Pinkpop?

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Mag Pinkpop voortaan gewoon door TMF worden uitgezonden, zodat de VPRO tijd overhoudt voor nuttige dingen?

-- Michael (mamilo@planet.nl), May 21, 2002

Answers

Vertrouwen blijven houden! Straks zijn er wel een handjevol interessante bands en dan ben je blij dat de VPRO daar moeite voor doet. En de 3 voor 12 site was dit jaar ook al erg leuk (inclusief webchats) en de filmpjes op TV over de bands ook zeker wel! Ik heb zelfs nog enige sympathie voor de zanger van Di-Rect gekregen, wie had dat verwacht. Dus de Veep mag het van mij allemaal blijven doen, gaat goed zo.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), May 21, 2002.

Zit wat in Michael. Als ik eerlijk ben, vond ik Pinkpop, van wat ik zo de afgelopen dagen zag, erg truttig. Als ik het zou karakteriseren kom ik op iets als een Nieuwe Burgelijkheid. Veilig, braaf, voorspelbaar, aangeharkt en niet-stads. Ik zie geen hoop, het is gevangen in zijn eigen voorspelbaarheid en dat is wel een succesvolle formule.

Maar goed, let niet op mij, elk festival waar Vitalic niet op speelt is bij voorbaat een doelwit voor deze zeursmurf.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 21, 2002.


inderdaad.. die zanger van di-rect is eigenlijk best sympathiek??!?!!?..

;)

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), May 22, 2002.


Ik snap niet waarom iedereen zo loopt af te geven op het programma van dit jaar. Ik zie het verschil niet zo met andere jaren, een aantal grote, bekende acts, wat kleinere dingen, maar nooit heel klein, daar is het festival te groot voor. Ikzelf ben ooit 7 jaar terug geweest en sindsdien ook nooit meer (want nooit leuk genoege bands), maar ik misgun het de festivalgangers niet. Zijn er mensen hier die nooit een periode hebben gehad dat ze van de muziek op Pinkpop hielden?

Ik denk dat het ook gewoon bij de VPRO thuishoort, anders wordt dat snel een elitair clubje (we hebben het over een landelijke omroep). Er is echt wel verschil tussen pinkpop en dat wat TMF uitzendt. Het kan ook een mooi opstapje zijn voor potentiele fans van goede muziek. Mensen die BRMC zien, het leuk vinden en zo bijvoorbeeld in aanraking met J&MC komen.

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), May 22, 2002.


Het vervelende van dit jaar was dat zoveel bands al eerder geweest waren. Het was gewoon een herhalingsoefening, wat wel de gewenste bezoekers opleverde trouwens. De verrassingen waren daarom echt niet groot. Maar misschien zal dit Jan Smeets allemaal worst wezen. Hij is ongetwijfeld weer honderden mensen tegengekomen die "Jantje tis fantasties" schreeuwden naar hem en de recensies zal hij sinds een paar jaar wel niet meer lezen. Maar toch: kijk nou eens naar de programma's van 1994 en 1996, dat was gewoon erg sterk. Dat is sindsdien absoluut niet meer voorgekomen. De vraag is wie en wat Pinkpop momenteel probeert te bereiken.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), May 22, 2002.


Ja, misschien wel veel dat eerder is geweest (Live geloof ik voor de vierde keer). Je bent als programmeur (las dat Smeets dat zelf nauwelijks meer doet!) toch afhankelijk van welke bands er aan het touren zijn en wie er op zo'n festival wil optreden.

Ik vind het trouwens wel knap van de organisatie dat ze niet echt veel veranderd hebben en het toch weer uitverkocht was. Een paar jaar geleden (toen Lowlands opkwam) leek Pinkpop een beetje dood te gaan, maar ze leven nog steeds en zijn zeker geen ouwe lullen-festival geworden.

De vraag is wie en wat Pinkpop momenteel probeert te bereiken.

Ik denk de enigszins in muziek-gintereseerde jongere (ruim begrip) die van een bepaald soort gezelligheid houdt. Pinkpop heeft nooit de pretentie gehad enorm vooruitstrevend te zijn. Daarvoor was ooit Lowlands opgericht.

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), May 22, 2002.


Alleen de webcast van Pinkpop is een VPRO-productie. De tv-uitzending wordt verzorgd door de NPS, die daarvoor wel VPRO'ers als David Kleijwegt, Gijsbert Kamer en Lotje IJzermans inhuurt. De radio-uitzending is de verantwoordelijkheid van 3FM in zijn gezamelijkheid. Hiervoor is mijn collega Luc Janssen een aantal uren ingeschakeld.

Overigens heeft Smeets al jaren weinig tot niets met de programmering van doen. Daarvoor moet je bij Mojo Concerts zijn en in het bijzonder de heer Willem Venema.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), May 22, 2002.


Ik wil niet de indruk wekken dat ik naief ben en de wereld wil veranderen door met Pinkpop te beginnen. Pinkpop is gewoon Pinkpop. Een soort Ikea, Disneyland of wat dan ook. Het gaat me er meer om dat ik hoop dat de VPRO haar prachtige infrastructuur i.p.v. aan Pinkpop aan andere initiatieven verbindt die in het land plaats hebben. Live en Direct hebben geen VPRO webcasts nodig. Doe vooral veel meer wat jullie al doen met Amstel Festival, Club Lek en ga maar door. Trek het land in en film enz. ook zaken als Mortale avonden, Transformed Dreams avonden, LVR avonden.

-- Michael (mamilo@planet.nl), May 22, 2002.

...en wordt over drie jaar opgeheven omdat je een te klein publiek bereikt.

Begrijp me goed: ik zie ook liever al leuke intitiatieven dan Live of Di-Rect op Pinkpop. Maar deze bereiken een zo ontzettend klein publiek, dat is niet te verantwoorden ten opzichte van het vele overheidsgeld dat erin gestoken wordt.

Pinkpop op TV zou best door Yorin ofzo kunnen worden uitgezonden, daar trekt het genoeg publiek voor. Maar dat zou echt de doodsteek voor de alternatieve muziek zijn. Dan wordt iedere band met harde gitaren hardrock genoemd en elke zanger met groen haar maakt punk.

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), May 24, 2002.


Of zit daar nu juist de denkfout?

Zijn dingen niet gewoon klein omdat de (meeste) media lui zijn geworden en niet veel anders doen dan geloven dat de worst die Mojo en al haar aanhangsels (Oor, Pinkpop, Lowlands) het enige is wat bestaat. Het zou hetzelfde zijn als te zeggen dat je geen restaurant met echt goed eten moet oprichten omdat het geen groot publiek als de Mc Donalds zou trekken.

Ik denk dat er echt zat bands in NL rondlopen die met de juiste aandacht (waarin ik dus wel een sleutelrol aan de VPRO toedicht als enige fatsoenlijke landelijke omroep op dit gebied) wel een groter publiek kunnen bereiken. En dan denk ik niet aan Yorin of Pinkpop grootte en ook niet aan intelluele kleinte.

Als je al begint met het denken dat het niet genoeg publiek trekt, of dit als graadmeter neemt kun je beter stoppen met wat je ook doet. Het gaat er om om je ding zo goed mogelijk te doen en daarnaast samen duidelijk te maken dat de verwende kijker/luisteraar met een klein beetje meer moeite (niet naar Ahoy, maar naar een ander zaaltje in dezelfde stad gaan) heel veel moois kan ontdekken.

-- Michael (mamilo@planet.nl), May 24, 2002.TMF deed Lowlands de afgelopen jaren. Ik heb liever andersom, want de publieke omroep heeft er veel geld voor over en betere technici, dus dat levert altijd een paar top bootlegs op voor de collectie. Maar dan moeten er wel leuke bands zijn... De Pinkpop programmering was saai en voorspelbaar, maar zeker niet te mainstream. Voor het grootste deel van de mensen blijft iets als Rammstein, wat voor mij uiterst toegankelijk en commercieel klinkt, keiharde teringherrie. Om over het aantal Di-Rect fans dat denkt dat My Generation een eigen compositie is maar niet te spreken.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), May 24, 2002.

Het gaat er om om je ding zo goed mogelijk te doen en daarnaast samen duidelijk te maken dat de verwende kijker/luisteraar met een klein beetje meer moeite (niet naar Ahoy, maar naar een ander zaaltje in dezelfde stad gaan) heel veel moois kan ontdekken.

Maar zit niet juist daar de denkfout? Voor die verwende kijker/luisteraar valt er in die andere zaaltjes alleen maar takkeherrie of saai intellectueel geneuzel te ontdekken. Voor veel mensen is muziek nu eenmaal een bijproduct, geen essentieel voedsel. Die gaan niet naar aanleidng van Godspeed Your Black Emperor de hele Constellation-stal uitchecken of naar aanleiding van Manu Chao de hele backcatalogue kopen van Mano Negra. En die zullen een eventuele uitzending van All Tomorow's Party's al na vijf minuten overschakelen op iets anders. Bijvoorbeeld Lowlands of Pinkpop.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 24, 2002.

Is er dan een objectief criterium waarom King Me (om een voorbeeld te noemen, niet om het op de man te spelen) beter is dan Di-Rect of Live? Dat lijkt me niet. Mensen die af en toe een concert in Ahoy bezoeken zullen daar in het algemeen erg gelukkig mee zijn en niet de behoefte hebben om onbekendere dingen te ontdekken. Als je als VPRO de grote dingen uitsluit en je alleen concentreert op kleine, onbekende (maar misschien wel veel betere) bands, zul je een klein publiek daar erg gelukkig mee maken, maar je krijgt nauwelijks nieuw publiek. En dan betekent dit op lange termijn de dood voor zowel VPRO als goede muziek.

Toen ik ooit naar de VPRO begon te luisteren, was dat omdat ik ontdekte dat ze muziek draaide die ik op dat moment goed vond. Nirvana enzo en niet omdat ze Pavement en Sebadoh draaiden. Dat ik deze bands veel leuker bleek te vinden ontdekte ik pas nadat ik vaker naar de VPRO-radio luisterde. De meeste restaurants weten dat hun eten veel beter en lekkerder is dan de MacDonalds, maar ze zijn wel zo slim om geen uithangbord neer te zetten met de tekst "wie wel eens bij MacDonalds eet, kan hier beter niet naar binnen gaan".

Daarom: laat de VPRO alsjeblieft doorgaan met het uitzenden Pinkpop (en Lowlands! Is het echt waar dat TMF dat tegenwoordig?). Laat ze zich daarnaast verdiepen in nieuwe muziek, want dat is ook haar taak. Maar: ze is ook gewoon een publieke omroep die geld krijgt van de overheid en daarom niet zomaar alles kan uitzenden. Daarvoor komt er ook gewoon teveel nieuwe muziek uit. Er is dus ook een belangrijke taak weggelegd voor lokale radiostations, fanzine en (vooral) internet!

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), May 24, 2002.


Begrijp me niet verkeerd: ik ben op geen enkele manier een purist of fanaat. Ik sta niet voor dat niemand naar Ahoy mag gaan of naar de Mc Donalds of naar Pinkpop of Oor lid mag zijn.

Dat is het punt niet.

Ik denk dus ook niet dat welk restaurant dan ook moet zeggen dat er alleen maar vegetariers, Pim Fortuyn stemmers, niet Mc Donalds eters of Direct fans mogen eten.

Mijn enige punt is de attitude.

Volgens mij is het gewoon gezond om niet zo relativerend te zijn over het nut van de publieke omroep t.o.v. Direct fans enz.

De discussie waarom een band beter is dan de andere is een totaal onzinnige, daar hoeven we geen woorden aan vuil te maken lijkt me. In band land is elke vorm van vergelijking onzin.

Ik pleit dus ook niet voor een politiek correcte indeling van wat goed en slecht is.

Ik ben gewoon verontrust over al het relativisme en navolging van een steeds grotere holheid in de maatschappij. Hoe pretentieus dat ook klinkt.

-- Michael (mamilo@planet.nl), May 24, 2002.


Ik wil helemaal niet relativeren om het relativeren. Ik houd gewoon van goede muziek, waar in Nederland nauwelijks publiek voor is en ik hoop gewoon dat er wat meer mensen (hoeven er ook geen duizenden te zijn) naar dit soort muziek gaan luisteren. Dan kun je natuurlijk af gaan geven op alle media die ook te weinig (lees: haast geen) aandacht voor dergelijke muziek hebben. Ik denk niet dat je daar gelukkiger van wordt. Daarom probeer ik het positief te benaderen: de VPRO geeft Direct-fans de mogelijkheid om eens kennis te maken met BRMC, die muzikaal niet zo ver verwijderd zijn van de dingen die ik echt leuk vind.

Je kunt wel blijven afgeven op Direct: iedereen is toch ooit fan geweest van de Direct van zijn/haar naieve periode?

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), May 24, 2002.Eh.. dit laatste bedoel ik anders. Dat "afgeven" bedoel ik niet zo, dat doe je in ieder geval niet.

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), May 24, 2002.

Maar zit niet juist daar de denkfout? Voor die verwende kijker/luisteraar valt er in die andere zaaltjes alleen maar takkeherrie of saai intellectueel geneuzel te ontdekken.

Makkelijk beginnen. Sterke en goede live bands als The Hives en The Living End spreken 90% van de Di-Rect en Blink 182 fans ook aan. En iedereen die wel eens een Doors plaatje op zet kan je zo meenemen naar Madrugada of The Tea Party.En The Streets moet ook te behappen zijn voor veel 2-step fans.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), May 24, 2002.


Jawel, maar wat ik dus wilde aangeven: dat moet je maar net willen. Fans van The Doors zijn vaak enkel dat, fans van The Doors. Die zitten gewoonweg niet te wachten op Madraguda, hoe goed ze dat eventueel ook zouden kunnen vinden. Iets mislopen is voor hen van geen enkel belang. Dit geldt volgens mij voor het leeuwendeel der bevolking. Vergeet niet dat voor veel mensen muziek geen moeite mag kosten. Een plaat die om aandacht vraagt wordt ervaren als vervelend. Een popfestival waarop dan ook (veel) bands staan die aandacht vragen is helemaal uit den boze.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 24, 2002.

Dat is weer dat McDonald's effect: je bent op vakantie en weet dat de lokale keuken veel te bieden hebt, maar je gaat toch maar naar Mc, omdat je geen zin hebt in gedoe met vreemde eetgewoonten en handen- en voetencommunicatie met de bediening.
Maar als er dan iemand is die op de hoogte is van de taal en gewoonten ga je mee. En dan ga je later uit jezelf ook een keer. Oftewel: er moet zendingswerk gedaan worden.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), May 26, 2002.

Oftewel: er moet zendingswerk gedaan worden.

Absoluut. Hoe klein ook het resultaat.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 26, 2002.

Kijk: dat is de attitude die ik zocht en waar het me om te doen was.

Zendingswerk! Mc Donalds redt het wel, ook ik ga er heen als ik in het buitenland al die krabbels op menuborden niet kan lezen en bang ben vergiftigd te worden.

Hoe banaal afgeven op Pinkpop ook is, als "we" niet de attitude hebben dat er zendingswerk gedaan moet worden vindt niemand (inclusief wijzelf) de restaurantjes in de achteraf steegjes meer.

-- Michael (mamilo@planet.nl), May 27, 2002.


Oftewel: er moet zendingswerk gedaan worden.

Maar dat vind ik ook hoor! Het enige is: ik denk dat Pinkpop ook bij dat zendingswerk betrokken kan worden. Misschien niet de lui die alleen voor Live, Kravitz of Direct komen, maar zij die de wat onbekendere dingen leuk vinden zijn potentiële slachtoffers van de underground-maffia!

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), May 27, 2002.


Gegroet bekeerden. Ik wil u allen danken voor het behouden van uw denkvermogen, ondanks uw bekering. Verder hoop ik u allen gerust te stellen met de mededeling dat 3VOOR12 ook dit jaar hoogstwaarschijnlijk weer naar Biddinghuizen afreist om heidenen te redden en nieuwe relikwieŽn te verzamelen (lees: concertopnamen) zodat die volgend jaar weer op de Pinkpopsite vereerd kunnen worden, mochten onbekende Lowlandsacts al opgeklommen zijn tot pinkpopfahig...

Gaat heen en vermenigvuldigt u, muziekliefhebbers! See you at Lowlands!

-- een zendeling (ron@vpro.nl), May 27, 2002.


Moderation questions? read the FAQ