dancehall, reggae,...

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Teach me, loverman.

-- nathalie perry (stevienixed@yahoo.com), July 23, 2002

Answers

Wat MOET ik kopen? Beenie Man lijkt goed. Congos? Wat nog?

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), July 23, 2002.

Congo's laten liggen (klinkt ongeveer als De Smurfen Zingen Voor Jah). Wel doen: Social Living van Burning Spear, King Tubby Meets Rockers Uptown en East Of The River Nile van Augustus Pablo, African Dub Chapter I t/m III van Joe Gibbs, Revolution Dub en Kung Fu Meets The Dragon van Lee Scratch Harry, Scientist Meets The Space Invaders en als laatste King Tubby's Special 1973-1976 (dubbel cd op Trojan = essentieel).

-- Omar (omar@kindamuzik.net), July 23, 2002.

Die boxsets van Trojan zijn sowieso blind aan te raden.

-- Arien (saguamura@home.nl), July 23, 2002.

> Die boxsets van Trojan zijn sowieso blind aan te raden heb eerlijk gezegd alleen de Rocksteady box, maar die is inderdaad smullen geblazen. niets dan topdeunen.

qua moderen dancehall/ragga zijn de Greensleeves Samplers volgens mij een goed uitgangspunt. Die verschijnen met enige regelmaat. Heb er een paar en alhoewel er af en toe wat veel aalgladde ballads (loversrock is de techniese term als ik het wel heb) op staan, is dit volgens mij de uitgelezen manier om de jamaicaanse 'hits' van mensen als Sizzla en Elephant Man te smaakproeven. Pas op: ze doen ook in riddim-verzamelaars. Dan krijg je n cd met 21 versies van hetzelfde nummer door verschillende zangers.

qua roots-reggae is Blood & Fire volgens mij blind aan te bevelen (gedeeltelijk gefinancieerd door Mick Hucknall van Simply Red). Ook zij geven met enige regelmaat samplers en goedkope verzamelaars uit. Da's a) leuk om zo van alles een beetje wat te hebben b) handig om uit te vogelen welke acts/producers etc je voorkeur hebben...

D'r zit deze maand trouwens ook een mooie verzamelaar vol klassieke reggae bij Mojo. Aanrader.

-- Joris (subbacultcha@hotmail.com), July 23, 2002.


Congo's laten liggen (klinkt ongeveer als De Smurfen Zingen Voor Jah).

Ik ht reggae!
(Dancehall is wel leuk.)

-- Haatsmurf (martijn@kindamuzik.net), July 24, 2002.Ik ook. Af en toe een nummertje gaat net. Ik kreeg laatst een compi van iemand met 'echte' reggae, maar ik trek het niet. Sommige dub-dingen vind ik wel ok. Als ze maar 'ns met hun poten van de delay afblijven.

-- marieke (marieke@kong.nl), July 24, 2002.

Als ze maar 'ns met hun poten van de delay afblijven

Maar dat is de halve lol-ol-ol-l-l van dub-ub-ub-b-b. :)

Ook goed trouwens Pick A Dub van Keith Hudson (idd op Blood & Fire verschenen). Prince Far I is ook wel aan te raden.

als je iets moderners wil, al zullen de puristen dit wel weet geen echte dub vinden, dan moet je richting Berlijn voor Maurizio (verzamelblik vol prachtige dub-techno), Rhythm & Sound en gedeeltes van Basic Channel (met name Phylyps II).

-- Omar (omar@kindamuzik.net), July 24, 2002.


> Congo's laten liggen (klinkt ongeveer als De Smurfen Zingen Voor Jah)
congo's blind aanschaffen zul je bedoelen. "the heart of the congos", dat is.
check ook naast omar's overige aanbevelingen die wl de spijker op zijn kop slaan ;-) zeker jacob miller "who say jah no dread", dr. alimantado "best dressed chicken in town", "natty universal dread" van big youth op blood&fire. als je hem ooit nog vindt, de island box "tougher than tough" geeft een goede dwarsdoorsnee van rocksteady, ska, roots reggae en dancehall door de jaren heen. verder nog dub syndicate "echomania" op on-u sound, sizzla [hoewel die wat wisselvallig is - "royal son of ethiopia" vind ik wel goed], en natuurlijk gregory isaacs, vooral zijn oudere werk is fantastisch, glad maar goed.

-- lubacov (lubacov@dolfijn.nl), July 24, 2002.

Niet vergeten: Johnny Osbourne voor de nodige injectie Soul.

-- Arien (saguamura@home.nl), July 24, 2002.

Tsja de *lol* van dub; je muziek verzuipen in galm en maar aan die delayknop draaien. Zonde. Ik vind de Revolutionary Dub Warriors wel goed. Er is ook een verzamel-cd 'Lost in Bass' die ik wel lekker vind.

-- marieke (marieke@kong.nl), July 24, 2002.


Ik zou kwa dancehall niet afgaan op artiesten maar op producers. De vetste riddims komen imho van Dave Kelly en zijn broer Tony. Als je hun namen ziet op een plaat van Wayne Wonder, Bounty Killer, Beenie Man etc weet je dat er wat moois komt. Terwijl dezelfde deejays vijf minuten later iets afschuwelijks kunnen maken.

-- timmyhectic (timmyhectic@yahoo.com), July 24, 2002.

Tsja de *lol* van dub; je muziek verzuipen in galm en maar aan die delayknop draaien

Dat is voor mij de essentie van dub: veel diepte en nog veel meer echo's. Gewone reggae is niet bepaald mijn ding, maar als iemand aan de delayknop gaat draaien wordt het direct interessanter. Verder kan vooral de modernere, niet-puristische versie van dub goed aanhoren, zoals Rhythm & Sound. Of als de Ozrics beginnen te dubben, ook altijd leuk.

-- bas (bas@kindamuzik.net), July 26, 2002.


Moderation questions? read the FAQ