lijstjes week 23

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

vandaag is het dan zover. de lijstjes week23 online. ik wil een korte toelichting geven op mijn lijstje. er staan zovaak gekke onbekende 12inches in. en dat slaat de discussie bloot. wat vind jou nou van Fon? Fo wat?? ik bedoel maar.

1. The Cheese Detective Agency - promo cd Brit woonachtig in Amsterdam die de aanstaande dancevalley op de planken staat met Sara Jay (Massive Attack, Presence). geen slappe hap lounge maar trekkende abstracte downtempo met soms vuige trekjes. die man moet eens een plaat maken. 2. v/a - Urban Funk Breaks III [cd, botchit & Scarper] ooit in de voorhoede van de nu skool breaks nu nog steeds vernieuwend. Botchit & Scarper weet de nieuwe ontwikkelingen in de breakbeat fraai te bundelen. ditmaal weer lekker goedkoop. niet zo goed als de vorige editie maar toch nog gevuld met de soundtrack voor de zommerse hectiek van de stad. beter dan 2step en drum&bass. 3. Closer Musik - After Love [cd, Kompakt] Omar bracht me op het spoor een artikel in De:Bug deed de rest. Closer Musik is de vleesgeworden identiteit van Duitsland. manisch, verknipt, donker. het Keulse duo maakt dan ook een mooie mix van oude new wave, detroit techno en een vleugje Neue Deutsche Welle. Alsof Coil en Front 242 elkaar ontmoeten in Detroit.. nee wacht: in Berlijn of Keulen want die steden zijn eigenlijk meer Detroit dan Detroit zelf. 4. Justus Köhnke - Was Ist Musik [cd, Kompakt] Nog zo'n parel. Ditmaal staat Köhnke garant voor onvervalste techno doorspekt met poppy melodieen en fluisterend gezongen duitse teksten. 5. Fennesz - Endless Summer [cd, Mego] niet naar Nu Forms. Dan maar Fennesz in de cd speler. vond het plaatje begin dit jaar toch iets te arty. maar mijn mening is bijgesteld: zomers opwindend. gaat erin als bosbossenijs. 6. Championship Manager 2001/2002 [spel voor de pc] nederland niet op het WK, fortuna gedegradeerd. dat eerste doet me niets. dat tweede wel. al weken lang probeer ik de sittardse helden te behouden voor degradatie. zelfs mij lijkt het niet. ik moet nog veel oefenen. 7. USA - Portugal [WK voetbal 2002] voetbal zoals het hoort. al is de rol die de USA tegenwoordig speelt in de wereldpolitiek nogal dubieus: voetballend doen zij wat er gedaan moet worden: goliat verslaan op basis van bluf en puur enthousiasme. vandaag frankrijk - denemarken. ik schat: 0 - 3.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), June 11, 2002

Answers

1. The Cheese Detective Agency - promo cd
Brit woonachtig in Amsterdam die de aanstaande dancevalley op de planken staat met Sara Jay (Massive Attack, Presence). geen slappe hap lounge maar trekkende abstracte downtempo met soms vuige trekjes. die man moet eens een plaat maken.
2. v/a - Urban Funk Breaks III [cd, botchit & Scarper]
ooit in de voorhoede van de nu skool breaks nu nog steeds vernieuwend. Botchit & Scarper weet de nieuwe ontwikkelingen in de breakbeat fraai te bundelen. ditmaal weer lekker goedkoop. niet zo goed als de vorige editie maar toch nog gevuld met de soundtrack voor de zommerse hectiek van de stad. beter dan 2step en drum&bass.
3. Closer Musik - After Love [cd, Kompakt]
Omar bracht me op het spoor een artikel in De:Bug deed de rest. Closer Musik is de vleesgeworden identiteit van Duitsland. manisch, verknipt, donker. het Keulse duo maakt dan ook een mooie mix van oude new wave, detroit techno en een vleugje Neue Deutsche Welle. Alsof Coil en Front 242 elkaar ontmoeten in Detroit.. nee wacht: in Berlijn of Keulen want die steden zijn eigenlijk meer Detroit dan Detroit zelf.
4. Justus Köhnke - Was Ist Musik [cd, Kompakt]
Nog zo'n parel. Ditmaal staat Köhnke garant voor onvervalste techno doorspekt met poppy melodieen en fluisterend gezongen duitse teksten.
5. Fennesz - Endless Summer [cd, Mego]
niet naar Nu Forms. Dan maar Fennesz in de cd speler. vond het plaatje begin dit jaar toch iets te arty. maar mijn mening is bijgesteld: zomers opwindend. gaat erin als bosbossenijs.
6. Championship Manager 2001/2002 [spel voor de pc]
nederland niet op het WK, fortuna gedegradeerd. dat eerste doet me niets. dat tweede wel. al weken lang probeer ik de sittardse helden te behouden voor degradatie. zelfs mij lijkt het niet. ik moet nog veel oefenen.
7. USA - Portugal [WK voetbal 2002]
voetbal zoals het hoort. al is de rol die de USA tegenwoordig speelt in de wereldpolitiek nogal dubieus: voetballend doen zij wat er gedaan moet worden: goliat verslaan op basis van bluf en puur enthousiasme. vandaag frankrijk - denemarken. ik schat: 0 - 3.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), June 11, 2002.

Je valt in herhalingen, Theo! ;-)

Closer Musik lijkt me zeer interessant. I'll check that one out for sure.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 11, 2002.

vandaag frankrijk - denemarken. ik schat: 0 - 3.

Daar zat je dicht bij! Ik had verwacht dat Frankrijk nog wat aan de eer probeerde te doen maar het was weer inspiratieloos voetbal van een stel oude lullen die niet kunnen scoren. Naar huis zonder ook maar één doelpunt te hebben gemaakt. Het zou mooi zijn als mijn favoriet Saudi Arabië dit nog wel deed.

-- Norbert Pek (norbert@kindamuzik.net), June 11, 2002.


tja er ging iets mis in de html. de tweede maal overigens weer maar drie maal hetzelfde bericht in een andere vorm deed me te veel denken aan remixpraktijken. excuses voor de moeilijk leesbare vorm.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), June 11, 2002.

Nu alleen de andere lijstjes nog. Maar Arien is nu hard aan het zweten op een tentamen of examen, meen ik. We zullen ze wel zien verzchijnen. Succes jongen!

Is ook dit cursief?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 11, 2002.


Ja dus!

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 11, 2002.

Niet bij mij! (en mijn lijstje staat als altijd hier)

-- JoB (jobwit@vpro.nl), June 11, 2002.

afgelopen?

Tsja Frankrijk, krijgt Ziezo ten minste rust voor de echt belangrijke dingen: een nieuw seizoen Real Madrid. :) Maar wel raar ik had nooit vewacht dat die gasten er in de 1e ronde uitgekeild zouden worden. Maar er lopen wel wat beperkte voetballers rond zoals die Wiltord. Pfff wat een ramp.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 11, 2002.


niks tegen Wiltord, die gast heeft me ooit nog een minidisc speler opgeleverd door in de laatste minuut van een of andere finale gelijk te maken. deed mee aan een lokale krant poule.. vandaar. :)

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), June 11, 2002.

Lijstjes week 23 + 24 staan online. Bedankt voor het wachten:-)

-- Arien (saguamura@home.nl), June 11, 2002.


En nog mensen de Breeders-Loladamusica gezien? Bert wees me er op tijd op en het was weer erg goed. Kim en Kelly ontleed en een aantal nummers in de achtertuin. Vergeleken Last Splash is Title TK toch wel een kleine tegenvaller maar toch wel een plezierig album.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), June 11, 2002.

eerlijk gezegd begrijp ik deze fuzz about breeders helemaal niet. nu is het ook al een van de meest genoemde platen in de subjectivisten lijstjes.

Pod vond ik oke. maar mijn pogingen om de nieuwe plaat te beluisteren mislukten stuk voor stuk. meer van hetzelfde en absoluut niet zo goed als eerder werk. na ze gezien te hebben bij de vpro weet ik het zeker: deze band is allang uitgerangeerd. niet meer relevant. waarom dan toch al die aandacht? nostalgie?

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), June 12, 2002.


De nostalgie, de interessante fenomenen K&K Deal en het gegeven dat ze aan goede albums (klassiekers) hebben meegewerkt zorgt er voor dat mensen de plaat toch vaker blijven opzetten. Off You en Huffer zijn duidelijk de sterkste nummers van de plaat en verder is het allemaal wat middelmatig maar toch de moeite van het draaien waard. Om daarna weer in de stoffige kast te verdwijnen.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), June 12, 2002.

ik vind die nieuwe plaat erg lekker, beetje loom, half dronken/half geil. niks mis mee kortom. Maar goed Kim Deal kan de verzamelde werken van De Bereboot zingen en dan nog vind ik het heerlijk. :)

Minder leuk is dat het anti-voetbal nu echt op het WK begint toe te slaan. De nieuwe voetballer is dus een houthakker.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 12, 2002.


die fuzz rond the breeders is altijd al overdreven geweest, ik heb de gezusters deal nog nooit op een memorabel moment kunnen betrappen.

Arien, hoe waren Hazard, Fennesz en Biosphere?

En over het voetbal: ik vond de wedstrijd tussen Zweden en Argentinie op zijn minst erg spannend. Heb me prima geamuseerd.

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 12, 2002.en het gegeven dat ze aan goede albums (klassiekers) hebben meegewerkt zorgt er voor dat mensen de plaat toch vaker blijven opzetten.

Bij mij werkt dat juist meestal averechts, vooral omdat ze in de kast naast ander (en dan vaak beter) werk staan, dan zet je die toch sneller op. Nieuwe Pavement-platen waaren voor mij altijd redenen om nog eens naar S&E of CRCR te gaan luisteren. Onbewust geef je zo'n nieuwe plaat dan ook nooit helemaal een kans.

Overigens heb ik Title TK alleen eens bij de platenboer beluisterd. Vond 'm de moeite van het kopen niet waard.

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmial.com), June 12, 2002.


Hazard was laag boven laag boven laag van atomische stormgeluiden. Ogen dicht en genieten maar. Opeens knalde hij alles dicht en bleef je voor een paar seconden volkomen weggeblazen achter.

Fennesz was iets minder heftig. Zo tegen het eind van zijn set kwam hij met de gitaarsamples en een fragment van een of andere popdeun. Hele mooie beelden.

Biosphere had 2 sets, waarvan ik maar 1 heb gezien. Die viel me ook een beetje tegen. Er gebeurde te weinig en het was net iets te ingedut.

-- Arien (saguamura@home.nl), June 12, 2002.


Vido, hoe klinkt dat Yume Bitsu trouwens? Was er niet een connectie met Mirah en/of de Microphones?

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), June 12, 2002.

Maar goed Kim Deal kan de verzamelde werken van De Bereboot zingen en dan nog vind ik het heerlijk. :)

Is hier niet het hele succes van de gezusters Deal op gebaseerd? Een beetje de Spice Girls van de 'betere' muziek. Ik vind het naar om te moeten zeggen, maar als het twee spoken waren geweest ( - zijn het ook; maar dat is mijn mening - ), had The Breeders nooit verder dan het debuut gekomen, en hadden we van Kelley Deal etc. nooit gehoord.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 12, 2002.

Een beetje de Spice Girls van de 'betere' muziek

Nee dat bedoelde ik niet, volgens mij heb jij het puur over uiterlijk, ik bedoelde dat ze met die stem Het Verzamelde Werk van De Bereboot kan zingen en dat het dan nog steeds sexy en cool klinkt. Ze doet me overigens wel een beetje aan het dronken spook denken uit die Herman van Veen show uit de 70s. :) Voor wie dat nog wat zegt.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 12, 2002.


Ik heb het over het fenomeen De Gezusters Deal in alle facetten (dus ja: ook uiterlijk). Naar mijn bescheiden mening zijn die zwoele stemmen - die mij dus koud laten - hét wapen van de Dealtjes, en komt de muziek - die ik zo goed niet vind, Last Splash is echt geen meesterwerk - op de tweede plaats. Daarom krijgen ze nog steeds zoveel aandacht?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 12, 2002.

Nee Pod is het meesterwerk. Maar goed er is inderdaad een mythe Deal, dat is niet te ontkennen, die is eigenlijk al ontwikkeld ten tijde van The Pixies, een beetje gestimuleerd door dat dictator gedrag van B.Francis. Ik heb altijd begrijpen dat het een beetje een kut-wijf is, dus ik heb daar sowieso mijn twijfels over. Al kon ze in The Pixies wel erg cool Marlboro's roken.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 12, 2002.

Vido, hoe klinkt dat Yume Bitsu trouwens?

Ben weliswaar Vido niet, en ken de nieuwe Yume Bitsu plaat ook nog niet, maar op hun vorige Auspicious Winds klonken ze als een uitgespeesde Mogwai zonder de luide climaxen. Zeer mooie ambient- /drone-/post-rock. De drummer is ook zanger/gitarist van Wolf Colonel.

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 12, 2002.


Stereotyp - my sound,

heerlijke plaat, pas deze week voor het eerst gehoord

-- Johan (johan@kindamuzik.net), June 12, 2002.


Justus Köhnke - Was Ist Musik [cd, Kompakt] Nog zo'n parel. Ditmaal staat Köhnke garant voor onvervalste techno doorspekt met poppy melodieen en fluisterend gezongen duitse teksten.

Theo, ik kreeg hier in bepaalde recensies moeilijk een beeld van. Sommigen vonden de zang irritant. Lijkt het op iets anders, wat me een beetje een beeld kan geven?

Die Closer Musik moet ik ook maar eens gaan aanschaffen.

oh ja Vido, je had vorige week die plaat van Blectum in je lijst staan, kan je omschrijven hoe dat klinkt want volgens mij is het wel interessant maar ik krijg er absoluut geen hoogte van.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 13, 2002.


een uitgespeesde Mogwai zonder de luide climaxen. Zeer mooie ambient- /drone-/post-rock.. Deze omschrijving van Bas geldt ook voor het nieuwe album van Yume Bitsu. Jammer dat ik nu weet dat er iemand van Wolf Colonel in meedoet, want dat was vorig jaar een van de slechtste concerten waarbij ik in Paradiso ben weggelopen.

die plaat van Blectum is minder freaky dan wat ze doet met het duo bLectum from bLechdom, maar desalniettemin nog steeds flink verknipt en moeilijk te doorgronden, wat het wel spannend maakt. Verwacht dus geen rechte beats of toegankelijke melodieën.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), June 13, 2002.


Justus Köhnke - Was Ist Musik

ach je moet er van houden. zijn zang is natuurlijk erg matig. maar het heeft wel iets. vals gefluister zoals dat bij neue deutsche welle hoort. er gaat overigens niet boven zo gefluisterde duitstalige teksten. vooral wanneer ze ranzig zijn. Denk ook aan Blumfeld en Tocotronic. overigens zong hij ook wel eens op de Whirlpool productions (disco 2 disco!!!).

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), June 13, 2002.

Yume Bitsu. Jammer dat ik nu weet dat er iemand van Wolf Colonel in meedoet, want dat was vorig jaar een van de slechtste concerten waarbij ik in Paradiso ben weggelopen.

Gelukkig dat hij met de muziek verder nauwelijks van doen heeft. Wolf Colonel is slappe meuk tot en met, en zeer ver verwijderd van Yume Bitsu.

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 13, 2002.


En toch! Vandaag weer op de fiets naar Title TK geluisterd en tot de conclusie moeten komen dat het een fijne plaat blijft. Die Albini productie is echt perfect voor die losse aanpak van hun (vooral die gitaar riffs zitten heerlijk in de mix). Er zit in paar nummers van dat "vervelende" Stooges piano-gehamer waar ik altijd blij van wordt en het viel me op hoe Kim Deal echt nooit de woorden zingt die je verwacht als vervolg van een zin. Goeie alcohol plaat ook, ze klinken niet per se dronken, de muziek klinkt zoals je hoort als je aangeschoten bent, beetje lallend, rommelig en desorienterend door die rare samenzang.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 13, 2002.

Minder leuk is dat het anti-voetbal nu echt op het WK begint toe te slaan. De nieuwe voetballer is dus een houthakker.

Het doembeeld van een finale Denemarken - Zweden begint inderdaad op te doemen. Gelukkig lijkt Camacho bekomen van zijn dwaling Helguira buiten het team te houden en ze hebben nog altijd de bijna vergeten Mendietta als joker achter de hand. En Brazilië en vooral Mexico (Borghetti, Blanco) zijn toch positieve meevallers.

Ik hoop wel dat Dick & Willem zich de boodschap van dit WK in de oren knopen: ouwe lullen moeten weg. Dag Frank, dag Ronald, dag Marc met je vissertjevis.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 14, 2002.


Inderdaad dat is de wijze les: verjonging. Mexico vond ik misschien het beste voetbal tot nu toe spelen, heel zelfverzekerd en eigenlijk perfect bezet op alle linies. Denemarken - Zweden zou inderdaad een nachtmerrie zijn. Camacho heeft wel luxe-problemen, ik denk dat hij voor Helguera een plaats forceert. Mendieta lijkt moeilijker helaas, ik vind dat hij er ook gewoon in moet net als die Joaquin.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 14, 2002.

Moderation questions? read the FAQ