnen vermelden. Goed gezien, Job! Mijn punt is echter niet wie wel of niet moet komen en waarom (zouden we net zo achterlijk bezig zijn als v. Eerdenburg), maar het feit dat een headliner als Korn (en ik neem aan dat een hoop mensen ook speciaal voor Dimmu Borgir zullen komen) blijkbaar met meer weg kan komen dan een kleine act als Korda.

En nu mag ik voor het eerst in mijn leven mezelf quoten!;-)

[...] bands als Cradle Of Filth en Dimmu Borgir zijn graag geziene gasten op het Dommelsch-podium. In hoeverre dat zal komen vanwege hun brede achterban is speculatief, al moet je als festival wel heel stevig in je schoenen staan om net deze bands op basis van wat zij uitdragen niet te programmeren, laat staan van de line-up te schrappen. Ik zie het spooky kids-leger al schuimbekkend op weg naar het Lowlands-forum, mocht dat gebeuren.

-- Arien (saguamura@home.nl), August 03, 2002.


als ik me niet vergis zag ik ooit Tokyo Decadence op Lowlands, en Funny Games en toch ook A Clockwork Orange (?). Dit jaar All Night Horror met American Psycho II. Wel leuk dit gedoe allemaal: "muziek is de duivel", Elvis op de radio, christenrock alom, Korn more popular than Hitler, moraalridders die de kranten vol schrijven en de snorren aan de macht. Fijn om terug te zijn op aarde na 50 jaar.

van melle

-- melle (minimoralia@yahoo.com), August 03, 2002.


Korn zou overigens gewoon om puur esthetische redenen geboycot worden: wegens te lelijke muziek en te lelijk haar en te lelijke bekken trekken in videoclips. Ja toch? :)
zover ik weet spelen ze live en nemen ze geen videoclips mee. ;-) maar juist je hebt gelijk.

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), August 04, 2002.

Het verschil tussen acts als Korda en Korn (eerste drie letters hetzelfde, toeval?) is dat ze een onderwerp uit de realiteit "verheerlijken", terwijl bij bands als Dimmu Borgir de onderwerpen redelijk uit de fantasiewereld komen.

Van mij had Korda mogen spelen hoor, daar niet van. Maar hebben jullie die clip weleens gezien? Vast wel en ik kan me indenken dat er mensen (lees LL-organisatie) aardig van geschrokken zijn.

Ik zelf schrik eerder van Korn, daarmee de hele band bedoelend en dan met name in levende lijve. Uitspraken daargelaten blijft het gewoon een kutband (of wordt ik nu door feministen geboycot?).

-- Stefan (sv.geel@wxs.nl), August 04, 2002.Moord, verkrachting, kerkverbranding en blinde haat zijn geen fantasie. Als de teksten van Dimmu Borgir over islamieten en moskeeën gingen (laat staan over joden en synagoges), dan was het huis te klein. Nu weet ik ook wel dat het christendom eeuwenlang de dominante cultuur was in Europa (wellicht niet meer) en dus wel een stootje kan hebben en dat de vergelijking daarom niet helemaal op gaat. Dat neemt niet weg dat het totaal ongepast is zo'n groep op Lowlands te programmeren. Het gaat in tegen alles waar het festival voor zegt te staan. Chris Korda daarentegen levert op een (in mijn ogen) tamelijk ironische manier semi-intellectueel, provocerend commentaar op de actualiteit (massamedia, milieuverontreiniging). En dáár valt de organisatie over. Ik vind het erg hypocriet.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), August 04, 2002.

Chris Korda daarentegen levert op een (in mijn ogen) tamelijk ironische manier semi-intellectueel, provocerend commentaar op de actualiteit (massamedia, milieuverontreiniging).

Ik vind het jammer dat je niet ziet, dat dit voor metalbands in de regel ook geldt. Als je een mening wilt ventileren over Dimmu Borgir, lees dan eerst een stapel interviews met deze band. Dan zie je dat het normale jongens zijn, die a) net als iedereen een mening hebben over diverse zaken, waaronder religie, b) die mening niet (!) in hun teksten verwerken (want die zijn puur gebaseerd op fantasie). Als een acteur in een film een racist speelt, betekent dat niet dat hij in het dagelijkse leven een racist is. Als een metalband op het podium en plaat zingt over kinderoffers, kerkverbrandingen, etc. betekent dat niet dat die uit gevaarlijke individuen bestaat.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), August 04, 2002.

Als een metalband op het podium en plaat zingt over kinderoffers, kerkverbrandingen, etc. betekent dat niet dat die uit gevaarlijke individuen bestaat.

Nee, dat zou er nog eens bij moeten komen. Het gaat mij niet om de individuen in Dimmu Borgir. Dat kunnen best handige jongens zijn die weten hoe ze hun doelgroep blij maken. Het gaat mij om de haatdragende taal die ze uitslaan. Je kan toch niet verwachten dat ik daar glimlachend naar ga luisteren en tussen de nummers door ga applaudiseren.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), August 04, 2002.


Je kan toch niet verwachten dat ik daar glimlachend naar ga luisteren en tussen de nummers door ga applaudiseren.

Zat mensen die dat wel doen, gek genoeg. Maar ook voor hun gaat de zon op (of voor eeuwig onder achter Satan's donkere hellewolk, zo u wilt)

Aan de andere kant: het schijnt dat bepaalde Noorse metalbands de daad bij het woord hebben weten te voegen. Mayhem, anyone?

http://www.soundsofdeath.com/mayhem.html http://www.geocities.com/SunsetStrip/Basement/1702/history.html

-- Ayreon (saguamura@home.nl), August 04, 2002.


Het gaat mij om de haatdragende taal die ze uitslaan. Huh? Het is maar heavy metal. Mercyful Fate's LP-hoezen, Manowar's oorlogsgebral, Slayer's curieuze teksten en Black Sabbath ver voor deze Scandinaviërs hebben het genre gedefineerd. Dimmu Borgir varieert vooral op een thema. It's part of the deal. Als je buiten die scene staat kan ik me voorstellen dat je schrikt, maar ik geloof niet dat er veel fans zijn die zich druk maken om de teksten. Chuck Klosterman schrijft aardig over dit soort dingen in zijn Fargo Rock City: A Heavy Metal Odysee in Rural Nörth Daköta.

-- Jan Peter (janpeter.prenger@a1.nl), August 04, 2002.

Als je buiten die scene staat kan ik me voorstellen dat je schrikt, maar ik geloof niet dat er veel fans zijn die zich druk maken om de teksten.

Nee, maar door een band op Lowlands te programmeren bereik je een boel mensen buiten de metalscene. Ik bedoel, ik ben niet christelijk, maar als ik dat wel zou zijn, zou ik me niet bijster prettig voelen bij teksten als "When I have seen your church go up in flames and you are weeping I will laugh.". Met dit soort teksten lijkt het me redelijk om van het festival verbannen te worden.

En om op Ariens insteek terug te komen: bij het feit dat Korn wel mag komen en Korda niet zullen ongetwijfeld commerciele belangen een rol spelen. Maar ook: Korn is een stuk bekender, veel mensen kennen Korn's muziek, hebben cd's van ze of kennen iemand die er cd's van heeft. Ze zullen Korn dus niet zien als de band met die jongen die Hitler graag in de hemel ziet, terwijl ze de veel onbekendere Korda altijd zullen associëren met diens "foute" clips. Jaren terug was het onbekende Type-0-Negative toch ook die band met die fascistische zanger, later, toen ze wat bekender werden, had niemand het daar meer over.

Bovendien (maar de Lowlandsprogrammeurs zullen het niet zo gezien hebben): die Munky heeft volgens mij Hitler geenszins verdedigd, maar slechts gezegd dat hij 1. denkt dat Hitler heilig in een ideaal geloofde (lijkt me wel zo te zijn) en 2. mensen die heilig in een bepaald ideaal geloven in de hemel komen, zo die bestaat (wat een niet enorm uitzonderlijke mening is lijkt me) en vervolgens wat elementaire logica toegepast. Maar er is wel een verschil tussen een interview met een filosofisch magazine of Metal Hammer...

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), August 04, 2002.


Heel goed Martijn, want dat is ook zoiets: mensen beginnen al te schreeuwen als ze de woorden fascist, joden, hitler, moslims, etc. horen, zonder te luisteren wat er nu eigenlijk gezegd wordt. Omgekeerd, ook Peter Steel van Carnivore/Type O Negative is gekruisigd om niets. Ik weet nog toen hij het nummer Rage War uitbracht. Don't call me your brother, 'cause I ain't your fuckin' brother. We fell from different cunts, and your skin is an ugly color. Deze passage werd overal aangehaald. Oh, oh, wat een taal. Oh, oh, wat een foute man. Ja, maar dat in de laatste alinea van de songtekst dus juist gezegd wordt dat zolang dit soort gedachten onder de bevolking bestaan (en die bestaan), de gehele mensheid de verliezer is (Rage War, immers) werd daarbij graag over het hoofd gezien.

Ik zeg nogmaals: het gaat om de intentie. Wat weten wij nou van de diepere gedachten van al die andere bands op Lowlands? Bestaat Underworld niet uit twee leden van de KKK? Zolang zij hun mond houden, zullen wij het niet weten, en mogen ze overal spelen.

Metal is doorgaans puur voor de lol, en het grote niet-metalpubliek weet dat ook wel. Het is niet de eerste keer dat een metalband op Lowlands speelt, toch? Stond Alec Empire er ook al eens niet? Ook een gevaarlijke act voor wie niet luisteren wil. Bovendien, wie de teksten live verstaan kan heeft goede oren;-)
Wel is er inderdaad een keer een uitspatting geweest in het hoge Noorden. Gekken heb je overal, of is het gehele dierenbevrijdingsfront gevaarlijk? Dit zijn verbanden die je niet zomaar leggen kunt (al doen velen, waaronder de media het veel en graag).

Ik denk dat als een artiest in een interview zegt dat hij graag had gezien dat Hitler zijn werk had kunnen afmaken, en dat hij - de artiest in kwestie - besloten heeft die taak dan maar zelf op zich te nemen. Alle joden aan het gas! En die stomme Hollanders die niet eens die achterlijke cultuur die Islam heet onder de duim kunnen houden, nou, die zullen het - nadat ze allemaal Duits hebben leren spreken en leren schieten - wel leren. Kijk als deze artiest nou plechtig beloofd dat hij het podium zal benutten om dit soort propaganda te verspreiden, dan praten we ergens over. Dit gaat tegen diverse wetten in, en zal een rel op het festival kunnen veroorzaken, met vele doden en gewonden en het verdwijnen van het festival zelf. Maar inderdaad, als artiesten - waaronder de metalacts - duidelijk aangeven dat het ofwel enkel lol is of het voorhouden van een spiegel, dan zie ik niet in waarom iets geschrapt zou moeten worden; of het nu Korn, Korda of Borgir is.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), August 05, 2002.

Ik bedoel, ik ben niet christelijk, maar als ik dat wel zou zijn, zou ik me niet bijster prettig voelen bij teksten als "When I have seen your church go up in flames and you are weeping I will laugh.".

Vorig jaar is er een onderzoek verschenen hiernaar, waaruit naar voren kwam dat de gemiddelde Christenen het jammer vindt dat al die metalbands en -liefhebbers hun teksten niet au serieux nemen. Graag hadden ze namelijk dieper op de materie ingegaan, omdat je net zo heilig in God kunt geloven als in Satan.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), August 05, 2002.

Als een wielrenner gepakt wordt met miniscule sporen speed in zijn bloed, is het voor eeuwig een dopingzondaar, een onzuivere sporter. Als Bjarne Riis met een hematocrietwaarde van 60% op het buitenblad de Tourmalet op sprint, maar niet 'gepakt' wordt, is hij voor altijd een held. Pas nu een-of-andere aap van Kr0n 1 rare overtuiging blijkt te hebben, wordt hij aan de schandpaal genageld. Waarom? Korn draagt dit soort zaken toch totaal niet uit in teksten en/of optredens? Korda echter promoot actief zijn 'kill everyone'-ideeen in zijn muziek.

Bizar om te denken dat Korn "off the hook" komt omdat het een 'grote' band is. Het is gewoon van een heel andere orde. En Peter Steel werd ook niet ineens geaccepteerd omdat zijn band populairder werd, maar omdat hij in zijn onderwerpkeuze switchte van rassenleer naar trio- seks.

Bij de metalbands met hun satanisme kun je twee kanten op: inderdaad dragen zij ook rare ideeen uit in hun teksten, maar lijkt het daar onderdeel van een spel. Bij Korda is echter zeker (hij geeft het zelf toe op verschillende platforms) dat hij een vurig voorstander is van het doden van zoveel mogelijk mensen.

Dan nog vind ik het het overwegen waard om zo'n figuur toch toe te laten, vrijheid van meningsuiting en zo, weet u wel. Pas bij Skrewdriver of Kahlkopf zou ik de grens trekken.

-- Lava (reconstruct@nme.com), August 05, 2002.


Ik zeg nogmaals: het gaat om de intentie. Wat weten wij nou van de diepere gedachten van al die andere bands op Lowlands? Bestaat Underworld niet uit twee leden van de KKK? Zolang zij hun mond houden, zullen wij het niet weten, en mogen ze overal spelen.

Intentie is niet relevant en je eigen voorbeeld illustreert dat. Als de mannen van Underworld fascistische bedoelingen hebben met hun magistrale techno, is dat tot nu toe niemand opgevallen en dus is het geen probleem. Het kan mij niet schelen wat de diepere gedachten zijn van de muzikanten. Daar wordt je in veel gevallen waarschijnlijk niet vrolijk van. Het gaat er om wat zij te berde brengen. De agressie in de muziek, het stemgeluid (en waarschijnlijk ook het uiterlijk) van bands als Dimmu Borgir onderstrepen alleen maar de onverdraagzame ploerterigheid van hun teksten. Er is relativering ("heus, we bedoelen het niet zo") noch onderbouwing ("en wel hierom moeten alle christenen aan een paal worden gespiest") van hun woorden.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), August 05, 2002.


Is die relativering en onderbouwing er niet, of wil jij die niet zien? Binnen (en ook buiten) de metal geldt nu eenmaal de ongeschreven wet dat satanische teksten niet serieus bedoeld zijn, maar onderdeel van het totaaltheater. De intentie is het enige wat belangrijk is, daarin verschillen we duidelijk van mening.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), August 05, 2002.

Tsja. Ik ben toch voorstander van op het podium mag alles gezegd worden. Als het je dan niet aanstaat lach je of de artiest in kwestie uit/roep je "boeh"/loop je weg. Een beetje meer volwassen zelf- initiatief en keuzevrijheid mag heus wel. Ik af en toe wel erg moe van al die betutteling, alsof we in een grote kinder-creche leven.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), August 05, 2002.

Klopt, maar er lopen hier duidelijk twee discussies door elkaar heen. A) Mag - en zo ja, wie dan? - bepaald worden wat er wel en niet op Lowlands komt, temeer als in die bepaling commerciele belangen en politiek correcte belangen elkaar bijten?
B) Wat is belangrijker: wat een artiest met zijn imago uitdraagt, of wat hij onder eigen naam uitdraagt?

Verder is Nederland nu eenmaal een betuttellandje. Luister alleen al naar de kinderlijke toon waarop je op Stations gewaarschuwd wordt voor zakkenrollers, of in vliegtuigen wordt verteld dat je je mobieltje moet afzetten. Moet je dat eens vergelijken met hoe het in het buitenland gezegd wordt. Hebben we echt zo'n laag landelijk IQ? ;- )

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), August 05, 2002.

Ik ben toch voorstander van op het podium mag alles gezegd worden. Als het je dan niet aanstaat lach je of de artiest in kwestie uit/roep je "boeh"/loop je weg.

Natuurlijk. Het staat Lowlands vrij om die band te programmeren. Net zoals, wanneer ik de de baas was van een festival, het mijn goed recht zou zijn om dat niet te doen. Maar als die Van Eerdenburg zich op morele gronden beroept om een bepaalde act te schrappen, dan weet ik er nog wel eentje voor hem.

A) Mag - en zo ja, wie dan? - bepaald worden wat er wel en niet op Lowlands komt, temeer als in die bepaling commerciele belangen en politiek correcte belangen elkaar bijten?

Ja dus, het is het feestje van Mojo Concerts en zij mogen bepalen wie er komt. Maar ze moeten wel consequent zijn in hun argumentatie als ze niet voor schijnheilige (!) opportunisten willen worden uitgemaakt op het Subjectivisten-forum...

B) Wat is belangrijker: wat een artiest met zijn imago uitdraagt, of wat hij onder eigen naam uitdraagt?Je bedoelt: in zijn kunst (cd, optreden) versus in het dagelijks leven / interviews?

-- JoB (jobwit@vpro.nl), August 05, 2002.


Je bedoelt: in zijn kunst (cd, optreden) versus in het dagelijks leven/interviews?

Ja. Ik ben van mening dat daar een scheiding inzit, hoe moeilijk het soms ook is dat los van elkaar te zien. Youp van 't Hek, de huisvader, echtgenoot, etc. kan zonder problemen een Buckler-biertje drinken.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), August 05, 2002.

Als je buiten die scene staat kan ik me voorstellen dat je schrikt, maar ik geloof niet dat er veel fans zijn die zich druk maken om de teksten.

"When I have seen your church go up in flames and you are weeping I will laugh.". Met dit soort teksten lijkt het me redelijk om van het festival verbannen te worden.

Het lijkt me juist in de filosofie van Lowlands passen (al heeft de verbanning van DJ Korda anders bewezen) om mensen met van alles en nog wat kennis te laten maken. En het ene is choquerender dan het andere, maar dan kun je doorlopen naar een andere tent.

-- Jan Peter (janpeter.prenger@a1.nl), August 05, 2002.


bij het feit dat Korn wel mag komen en Korda niet zullen ongetwijfeld commerciele belangen een rol spelen. Maar ook: Korn is een stuk bekender, veel mensen kennen Korn's muziek, hebben cd's van ze of kennen iemand die er cd's van heeft. Ze zullen Korn dus niet zien als de band met die jongen die Hitler graag in de hemel ziet, terwijl ze de veel onbekendere Korda altijd zullen associëren met diens "foute" clips. Jaren terug was het onbekende Type-0-Negative toch ook die band met die fascistische zanger, later, toen ze wat bekender werden, had niemand het daar meer over.

Klopt zonder meer. Uiteindelijk moet je de 'actie' ook meer zien als een pesterij van me. Je ziet: de toon in de post is toch wat overdreven, niet? Het zat me gewoon een beetje dwars dat Mojo en v. Eerdenburg zich blijkbaar niet consequent aan hun zelf opgelegde principes kunnen houden. Hoe langer ik ernaar kijk hoe meer ik de indruk krijg dat zij niet meer dan bang waren dat er rottigheid in de pers zou komen na het optreden van Korda. Dus niks geen 'pervert' of 'dit kan gewoon niet door de beugel in huize v. Eerdenburg', eerder in huize De Telegraaf...Korn kennen zelfs de ouders van al die kids al, inderdaad, en al doet Munky die hitlergroet of whatever op het podium, geen hond die ernaar omkijkt...

-- Arien (saguamura@home.nl), August 05, 2002.


Is die relativering en onderbouwing er niet, of wil jij die niet zien? Binnen (en ook buiten) de metal geldt nu eenmaal de ongeschreven wet dat satanische teksten niet serieus bedoeld zijn, maar onderdeel van het totaaltheater. De intentie is het enige wat belangrijk is, daarin verschillen we duidelijk van mening.

misschien zijn deze teksten niet serieus bedoeld ( aleen om te choqueren? dan is het nog triest puberaal gedrag) maar er zijn recente voorbeelden bekend van mensen, dus luisteraars, die deze teksten wel serieus nemen: italie 2 meisjes vermoorden een non onder invloed van muziek Marilyn Manson, Duitsland: moord met tig messteken onder invloed van o.a. stanistischje muziek (Dimmu Borgir?). Deze laatste moord werd gedaan door 2 volwassnenen dus geen excuus dat kinderen nou alleen maar meer te beinvloeden zijn. Indien een band/act een voorbeeld wordt voor mensen dan worden hun denkbeelden vaak ook omarmd. Andersom trouwens ook.

-- alexander (aherrebout@yahoo.com), August 06, 2002.


Aan de andere kant: het schijnt dat bepaalde Noorse metalbands de daad bij het woord hebben weten te voegen. Mayhem, anyone?

Mayhem, Emperor, Satyricon en Count Burzum oid, die nu in de bak zit wegens moord. Over Dimmu Borgir gaan wel geruchten (ze hebben op hun eerste, Noorse gezongen CD een nummer "Det Nye Riket").

In hardcore black metal kringen gelden Dimmu Borgir en Cradle Of Filth trouwens als een stel commerciële watjes, de Bon Jovi's van de scene als het ware.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), August 06, 2002.


aleen om te choqueren? dan is het nog triest puberaal gedrag

Triest puberaal gedrag is de 2e natuur van de black metal artiest. Een beetje met make-up rondrennen door het bos en Viking strijdertje spelen, omdat het leven zo zwaar is. Maar goed, triest puberaal gedrag is natuurlijk wel de kurk waar de popmuziek op drijft.

maar er zijn recente voorbeelden bekend van mensen, dus luisteraars, die deze teksten wel serieus nemen: italie 2 meisjes vermoorden een non onder invloed van muziek Marilyn Manson, Duitsland: moord met tig messteken onder invloed van o.a. stanistischje muziek (Dimmu Borgir?).

Idioten heb je altijd. En de godsdienstwaanzinnigen zijn nog altijd ver in de meerderheid.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), August 06, 2002.


Korn mag inderdaad ook wel vervangen worden. Doe maar Alice in Chains ofzo. Over Korda: Chris Korda heeft met zijn eigen COE een terrein geschapen, waar hij zijn beeld van benauwdheid kan etaleren. De mens moet vrijwillig voor de dood kiezen en daarmee de wereld verbeteren, ruimte schapen en flora en fauna de kans geven. We vreten de wereld op, is zijn mening. Het is een extreme optiek om dan meteen voor de dood van het menselijk ras te kiezen (eigenlijk xenofoob?), maar snijdt in wezen hetzelfde thema aan als anti-kruisrakket- demonstranten of engelse environmemntalists die bomen bewonen tegen de bouw van de zoveelse bypass: iedereen wil een betere aarde - en dat is lief (toch?). Ik denk dat Mojo gewoon bevolkt wordt door mensen, die niet zo heel veel denken maar des te meer doen. Dit is een compliment. Maar ik denk wel dat ze moeten oppassen de link met de 'achterban' niet te verliezen. Ja, meneertjes en mevrouwtjes van Mojo: Het is een ingewikkelde wereld geworden vol muzikale consumptiegoederen die uiteindelijk allemaal met de vrijheid van weet-ik-wat-allemaal-vrij- mag-zijn te maken heeft. Goed -er zijn regels- niet racistisch zijn e.d. - maar CK is niet alleen racistisch - nee, hij is tegen ons allemáál en hemzelf. Dan wordt het moeilijk. En zonder dat te weten is ILTOW ook een beetje moeilijk te plaatsen. hoe is het met de verversing van gedachtengoed bij Mojo?

-- BďF (soeperbif@yahoo.com), August 06, 2002.

Dat neemt niet weg dat het totaal ongepast is zo'n groep op Lowlands te programmeren. Het gaat in tegen alles waar het festival voor zegt te staan. Chris Korda daarentegen levert op een (in mijn ogen) tamelijk ironische manier semi-intellectueel, provocerend commentaar op de actualiteit (massamedia, milieuverontreiniging). En dáár valt de organisatie over. Ik vind het erg hypocriet.

Ik ook. Maar Dimmu Borgir gaat gewoon net zo goed voor shock-value als Chris Korda. Korda is alleen een stuk intelligenter en sarcastischer. Muzikaal gezien geldt weer het omgekeerde: Dimmu Borgir is de absolute wereldtop op metal gebied (schijnt, deze metalhead kan van hun eenvormige rechtdoor gerag met kitscherige keyboards niet vrolijk worden), het beruchte nummer van Chris Korda was erg matige industrial.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), August 06, 2002.


Hoe langer ik ernaar kijk hoe meer ik de indruk krijg dat zij niet meer dan bang waren dat er rottigheid in de pers zou komen na het optreden van Korda.

Daar zit 'm volgens mij het grootste probleem in. En ik snap Mojo/Lowlands hierin ook wel. Als je het niet doet, krijg je snel verwijten van een podium te zijn voor extreme (extreem rechtse) uitingen en gaan mensen je festival mijden. Lowlands is toch in de eerste plaats een muziekfestival. Jammer voor die Korda dan, hoe gelijk hij misschien ook heeft.

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), August 06, 2002.


Doe maar Alice in Chains ofzo Da's pas pervers!

-- marieke (marieke@kong.nl), August 06, 2002.

Moderation questions? read the FAQ