Wat is het toch met die Duitsers?

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Dat zal wel gegroeid zijn in de tijd dat ze in de Hamburgse art-scene rondhingen

een citaat uit een van de eerste discussies. in dit geval over de beatles en kinks. goede muziek ontstaat ergens. op een plek die daar geschikt voor is. plekken die vaak in duitsland liggen. beatles, kinks, hendriks. allen beinvloed door hun verblijf in duitsland. stockhausen, kraftwerk, can, neu. later einsturzende neubauten. de berlijn-detroit connectie. MŁnchen (giogio mordorder, boney m, milli vanilli). international gigolo label en aanverwanten (tiga, felix, peaches, miss kitten etc). bungalow label. tocotronic. en zo kan ik nog wel even doorgaan. heeft duitsland iets?

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), May 29, 2002

Answers

heeft duitsland iets?

ja en het heet Vorsprung durch Technik;-)
ff serieus: nee kweetniet, ruimte en samenwerking misschien? Een ander soort druk om te slagen? Zou het kunnen zijn (heel kort door de bocht genomen, natuurlijk) dat daar een sterkere cultuur van vakmanschap heerst in plaats van een dat gefixeerd is op het genereren van hype? In Engelend ligt die verhouding op 50/50 zou je kunnen zeggen (alweer kort door de bocht genomen: je hebt de bladen nodig maar je moet ook GOED kunnen spelen). Tja...

-- Arien (saguamura@home.nl), May 29, 2002.


Tja, jeetje, en dan heb je nog Mouse On Mars, Jazzanova, Pole, Atari Teenage Riot. Allemaal behoorlijk oorspronkelijke geesten... Duitsland heeft de popmuziek, volgens mij ook relatief gezien, veel meer te bieden (gehad) dan Nederland. Terwijl wij toch zo'n vrijheid-blijheid = rock&roll-land zouden moeten zijn. Niet dus. Wij zijn dol op aftreksels (van aftreksels). Leve Duitsland! Heb ik toch nog een favoriet voordat het WK begint. Of sla ik nu door?

-- JoB (jobwit@vpro.nl), May 29, 2002.

Dat verschil met Nederland zit hem volgens mij juist in de vrijheid- blijheid. Hier is niets om je tegen af te zetten. En als je het toch doet, dan zul je geen tegenwerking, maar juist waardering en subsidie ervoor krijgen. Zucht... In voormalig Oost-Duitsland je stem verheffen, in een politieke band zitten, da's een kick, een missie. Rapmuziek had nooit in de Bijlmer kunnen ontstaan, zeg maar, gezellige kawina wel.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 29, 2002.

hendriks? Volgens mij heeft Jimi slechts zijn enkel geblesseerd in militaire dienst in Duitsland. De mythe zegt dat hij daarom teruggekeerd is naar de VS en vervolgens muzikant is geworden. Wat maar weer aangeeft dat onze oosterburen vooral een centrale plek in de wereldgeschiedenis veroverd hebben. Anders zouden er geen militairen uit andere landen gelegerd zijn geweest. Tegelijk roept dit de vraag op hoelang het nog duurt voor de Saudi-Arabische muziek, de Filippijnse muziek en uiteraard de Afghaanse muziek een grote plek in gaat nemen in de westerse popmuziekgeschiedenis.

-- Jan Peter (janpeter.prenger@a1.nl), May 29, 2002.

Ja tijd om gewoon op te biechten dat Duitsland rete cool is. Maar wat heeft Duitsland? Ik denk een instinctief gevoel voor moderniteit al dan niet vermengd met een Romantische traditie. Moderniteit die in Duitsland altijd een beetje twee kanten kan opslaan. Nazi beweging was met gemak de meest avant-gardistische beweging op het gebied van technologie in de 20ste eeuw en die wil-tot-vernieuwing is blijkbaar ook los te koppelen van die ideologie. Ik krijg er moelijk hoogte van hoe Duitsers dat zelf ervaren maar er is voor buitenstaanders een idee van de Duitsland als iets exotisch, iets onbegrijpelijks/mysterieus dat verband houdt met technologie, de toekomst. In mijn Crossover recensie op kindamuzik suggereerde ik zoiets als: wanneer je gefascineerd bent met technologie je ergens Duitser wil zijn. Kan ook iets met dat bijna mechanische van de taal te maken hebben. etc. etc.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 30, 2002.


Ik denk dat het ook te maken heeft met de tegenstellingen (sociale achterstand?) tussen Oost en West (Berlijn)/ Zuid en Noord (die hele Weilheim-kliek), waardoor er 'hubs' van smaakmakers ontstonden.

-- Arien (saguamura@home.nl), May 30, 2002.

Of sla ik nu door?/ Ja, nu sla je door.

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), May 30, 2002.

Is natuurlijk ook een stuk groter. Maar ik heb altijd het idee dat Duitsers heel perfectionistisch zijn, klinisch. En dat ijzige maakt het vaak mooi. Ja, dat is het, ijzig, onderkoeld. Nico, Neu, Kraftwerk, Kreidler, Tarwater...

-- martinus (martin@cheech-wizard.com), May 30, 2002.

Duits muziek heeft veel meer te bieden op dit moment dan welk land dan ook. Vorsprung durch Technik.

-- stevo (stefanrood@hotmail.com), May 30, 2002.

(sociale achterstand?) tussen Oost en West (Berlijn)

Yep, was er twee weken geleden en probeerde zoveel mogelijk van mijn tijd in Oost-Berlijn te zijn zodat ik niet teveel met het triestige kaufhaus-ghetto west-berlijn geconfronteerd moest worden. ;-)

Even serieus: Echt leuke vibe hangt daar in Oost-Berlijn, het cultuur, nightlife & bourgondisch leven speelt zich daar af...met een party-agenda die gevulder lijkt dan London.. Quite impressive !

Favoriet voor het WK? De zuiderse buren rekenen op jullie steun ! (hmm...)

-- Johan (johan@kindamuzik.net), May 30, 2002.In Engeland en de USA gaat het er vaak meer om of je succesvol bent dan artistiek interessant. In Duitsland is er een veel hogere waardering voor het ontwikkelen van nieuwe visies en ideeŽn. In Nederland trouwens ook wel, maar daar mag het weer niet te ambitieus of vernieuwend zijn, want dan ben je al snel pretentieus.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), May 31, 2002.

Interessant punt Martijn. Wat is het verschil? Lijkt wel of Duitsers gemakkelijker pretentieus kunnen zijn zonder dat het stoort. Mijn idee is dat het komt door een andere houding nl. niet pretentie als een soort brandstof voor je opgeblazen ego maar als een authentieke liefde voor vernieuwing/complexiteit/of wat je het ook wil noemen. Alec Empire telt effe niet mee ;) Maar een Nederlandse Markus Popp (van Oval voor de niet-ingewijden) zou als snel een onuitstaanbare flapdrol zijn. Is mijn hypothese.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 31, 2002.

Moderation questions? read the FAQ