Euh.....goedenavond.....euh

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Misschien is het leuk als iemand een keer een radiopresentatie- of Lek-thread wil starten. Ik begin daar liever niet zelf mee.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), June 22, 2002.

Bij deze. In de thread 'I tell you what I did last night...' prezen enkele mensen presentator Jaap Boots. JoB reageerde daar op.

'Papieren' journalisten hebben we nu wel zo'n beetje gehad, dus hoe zit het met de mensen van de Nederlandse radio? Hebben die een beetje niveau? Wat doen ze goed? En fout? Luister je er helemaal niet (meer) naar?

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 27, 2002

Answers

Gezien het niveau van de presentatoren vind ik het niet zo vreemd dat KinkFM moeite heeft een etherfrequentie te bemachtigen. Ze geven zelf ook wel aan dat de presentatoren enkel enthousiaste vrijwilligers zijn, maar de gemiddelde plaatselijke omroep-organisatie heeft betere mensen achter de microfoon zitten.

Uit ergernis zet ik de radio meestal uit als ik Witlof's Lenneke Knape (met haar Vandals-obsessie), Arjen Grolleman (die zichzelf erg, erg graag hoort praten) of Jantien van Tol (spraakles en een Engelse cursus niet overbodig) hoor praten.

Lichtpunten: Menno Visser, Leon Verdonschot en Eric Witlof.

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 27, 2002.


Radio is meestal pas te pruimen als er niet gekletst wordt. Radio 3 is daarom overdag uit den boze in huize Vido. Internetradio gaat wel aan en dan mag ik graag luisteren naar Dubbel Check met Sander Kerkhof die een gezonde nieuwsgierigheid uitstraalt en een goede radiostem heeft. Op de Amsterdamse kabel zijn er de kwajongens Casper en Yoast en hun woensdagavondeditie van Radio Mortale waarin ze eerlijk hun mening geven over nieuwe Nederlandse platen en soms keihard maar eerlijk demo's volledig afbranden. Kunstgebit op Radio 100 is ook een unicum. Afwisselend zwaarmoedig en enthousiast gepresenteerd met een prachtig zwaar Engels accent en de gastheer draait voornamelijk platen van bandjes waar hij zelf in speelt. For noiselovers only. Ten slotte kun je elke maandag op Radio 100 terecht bij Senzor waar meneer Senzor zijn aankondigingen tot het minimum beperkt zodat er veel ruimte overblijft voor nieuwe muziek. Als je meer wilt weten over de plaatjes die hij draait kun je hem gewoon bellen tijdens de uitzending.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), June 27, 2002.

Een aantal jaren terug ben ik op het punt aangekomen dat mijn muziekcollectie dermate groot was, dat ik me veel meer vermaakte met het draaien van eigen muziek dan met het luisteren naar de radio. Sindsdien luister ik zelden naar de radio voor muziek (wel vaak radio 1 voor het nieuws). Zo af en toe wel naar de Avonden (hebben af en toe leuke muziek) en heel soms naar Het Lek. Binnenkort komt hier glasvezel internet, wellicht ga ik dan vaker webradio luisteren, dan kun je ook buitenlandse zenders luisteren en slechte nummers doorskippen (als het niet live is). Met een telefoonmodem wordt dat wat duur...

Jaap Boots heeft een hele fijne radiostem, is ook een leuke presentator (heb deze week toevallig een uurtje het Lek beluisterd), sympathiek, enthousiast, maar niet overdreven. JoB heb ik te lang geleden gehoord om over te oordelen. Doet Fons Dellen nog wat bij de radio?

Zolang een presentator zich redelijk stil houdt en niet meer doet dan plaatjes aan/afkondigen met nuttige/leuke informatie erbij vind ik het prima. Een duidelijk uitgesproken eigen mening kan leuk zijn, maar ook enorm irritant.

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), June 27, 2002.


Soms vind ik het ook wel iets gezelligs hebben als er wél een beetje wordt gekletst op de radio. Algemeen: radiopresentatoren moeten eerlijk zijn. En meeslepend. En zichzelf. Soms luister ik naar dingen die ik helemaal niet mooi vind, maar waarvan ik dan wel begrijp waarom de presentator ze leuk vind. En dat is grappig want zo verruim je je eigen blik. Jaap Boots is in dit verband een goed voorbeeld. Henk Westbroek (die ik gelukkig bijna nooit hoor) vind ik een dieptepunt. Die zit er echt alleen een rol te spelen en op zichzelf te kicken (in elk geval komt dat zo op mij over). René Kint deugt wel, hoewel ik daar niet helemaal objectief tegenover sta, maar dit is de Subjectivistensite, dus mag dat.

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), June 27, 2002.

Gezellig geklets kan geen kwaad natuurlijk. Ik bedoelde meer: als er weinig gekletst wordt, dan kan dat geen kwaad, want dan staat/valt het programma gewoon met de muziek en daar gaat het tenslotte om bij muziekradio.

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), June 27, 2002.


ik luister tegenwoordig nauwelijks meer in de avonduren (de enige uren die de moeite van het aanhoren waard zijn) naar de radio, de cd-collectie (en m.n. de nieuwe aanwas) krijgt voorrang. m'n recente luisterervaringen zijn dan ook voornamelijk gebaseerd op de dagprogrammering van de zenders die ik overdag op m'n werk voorbij hoor komen. en daar zit een beetje het probleem: je bent afhankelijk van de voorkeuren van je collega's, of beter: de grootste gemene deler. en waar kom je dan op uit: yorin/538/skyradio/3fm... ze (collega's) horen nl. liever iets (over)bekends terwijl mijn voorkeur toch uitgaat naar zenders/programma's die, naast fijne klassiekers, muziek uitzenden waartussen af en toe nog wat nieuws te ontdekken valt. en dat valt me tegenwoordig niet mee!
'vroeger' toen ik nog veel radio luisterde (en wellicht makkelijker te verrassen was) waren de presentatoren die mij konden bekoren met name:
roel bentz van den berg; stompin'! goed voorbereid (waarschijnlijk met generale repetitie) en erg enthousiast, hele goede stem, fraaie muziekkeuze, leuke items/specials (unsung heroes) zonde dat-ie niet meer rond de klok van 00.00 te horen is...
fons dellen; in die tijd veel 'nieuwe dingen' gehoord/opgepikt uit zijn programma (kan me nog goed herinneren dat ik bij hem 16 horsepower voor 't eerst hoorde en dacht: hé, onuitgebracht materiaal van jeffrey lee pierce opgedoken?!)
lotje ijzermans; mooie naam(?), met afstand de beste/leukste vrouw op de radio. is ze af en toe nog te beluisteren, behalve in die aankondigingen van loladamusica?

eerder ging het ergens over mensen die een rol spelen tijdens de uitzending en ik moest meteen denken aan een paar jaar terug: mr. lee & his mysterious washing machine! vond ik echt heerlijk om naar te luisteren (vaak in de keuken tijdens het koken), een uur lang, precies genoeg om er elke week weer naar uit te kijken. is trouwens ooit publiekelijk bekend geworden wie dat nu eigenlijk was? hij deed me altijd denken aan hans teeuwen, maar dat zal wel niet kloppen...

tegenwoordig springt er weinig echt tussen uit. eerdergenoemde jaap boots waardeer ik zeer. luc janssen vind ik vaak ergerlijk vanwege herhaaldelijke fouten, zowel inhoudelijk als taalkundig.
ik neem me hierbij voor eens vaker te luisteren naar het/club lek, want wat ik daarvan gehoord heb (bijna altijd jaap boots denk ik) bevalt goed...

-- willem (sungravie@netscape.net), June 28, 2002.


Jaap Boots = Mr. Lee en je hebt gelijk, heerlijk punk rock motherfucking radioprogramma. En dan de hele tijd dat geluid van die draaiende wasmachines. Geweldig.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), June 28, 2002.

misschien moet jaap boots nog een paar typetjes bedenken! wordt 't weer eens leuk op de radio!

-- willem (sungravie@netscape.net), June 28, 2002.

Langs deze mij onsympathieke weg wil ik alle subjektivisten hartelijk danken voor de positieve kritiek die ik via deze site mocht ontvangen. Dat geeft de burger moed. Groeten Jaap Boots. PS: Mr. Wie?? :-)

-- jaap boots (j.boots@vpro.nl), June 28, 2002.

De Stem van Jan Hiddink is mijn favoriet. Zijn Avonden interviews zijn oorspronkelijk, ik verdenk hem van liefde voor de muziek. Het Club Diana interview is bijna nog mooier dan hun optreden.

-- Michael (mamilo@planet.nl), June 28, 2002.


Ik vind Jaap Boots super slordig en slecht luisteren bij interviews. Hij houdt de ontwikkelingen slecht bij en praat dus veel onzin. Job weet waar ie het over heeft maar mist voldoende uitstraling en Luc J. kan radio maken, maar volgt het ook allemaal al lang niet meer. Het is niet goed genoeg, maar wel beter dan de rest.

-- Lo de Faay (lofi-nl@hotmail.com), June 28, 2002.

Lo spuit veel kritiek maar heeft geen onderbouwing. Hoezo, waarom, wie???

-- marieke (marieke@kong.nl), June 28, 2002.

Ja Lo, als je iets vindt moet je ook zeggen waarom dan wel. Ik heb Jaap Boots overigens zelden op slordigheid of desinteresse kunnen betrappen en ik ben toch heus een Oplettende Luisteraar.

Nog eens wat,wie ik vroeger ook goed vond was die jongen die het overleden KRO (?)- programma DEMO presenteerde. Geweldig wat ging die jongen op in de muziek. Ik weet alleen niet meer hoe hij heette. Wie wel?

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), June 30, 2002.


Job weet waar ie het over heeft maar mist voldoende uitstraling

Ik kan mij hier redelijk in vinden. Ik doe mijn best en het kan er mee door. Het is beide belangrijk en de combinatie is dun gezaaid. Als de balans doorslaat is het resulterende programma vaak niet om naar te luisteren. Ik troost de luisteraar met de gedachte dat de muziek veel goed maakt. Luister en oordeel zelf: deze week ben ik op ma, do & vr als Lek-invalkracht aan de beurt. Disque Pop van The Vines, SvdW van Chicks On Speed. Commentaar is altijd welkom.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), June 30, 2002.


Voorzover ik hier een eerlijk oordeel over kan geven (want voornamelijk gebaseerd op >5 jaar terug): het leuke aan Jaap Boots vind ik dat hij enthousiast is, maar niet te overdreven, zodat je er ook mee kunt leven als je die ene plaat helemaal niet leuk vindt. Hij kraakt dingen die hij draait ook nooit helemaal af, en dat is wel zo plezierig, op de een of andere manier voel ik me toch altijd wel aangevallen als een plaat die ik erg goed vind enorm de grond in wordt geboord.

Ik troost de luisteraar met de gedachte dat de muziek veel goed maakt.

Daar zal het inderdaad altijd op neer komen. Het blijft toch muziekradio. Anders had je bij radio 1 moeten gaan werken.

Is er trouwens ergens (internet?) een playlist van Het Lek te vinden voordat het programma begint?

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), July 01, 2002.Ik vrees dat het daarvoor meestal niet ruim genoeg van tevoren wordt samengesteld...

-- JoB (jobwit@vpro.nl), July 01, 2002.

frankly speaking luister ik sinds ik uit limburg vertrokken ben slechts bij vlagen radio. niets kan tot dusver studio brussel vervangen. 3voor12 luister ik via internet onder het werk of zoeken naar werk that is... maar een oordeel geven kan ik niet. daarvoor luister ik te onregelmatig.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), July 01, 2002.

Theo, je had het in die d'n'b-discussie over BFBS. Wat voor een bereik had die zender wel niet? Ik luisterde er vroeger (in de Achterhoek) ook regelmatig naar (aaaah...jeugdherinneringen!).

-- gieteling (neben10@hotmail.com), July 02, 2002.

ach ja BFBS... een enorm bereik. en daarbij ontzettend divers. in de avonduren alle goede BBC shows, waaronder John Peel. tja zucht.

Ik neem aan dat die zender niet meer bestaat. overigens woonde ik in die tijd in brunssum alwaar het hoofdkwartier van de NATO-Noord gevestigd was. voordeel: er was een Canadese locale radiozender die als ik me niet vergis CFNB (Canadian Forces Network Brunssum) heette. ook steengoede muziek.

Ook luisterde ik naar een vage radiozender uit Eupen in het Duitstalige gedeelte van België.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), July 02, 2002.


Mede naar aanleiding van deze discussie heb ik de afgelopen dagen een paar keer naar Club Lek geluisterd. Het is me behoorlijk meegevallen. Goed, ze draaien een boel muziek waar ik niets om geef (maar het kan geen kwaad af en toe te horen waaróm ik ook alweer niet van Muse houd), maar toch ook wel zat min of meer leuke dingen. In ieder geval

Wat de presentatie betreft: ik heb een keer JoB gehoord, de rest Jaap Boots. Beide vind ik goede presentatoren, schelen niet zoveel denk ik. Wat ik van Jaap erg positief vind (en daar kunnen velen - vooral bij OOR - nog een boel van leren) is dat hij duidelijk maakt dat hij ook niet alles precies weet, dat hij ook niet alles vanaf het begin kent. Je gaat je dan een stuk minder snel storen aan fouten.

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), July 04, 2002.


Met alle respect vor Luc Jansen en Jaap Boots en geen een onvertogen voor hun kunde, kennis en prestaties....maar ik zou zo graag een nieuwe jonge presentator voor vast willen horen in Het Lek. Ze zitten er alletwee al zo lang!

-- meccintos (meccintos@hotmail.com), July 04, 2002.

Weet niet hoelang Luc Jansen er al zit, maar Jaap Boots heeft nog maar een jaar of 6 een eigen programma, daarvoor was 'ie invalkracht [geloof ik - kan iemand dit bevestigen?]. Ik snap bovendien niet wat het een probleem is als iemand er lang zit. Zolang het programma maar leuk blijft.

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), July 04, 2002.

Daar ben ik het mee eens, if it isn't broken, don't fix it (jaaaa, ook in het Engels! Hoi, Roger!). Job de Wit is overigens net zo goed als Jaap Boots, heb ik ontdekt, die twee lijken wel wat op elkaar.

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), July 07, 2002.

De presentator van Demo van 19 82-84 was Gerard Kamer. De broer van... Berry Kamer (van D/wars en De Avonden) Beste radio-presentator ooit is... Bram van Splunteren...

waar is Fons Dellen?

-- Guido (jaapschip@hotmail.com), July 10, 2002.


Hartelijk dank Guido. Hè ja, Fons Dellen, die was ook goed! Sneu toch dat al die types weg zijn.

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), July 14, 2002.

Moderation questions? read the FAQ