Laidback indiepop

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

[op de klanten van de dandy warhols]

onlangs interviewde ik het Amsterdamse trio Lemon. Een leuke band. sound: ongeveer tussen Stereo MC's en Happy Mondays in met een snufje latere Stone Roses. vooral live erg bezwerend.

Het lukt Lemon echter niet om en platencontract te krijgen. dat vooral omdat iedereen die ze spreken (platenindustrie) zegt: leuke muziek maar het Nederlandse publiek gaat voor standaard rock (kane, anouk), nu metal (16 down), nederlandstalige rap (brainpower) of bevallige meisjes (kirsten, sita). En daar passen jullie niet in. jammer maar helaas.

en dat roept bij mij de vraag op: is de nederlandse muziekconsument daadwerkelijk niet geinteresseerd in 'britpop' achtige indiemuziek? Vallen wij gewoon niet voor naar hun schoenen kijkende jongens die lome zomerse gitaarpop maken? het antwoord is aan u.

-- theo ploeg (theo@kindamuzik.net), June 17, 2002

Answers

De platenindustrie zegt? Dan praat je toch al snel over marketingmensen, die wel alles weten van producteigenschappen en hoe die te verkopen, maar niets van de zin van het product in kwestie. Nederland valt voor Nederlandse rap? Sinds Brainpower wel ja. Nu krijgen we vast een Nederrap offensief met de meest vreselijke acts, toegespitst (=gemarkt) op Brainpower's mars. Per definitie oninteressant. Mocht een label Lemon tekenen, en de jongens doorbreken, dan is het adagium direct: Nederland houdt van naar hun schoenen kijkende jongens die lome zomerse gitaarpop maken. Dus krijg je er direct duizend voor je kiezen. Enzovoort. Ik denk dat de grote labels altijd net achter de smaak van het publiek aanloopt.

Even zwart-wit, in grote lijnen dan.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 17, 2002.

Hallo Theo,

Ik dacht laat Lemon zelf ook maar even reageren. Dit verhaal hebben we inderdaad vaker gehoord. Ik ben er overigens van overtuigd dat elke A&R-manager die ons live ziet er anders over zal denken. We hebben iedereen al tig keer uitgenodigd, maar niemand neemt de moeite om eens te komen kijken. Terwijl veel radio mannen ons enorm zien zitten en aandacht geven (zoals Marc Stakenburg, Fred Siebelink, Arjen Grolleman). Check http://www.lemonline.nl en lees wat zij zeggen. Tijdens de Nationale Muzikantendag in De Melkweg zei Evert Abbing, A&R-manager van Universal letterlijk: "Jullie maken zeker goede songs, ik hou er zelf ook van. Maar jullie hadden in de UK of USA moeten wonen, want Nederland gaat meer voor Anouk en Kane, dat soort Rock." Als iemand een goede tip voor ons heeft....graag!

-- Ralf Hesen (lemon.amsterdam@wolmail.nl), June 17, 2002.


[op de klanten van de dandy warhols]

en dat moet natuurlijk klanken zijn...

-- theo ploeg (theo@kindamuzik.net), June 17, 2002.

en dat roept bij mij de vraag op: is de nederlandse muziekconsument daadwerkelijk niet geinteresseerd in 'britpop' achtige indiemuziek?

In het kort: ja. Nederlanders zijn inderdaad weg van Van Dik Hout zaagt men planken rock met het Grote Gebaar.

Maar dat betekent niet dat er niet een interessante niche markt is voor Britse stijl indiemuziek. Wat dat betreft lopen de platenmaatschappijen met hun uniforme massaprodukten nog erg achter bij de huidige marketinginzichten.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 18, 2002.


Zou het niet gewoon goed op Excelsior passen? Zo underground klinkt dit toch ook weer niet (heb 2 ram-files beluisterd), anders waren jullie überhaubt nooit op 3fm ofzo gekomen! Volgens mij lopen er behoorlijk wat van dit soort bandjes rond in Nederland, het is niet enorm hip misschien, maar toch wel muziek dat altijd wel een redelijk publiek trekt.

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), June 18, 2002.


Ben het met Martijn G eens. Heeft Lemon al contact met Excelsior opgenomen?

Mijn indruk is dat het enige wat een major tegenwoordig aan een nieuwe Nederlandse band kan bieden een BOXTALK en lobby voor een Essent Award zijn. Niet veel meer. Of heb ik het toch mis?


-- Arien (saguamura@home.nl), June 18, 2002.


Martijn en Arien, we - Lemon - hebben inderdaad al eens met Excelsior contact opgenomen, maar geen response gekregen. Was overigens alweer even geleden. Gaan we maar weer eens een keer opnieuw proberen. Wij vinden onszelf overigens ook helemaal niet zo underground hoor, maar wel lekker :-)

-- Ralf Hesen (lemon.amsterdam@wolmail.nl), June 18, 2002.

Wij vinden onszelf overigens ook helemaal niet zo underground hoor

Nee, dat had ik er zelf van gemaakt, stom. Komt omdat het genre "indiepop" hier en in de VS een verschillende betekenis hebben. Hier: alles wat pop klinkt en enigszins alternatief, vaak Brits of daardoor beinvloed, wel aardig niet geweldig. Daar: vaak losjes gespeelde pop, veel melodie, invloeden uit punk, new wave en 60s, met als voornaamste invloed/voorbeeld de bands van het Sarah-label midden jaren '80 (Field Mice, Talulah Gosh, Even As We Speak). En erg leuk (en hier zeer ondergewaardeerd).

-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), June 19, 2002.


Wij vinden onszelf overigens ook helemaal niet zo underground hoor

Van wat ik van jullie gehoord en gezien heb denk ik meer aan funkrock en aangezien er heel veel bands in Nederland dat genre nog steeds beoefenen zal het niet makkelijk zijn aandacht te krijgen. Het is nu eenmaal geen populair genre.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), June 19, 2002.


Funkrock staat in mijn belevingswereld wel heel erg ver verwijderd van indiepop. Jeez!;-)

-- Arien (saguamura@home.nl), June 19, 2002.


wat mij betreft heeft lemon dan ook niets met funkrock te maken, maar alles met typische britse lome shoegazer pop. stereo mc's, happy mondays, stone roses, byrds.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), June 19, 2002.

Funk Rock? 'k dacht het niet nee... Als het ritme niet rechttoe rechtaan is, is het echt niet meteen Funk Rock hoor. Wij zeggen tegenwoordig vaak 'Groovy pop. We zijn enorme Stereo MC's fans en hebben hopelijk meer te maken met Madchester dan met Funk Rock. Is er trouwens nog ergens een DJ in Nederland die eens verder wil kijken dan dance en met ons wil samenwerken?

-- Lemon (lemon.amsterdam@wolmail.nl), June 24, 2002.

Moderation questions? read the FAQ