Dus ik ga een ton platen verkopen.

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik platen verkoop. (1 uitzondering maar die telt niet :-P) Ik heb de honger om alles te horen niet meer. Heel bizar. Als ik echt m'n zin zou doordrijven dan verkocht ik 90 percent van wat ik heb. Het is niet dat ik niet meer van muziek hou - integendeel, ik hou er nog steeds TEVEEL van (hah!). Nu, hebben jullie ooit platen verkocht? Wat? Waarom (niet)?

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), June 26, 2002

Answers

En in de tweedehandswinkel zal ik natuurlijk een dozijn REM platen vinden. hahaha En Britney Spears, Spice Girls en promos.

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), June 26, 2002.

Yep, ik heb jren geleden een stapel Rolling Stones-platen gekocht omdat ik heel dringend geld nodig had. Viel erg tegen want voor 4 platen kreeg ik maar 9,=.

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), June 26, 2002.

Eeeeehhh, VERkocht, zelfs ook wel (moeilijk hoor, typen).

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), June 26, 2002.

Nog nooit gedaan. Maar ik heb dan ook niet zoveel muziek (+/- 250 stuks).

Nathalie, enorme mannenvraag (Wie heeft de grootste auto/.../etc?), maar om welke aantallen gaat het bij jou?

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 26, 2002.


Nu, hebben jullie ooit platen verkocht? Wat? Waarom (niet)? Allereerst de 'waarom'-vraag: geldgebrek, wadachie? En wat: een heleboel waar ik nu spijt van heb. Hoewel? Naar al die funkrockers van rond 1990 verlang ik niet meer. Wel naar een aantal Neil Young-LP's (al heb ik die wel weer op CD), NoMeansNo (Small Parts... in de aanbieding?) en Urge Overkill (ja die).

-- Jan Peter (janpeter.prenger@a1.nl), June 26, 2002.


Ik heb ooit een hele tijd terug wat Cd's verkocht (dingen die ik in het begin van de middelbare school had gekocht). Daarna nooit meer, hoewel ik af en toe mailtjes krijg (n.a.v. mijn online muziekcollectie) van mensen die bepaalde singles voor $20 of meer willen kopen (singles die ik nooit draai). Mijn redenen om niets te verkopen zijn:
1. behalve dat ik het ontzettend leuk vind om naar te luisteren, verzamel ik ook muziek als hobby op zich, zoals anderen postzegels suikerzakjes verzamelen.
2. het enige wat ik met het geld zou doen dat verkoop mij oplevert is nog meer platen en cd's kopen. Maar ik verdien tegenwoordig genoeg om zoveel te kunnen kopen dat ik niet meer kan luisteren.

Overigens, koop ik wel regelmatig 2e-hands platen/cd's. En vraag me soms oprecht af waarom er niemand is die van een bepaalde plaat afwil...

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), June 27, 2002.


om welke aantallen gaat het bij jou?
M'n platenverzameling? Of het aantal dat ik verkoop? Heb eigenlijk de laatste twee jaar niet meer geteld hoeveel platen ik heb. Boven de 600 - incl platen die ik gratis kreeg. Nu ik doe er zeker 150 weg.

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), June 27, 2002.

Het is mijn ervaring dat je dat wat je ooit echt heel goed hebt gevonden maar beter niet kunt verkopen, omdat er zeker weer een moment gaat komen waarop je ernaar hongeren gaat. Platen die hun glans verloren lijken te hebben, verkoop ik dus niet (meer).

Wel ruim ik om de zoveel tijd het schroot op. Die ene cd van die ene band die net even de druppel was die de emmer deed overlopen. Platen die je kocht om je collectie compleet te maken, ook al vond je die toen ook al drie keer niks.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 28, 2002.

Roger, met schroot opruimen bedoel je dus verkopen? Ik verkoop al heel lang niets meer. Ik heb in de kelder een doos met meuk staan. heel af en toe graaf ik erin als ik denk: hee, maar daar had ik toch een cd van! En dan mag-ie weer bovenkomen, in de cd-kast ;-)

-- marieke (marieke@kong.nl), June 28, 2002.

Degenen die wel soms wat verkopen: is geldgebrek (of gewoon behoefte aan nog meer geld) de enige reden om dingen te verkopen? Speelt ruimtegebrek een rol? (mijns inziens moet je wel heel veel verkopen om echt ruimte te creëren - snel uitgerekend passen er zo'n 4000 cd's in een kubieke meter!)

Andere vraag (volgens mij al in een andere discussie aan bod gekomen): hoe ethisch is het om gratis gekregen promo's te verkopen? Mijn antwoord hierop is: in principe niet doen (geef ze dan weg als je ze kwijt wilt), tenzij je anders honger zou moeten lijden ofzo. Maar het valt me op dat in 2ehands bakken enorm veel promo's liggen (voor de zekerheid, cd's met perforaties erin zijn toch promo's?). Ik ben trouwens niet zo principieel dat ik ze dan niet koop...

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), June 28, 2002.cd's met perforaties erin zijn toch promo's?

Dit is vaak import!

Ikzelf verkoop niet echt iets. Als iets echt bagger is maar ik er nog wel eens een bierviltje van.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), June 28, 2002.


krabbelden ze bij matador niet de naam van de journalist (die de promo ontving) om zo na te gaan of die de promos later verkocht? wel grappig.
nu ik doe ongeveer zeker honderd platen weg. een Tour of Duty compilatie? WHAT THE HELL WAS I ON?!? :-)

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), June 28, 2002.

"cd's met perforaties erin zijn toch promo's?" Dit is vaak import!

?? Ik heb een boel import-dingen en daar zit niets met gaatjes in geloof ik. Wel heb ik ooit wat promo's gekregen en die hebben wel gaatjes. Wie zou er ook belang bij hebben om import-CD's minder goed verkoopbaar te maken? Of bedoel je paralelle import?

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), June 28, 2002.


Ik kan je er helaas geen antwoord opgeven. Weet nog wel dat in kleinere zaken soms stapels dezelfde CD's liggen met zo'n inkeping aan de zijkant. De verklaring was dat dit import-CD's waren maar het hoe en waarom weet ik ook niet.

Bij de huidige promo's wil een 'promo only'-sticker wel goed helpen, die dingen krijg je er echt niet af.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), June 28, 2002.


Ik begin nu wel erg nieuwsgierig te worden naar het hoe/waarom van die inkepingen. Is er hier iemand die er meer van weet?

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), June 28, 2002.


Nou, inkepingen kunnen twee dingen betekenen: of een label wil een bepaalde titel dumpen, maar kan die alleen voor een goedkope prijs can de hand doen als ze beschadigd zijn.-Want anders krijgen ze mot met de platenwinkels die die titel nog voor de volle mep hebben mogen inkopen en trachten te verkopen.
Of het zijn promo's. Vaak zit de inkeping dan (of het gaatje) door de barcode. Dit laatste om twee redenen denk ik: a) een journalist vangt minder bij tweedehands verkoop, b) een winkel kan de tweedehands cd niet meer als nieuw verkopen.

Marieke: met schroot bedoel ik dingen die ik nooit goed gevonden heb. Een cd van een band waarvan ik enkele platen wel ok vond, maar ik te lang ben blijven doorkopen toen ik het eigenlijk al niet meer interessant vond, of iets wat ik voor weinig ergens heb gescoord, omdat ik dacht: ach, voor die prijs...

Waarom opruimen? Ruimtegebrek ja. 4000 cd's in een kubieke meter? Best, maar dat is geen manier van opbergen natuurlijk. Wil je overal gewoon bij kunnen (wil ik) en het b.v. ook op alphabet hebben staan (wil ik) dan betekent dat dat je een wand vol hebt van 2 bij 4 meter. Om de zoveel tijd kom je dan voor de keuze: nieuwe kast erbij (a duizend stuks), of puinruimen? Ik begin altijd met het laatste, maar mag al snel weer naar de IKEA toe...

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 28, 2002.

Dank voor de uitleg, Roger! Vind het idee van Matador (naam van de journalist op de promo's schrijven) wel wat hebben trouwens.

Met die 4000 cd's per kubieke meter bedoelde ik vooral dat ruimtegebrek niet zo'n goed argument is voor de verkoop. Als de cd's in de tweedehandsbakken staan kun je er nog veel minder bij. Schoenendozen zijn ongeveer even hoog als een CD, als je ze daarin met de rug naar boven zet, kun je die dozen stapelen in een muurkast ofzo. Zet ze dan op alfabetische volgorde in die dozen en je hebt een redelijk eenvoudig archief. Cd's die je nog regelmatig luistert zet je natuurlijk gewoon in een kast tegen de muur. Ben trouwens benieuwd of het in de toekomst hip wordt een aparte kamer in te richten als "diskotheek", zoals veel oude huizen een bibliotheek hadden.

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), June 28, 2002.


Ik heb ooit Nuclear Assault en Pestilence cd's verkocht, omdat ik er niet meer naar luisterde. Ik was 16 ofzo. Nu heb ik spijt.

Tiep trouwens even een lijstje Nath, van de de platen die je weg doet. Kunnen we lachen of kopen ;-)

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 28, 2002.


hahah Veel obscuur NZ plaatjes. :-P

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), June 29, 2002.

Moderation questions? read the FAQ