Steve Albini: overgewaardeerd?

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Ik lees net bij Omar dat Urge Overkill niet zo over hem te spreken was en hetzelfde geldt voor Frank Black. Zelf kan ik ook nooit het geniale eraan horen. Dat droge gitaargeluid is wel mooi, maar de drums klinken op een Albini produktie altijd volkomen kut, alsof de drummer op kartonnen dozen speelde. En het geluid is altijd dun en droog, ook bij bands die om vet met veel laag vragen zoals Nirvana, The Pixies en Neurosis. Tenslotte is er nog de irritante gewoonte om zoveel dynamiek in de produktie te stoppen dat het voor mensen met een modale stereo installatie nauwelijks beluisterbaar is. Beste voorbeeld: Rid Of Me van PJ Harvey.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 09, 2002

Answers

Ik heb zelf niet echt een uitgesproken mening over de productie, pardon, opnametechniek van Steve Albini.

Dat hij vaker onderwerp van gesprek is dan andere indierockproducers/engineers/... als bijvoorbeeld (Shellac-bassist) Bob Weston of J. Robbins heeft waarschijnlijk meer te maken met de scherpe tong van Albini. Hij is de Rob de Wijk/Maarten van Rossem van de gitaarunderground die altijd wel wat (hetzelfde) te zeggen heeft als het over major-labels, geld en andere enge dingen gaat.

p.s. Mooi verhaal trouwens, Omar, over Urge Overkill.

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 09, 2002.


Dank je. :)

Over Albini, ik denk dat zijn persoonlijkheid inderdaad wel te wensen overlaat. Produktie-technisch vind ik Songs About Fucking toch wel staan als een huis voor seriemoordenaars, Surfer Rosa is ook niet echt iets mis mee en Pod heb ik ook geen klachten over. In Utero is redelijk problematisch en soms denk ik dat hij het er een beetje om deed ("ik ga die Geffen eens lekker lopen sarren") en ik heb een plaat van Jesus Lizard die klinkt echt zo plat als een dubbeltje door zijn produktie. Eigenlijk is hij kwa band keuze okay, maar die faam van de man als producer is overtrokken.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 09, 2002.


Ik houd erg van het Steve Albini-geluid. Maar, Albini lijkt maar n ding te kunnen, and that's that. En voor zijn eigen bandjes als Shellac en Big Black werkt dat scherpe, droge geluid ook prima, maar voor de muziek van een Low of een Nina Nastasia ben ik daar niet altijd zeker van. In dat opzicht vind ik hem zeker overgewaardeerd. Ook omdat een goede producer juist veelzijdig is, weet hoe het beste in een band boven te halen, en zelfzelf ondergeschikt maakt aan het bandgeluid. Vooral dat laatste lijkt bij Albini juist omgekeerd te zijn.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 09, 2002.

Vooral dat laatste lijkt bij Albini juist omgekeerd te zijn.

Grappig dat je dat zegt, terwijl Albini zich er juist op laat voorstaan dat hij maar een geluidstechnicus is en geen producer. En van zijn meest recente opdrachten trouwens was de a.s. derde cd van de Belgische band Dead Man Ray.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), June 09, 2002.


Grappig dat je dat zegt, terwijl Albini zich er juist op laat voorstaan dat hij maar een geluidstechnicus is en geen producer.
In dat geval mag hij wel een bijspijkercursus drums opnemen doen. Ik heb net voor de zekerheid nog even naar Rid Of Me en Where Is My Mind? geluisterd en dat lijkt echt nergens op. Als je een droge produktie wilt kun je volgens mij beter Rick Rubin nemen.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 09, 2002.


en Caesar had toen ook beter die plaat met E van eels kunnen maken.

En wat is dan wel een goede producer? ik ken eigenlijk alleen Rubin en Albini en dan wat van die hip-hop mannetjes..

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), June 09, 2002.


kun je volgens mij beter Rick Rubin nemen

Speaking of whom, fijne nieuwe Peppers-single, niet? Zeg ik tot mijn eigen verbazing.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), June 09, 2002.


En wat is dan wel een goede producer? ik ken eigenlijk alleen Rubin en Albini en dan wat van die hip-hop mannetjes..

Een producer doet 2 dingen: hij is verantwoordelijk voor het geluid (dus hoe de plaat klinkt) en hij stuurt de muzikale richting. Bij de meeste rockbands is dat van: "Ik zou nog even aan dat refreintje werken, want dat loopt nog niet lekker." Maar bij pop en hiphop is de producer vaak verantwoordelijk voor het hele muzikale gedeelte.

Een goede producer haalt dus het beste uit de muzikanten en zorgt dat dat goed wordt vastgelegd. En elke producer heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Rick Rubin staat er bijvoorbeeld om bekend dat hij enigszins uitgebluste muzikanten weer op het goede spoor kan zetten. En hij zet altijd een vrij herkenbaar, nogal droog geluid neer. Een Neptunes produktie herken je ook zo. Maar sommige producers zijn niet meteen herkenbaar, maar hebben toch een goede reputatie. Terry Date bijvoorbeeld heeft heel veel erg goede metal and grunge platen geproduceerd.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 09, 2002.


Ik kan me vaag herinneren dat Nirvana niet op In Utero mocht zetten dat het was geproduceerd door Steve Albini, maar opgenomen. Ondanks die verhalen over wat een eikel het is heb ik ooit een interview van Simon Reynolds met hem gelezen en daar kwam hij over als een hele geschikte kerel, met een obsessie voor biljart. :)

Tsja, goeie producer (non-dans hebben we het hier over toch?). Kevin Shields weet wel een geluidje neer te zetten. Butch Vig is op zich goed als je van een beetje barokke stijl houdt. ;) Verder heb ik ook niet zo'n inspiratie, dat Spartaanse van John Cale is altijd wel mooi.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 09, 2002.


Speaking of whom, fijne nieuwe Peppers-single, niet? Zeg ik tot mijn eigen verbazing.

Vond ik vreemd genoeg ook best een leuk liedje.

Dus komende week weer: Single v/d Week = Megahit? ;-)

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 09, 2002.Dus komende week weer: Single v/d Week = Megahit?

Eh, ja. Gelukkig is de baas met vakantie... ;-)

-- JoB (jobwit@vpro.nl), June 09, 2002.


Prima single van RHCP. Rubin heeft een mooi, droog en compleet geluid. Het ligt meer aan de apparatuur dan aan bijv. microfoonplaatsing zoals bij Albini. Vooral die platen van System Of A Down (en in mindere mate Johnny Cash) vind ik erg mooi klinken. Steve Albini heeft mooie dingen opgenomen (waaronder ook 'In Utero', 'All Apologies' vind ik nog altijd een ingenieuze track), maar zijn beste werk is toch bij Shellac. Verder is hij te wisselvallig.

Wil ik toch even wat kwijt over mijn stadsgenoot Jan Heddema die een maand of wat geleden, een dag na het afmixen van de nieuwe plaat van Whipster, besloot om een eind aan zijn leven te maken. Jan was de producer van de Groninger scene. Bijna elke band in de stad heeft met hem opgenomen of was van plan dat nog te doen. Jan stond ook bekend om een droog geluid. Meindert Talma's 'Ferhudduker' was volgens mij de meest bekende plaat waarbij hij achter de knoppen heeft gezeten. Als hij het geluk had gehad een commercieel succesvollere plaat te mogen produceren dan had hij na verloop van tijd met gemak een reputatie als die van Pieter Kloos kunnen opbouwen. Maar onze Jan had blijkbaar andere dingen aan zijn hoofd.

-- Arien in Den Haag (saguamura@home.nl), June 10, 2002.


Albini is geniaal, mensen. Drumgeluid is juist erg mooi en veel gekopieerd. Alleen past het niet bij iedere band, maar ik vind dat hij Low ook zeker niet onaardig heeft opgenomen. Vond het bij the Ex niet werken, past niet bij haar manier van drummen. Hij heeft een prachtcollectie microfoons en een eigen stijl, vooral dat is belangrijk. In Utero is natuurlijk WEL mooi, luister nog eens naar dat nummer waarin Kurt kermt, Go Awaaayyyyyeeee !! Is dat geen mooi drumgeluid? Jesus Lizard iel en dun????? Koop een andere versterker en set speakers denk ik.... Wie ook goed is, maar heel anders: Dave Fridmann (Soft Bulletin van flaming lips, comeondieyoung van Mogwai) en John Leckie natuurlijk.

-- martin (martin@cheech-wizard.com), June 10, 2002.

Tsja, goeie producer (non-dans hebben we het hier over toch?).

Jim Diamond zet altijd een overheerlijk moddervet geluid neer. Vooral de wall of sound van het met 2 drummers spelende Dirtbombs is om je vingers bij af te likken.
Chris Goss kan met Welcome To Sky Valley en ...And The Circus Leaves Town van Kyuss ook rekenen heldenstatus. De ruiten staan te trillen in hun sponningen, maar toch glashelder en fijn zoemend.
Qua geluid vind ik trouwens Bleach verreweg het beste. Jack Endino is toch een beetje de godfather van de grunge met al die vroege platen van Mudhoney, Soundgarden en Babes In Toyland die hij heeft geproduceerd

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 10, 2002.


In de gitaarscene natuurlijk niet vergeten: Andy Wallace. Rollins' The End Of Silence klinkt zo ontzettend vet en explosief. En inderdaad Chris Goss die de Kyuss albums heeft geproduceerd; ze zijn niet alleen qua songs de blauwdruk voor de complete stonerrockscene. Rick Rubin die niet alleen RHCP heeft gered van de ondergang: ook Slayer en Danzig klinken ongelooflijk. Verder David Sardy, zanger/gitarist/producer van Barkmarket en producer van Soulwax en vele anderen: zeer directe en open producties die ook op heel luid volume nog steeds veel detaillering laten horen. En David Botrill, die behalve vroeger voor King Crimson en Peter Gabriel, ook Tool en dEUS heeft voorzien van superieure producties. Vooral Tool's Lateralus is een productie-technische mijlpaal, zeker in het pretentieuze audiofiele wereldje.

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 10, 2002.


Twee punten waar ik verder niet wil over denken (te laat en het is dus goed mogelijk dat ik uit m'n nek lul): 1 hij is valser dan een echte producer want hij wil een effect creeeren dat de band in je huis staat te spelen (wat natuurlijk zo rock is) en 2 zijn stempel is te nadrukkelijk aanwezig op door hem opgenomen platen. Sommige platen zijn wel goed, bijv PJ Harvey.

-- cuba libre (cubalibre666@hotmail.com), June 12, 2002.

Albini is het minst op dreef als de band teveel van hem verwacht. Hij geeft bijvoorbeeld geen adviezen op het gebied van arrangementen (wat veel producers juist wel doen). Daarom is het laatste album van Caesar zo ontzettend de mist in gegaan. Er staan wat betreft arrangementen teveel halve ideen op. Wellicht had de band gehoopt dat Albini wel wat gouden tips zou geven. Dus niet. Erg zonde, want de liedjes verdienden een betere behandeling.

Oom Steve registreert en niet meer dan dat. Hij is zelf de laatste om zichzelf producer te noemen. In sommige gevallen wil hij zijn naam helemaal niet op de hoes vermelden (wat volgens mij het geval was bij de eerst lp van Slint). Vooral de ruimtelijkheid in zijn geluid bevalt mij prima.

Geffen was trouwens dusdanig ontevreden over In Utero dat ze enkele nummers opnieuw hebben laten mixen. Het geluid van Albini is verre van commercieel, maar dat hadden ze van tevoren kunnen weten.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), June 13, 2002.


"Albini registreert alleen" - dat is een beetje dubbel, aangezien hij toch een onmiskenbare sound heeft en bands bij hem willen opnemen omwille van die sound. Op die manier drukt hij toch een stempel op een band en zijn geluid.

-- stinker (bladiebla@hotmail.com), June 13, 2002.

(wat volgens mij het geval was bij de eerst lp van Slint)

Die klinkt toch heel slecht? Heel schel en veel te veel hoog. Spiderland klonk een stuk beter. Gelukkig.

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 13, 2002.


uitgezet

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 13, 2002.

hij wil niet echt, die italic afzetten dus.

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 13, 2002.


hij wil niet echt, die italic afzetten dus.

even een tip: als hele blokken tekst italic (schuin) verschijnen is dat meestal omdat er twee keer <i> geschreven is, in plaats van eerst <i> en dan </i>. Als je ongedaan wilt maken kun je in je volgende post het beste ook twee keer </i> typen, dan werkt het zeker op alle browsers. Het blijft een slordige programmeerfout van de makers van het forum, dat haal je er met een paar regeltjes code uit.

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), June 14, 2002.


Oom Steve registreert en niet meer dan dat.
Het feit dat hij de microfoons, instrumenten en dergelijke POSITIONEERT zorgt ervoor dat de klank niet natuurlijk kan zijn (en kan het dat ooit zijn? antwoord NEEN hij verkoopt nog een grotere illusie dan Stock Aitken and Waterpoep)

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), June 14, 2002.

En David Botrill, die behalve vroeger voor King Crimson en Peter Gabriel, ook Tool en dEUS heeft voorzien van superieure producties. Vooral Tool's Lateralus is een productie-technische mijlpaal, zeker in het pretentieuze audiofiele wereldje.

Lateralus vind ik te glad, te MOR, voor een metalplaat. Botrill's werk voor dEUS ken ik niet, want dEUS, dat is n van die bands die ik al jaren eens een keer ga uitchecken, maar waarvan het nooit komt.AEnima was wel goed, alleen had hij Tool er best van kunnen overtuigen dat sommige van de 'leuke' hoorspeldingetjes en uitgebreide intro's niet zo heel geslaagd zijn.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 15, 2002.


Het geluid van Albini is verre van commercieel, maar dat hadden ze van tevoren kunnen weten.

Het is gewoon niet-commercieel omdat iedere idioot kan horen dat het niet werkt voor bands als Nirvana.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 15, 2002.


Albini is het minst op dreef als de band teveel van hem verwacht. Hij geeft bijvoorbeeld geen adviezen op het gebied van arrangementen (wat veel producers juist wel doen).

Is dat niet juist n van de taken van een producer? Goeie engineers/mixers zijn er genoeg, maar goede producers, die een band boven zichzelf uit kunnen laten stijgen, weinig.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 15, 2002.


Lateralus vind ik te glad, te MOR, voor een metalplaat.

Maar dan ga je ervan uit dat Lateralus metal is en Tool een metalband. En dat is niet (meer) zo. Het is gewoon moderne progrock geworden, of ze nou willen of niet. Schism had ook van Rush kunnen zijn eind jaren 70. In die context is de sound perfect.

-- bas (bas@kindamuzik.net), June 17, 2002.


Moderation questions? read the FAQ