Afwijkingen ?!

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Bands waarbij vaak wordt gevraagd welk je de beste vindt.... en waar je in afwijkt. In mijn geval:

Beste Pixies album: Trompe Le Monde Beste Guided By Voices album: Do The Collapse Beste Radiohead album: The Bends Beste Weezer album: Pinkerton Beste Nirvana album: Geen (allemaal even vreselijk)

Ben ik echt de enige hierin of zijn er medestanders?

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), May 13, 2002

Answers

Wat zijn dan 'officieel' de beste albums van de Pixies en Guided by Voices? Bij Radiohead, Weezer en Nirvana heb ik wel zo mijn vermoeden...

-- gieteling (neben10@hotmail.com), May 13, 2002.

Als ik mijn muziekcollectie snel na loop, blijkt dat voorzover er overlap is tussen mijn collectie en wat "men" (OOR? VPRO?) leuk vindt, ik het meestal toch wel met hen eens ben.

Maar toch: ik vind "Experimental Jet Set.." een van de betere Sonic Youth-albums (maar goed, Sister vind ik nog beter). En die singles-verzamelaar van de Olivia Tremor Control vind ik over de hele breedte leuker dat "Dusk At Cubic Castle". Oh ja, en ik vind de eerste van de Pooh Sticks ("Multiple Orgasm", die was een band met deels Nederlandse inbreng) veel en veel leuker dan die in sommige kringen zo opgehemelde latere dingen.

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), May 13, 2002.


'officieel' de beste albums van de Pixies en Guided by Voices?

Bij Pixies toch wel Surfer Rosa en GBV moet het vaak met Bee Thousand en Alien Lanes doen

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), May 13, 2002.


Volgens mij is er niet echt consensus hoor over het beste Pixies album, dat is juist een groep waar de favoriet best wel gelijk loopt, hier in Nederland wordt vaak Bossanova als het beste gezien.

Met Sonic Youth ben ik saai: Daydream Nation

Soms denk ik dat Radio Activity het beste Kraftwerk album is, maar daar kan ik toch nooit helemaal uitkomen.

Oh ja natuurlijk! 10000 Hz Legend en Discovery zijn allebei op het idiote af beter dan de beide voorgangers itt wat een groot aantal crack-rokers denkt te denken. ;)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 13, 2002.


wat "men" (OOR? VPRO?) leuk vindt

Het kan nog erger, om de 6 maanden wijdt de Q of de NME weer een issue aan de beste, meest invloedrijke band of plaat terwijl dat allemaal eigenlijk klinkklare onzin is. Natuurlijk is de ene plaat beter dan de ander en over het algemeen ben ik het ook wel stiekem met de lijstenmakers eens, maar vaak wordt meer waarde gehecht aan 'impact' (in hoeverre dat toe te schrijven is aan hoeveel energie de marketingafdeling aan promotie heeft besteed en/of hoeveel journalisten de bandwagon zijn ingestapt) dan aan wat de plaat eigenlijk om het lijf heeft. 'Nevermind' van Nirvana bijvoorbeeld. Was dat echt zo'n goeie plaat? Vond 'In Utero' sowieso stukken beter.

'Mysterious Pony' van Emperor Penguin is een plaat die ik blind aan iedereen kan aanraden. Dat daar bijna geen hond van heeft gehoord, daar lig ik niet wakker van.

-- Arien (saguamura@home.nl), May 13, 2002.Eindelijk een goed voorbeeld: ...And Justice For All met gemak de beste Metallica plaat. Volgestopt met versnellingen, afremmingen, riffs die om de bocht kijken, die Middeleeuwse intros en door die plaat kon ik vreemd genoeg house begrijpen. Daarvoor hulde, helaas ken ik niemand die het met me eens is.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 14, 2002.

Door 'Justice' ben je house gaan begrijpen? Leg uit.

-- Arien (saguamura@home.nl), May 14, 2002.

inderdaad niet met omar eens. de beste metallica plaat blijft Ride The Lighting. een geweldige metal plaat zoals het hoort. voor ze pretentieuze zemelrock zijn gaan maken.

ook in de volgende gevallen wijk ik af van de 'standaard':

the cure - kiss me kiss me kiss me [volgens velen de slechtste cure plaat ooit]

new order - brotherhood [doorgaans technique]

pavement - slanted & enchanted [doorgaans

pixies - surfer rosa [internationaal geldt doolittle overigens als beste pixies plaat]

the smith - the smith [doorgaans The Queen Is Dead]

Sound - all fall down [doorgaans From The Lion's Mouth]

red hot chili peppers - the uplift mofo party plan

Led Zeppelin - III

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), May 14, 2002.


Bij Pavement zit ik echt op Crooked Rain Crooked Rain, dat zal de standaard wel zijn, al is S&E een goede tweede hoor Theo.

Bij de Smiths is het Louder Than Bombs, toch wat anders dan.

Metallica is bij mij net als Nirvana: allemaal even erg

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), May 14, 2002.


red hot chili peppers - the uplift mofo party plan (enige plaat die te pruimen is van die eikels)

Led Zeppelin - III (ben ik het helemaal mee eens!)

Mijn favo Stoep plaat = Wowee Zowee , heerlijke ongecontroleerde verzameling van alles-wat.

Beste Spiritualized is natuurlijk Lazer Guided Melodies en niet die typsiche laatkomer-plaat Ladies & Gentlemen... (ook al is die ook heel fijn).

Metallica ...AJFA: dat hoekige, dat strakke posthumane, dat technologische sfeertje wat er in zit, dat kon ik meteen plaatsen toen ik met name rave platen van Joey Beltram en Human Resource hoorde. Een soort logische overlapping.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 14, 2002.Pavement - Terror Twilight (heerlijke plaat. ander geluid)

Chili Peppers - One Hot Minute (glad als de pest maar ook een ander, donkerder geluid en Dave Navarro's beste werk post-Jane's Addicton)


-- Arien (saguamura@home.nl), May 14, 2002.


Led Zeppelin - I en Physical Graffiti Nirvana - Bleach Jon Spencer Blues Explosion - Acme-Plus Beck - One Foot In The Grave en Midnite Vultures Metallica - Load Slayer - Decade Of Aggression Anthrax - Sound Of White Noise Black Sabbath - Mob Rules Suicidal Tendencies - The Art Of Rebellion PJ Harvey - To Bring You My Love Portishead - Portishead Therapy? - Infernal Love 16 Horsepower - Secret South

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), May 14, 2002.

Hmm.. vond Do the Collapse van GBV niet de beste. Was een beetje een overstap van hun lo-fi tijd naar de beter geproduceerde rock van nu, waarvan Isolation Drills een goed voorbeeld is (die ik overigens heel goed vond). Maar Bee Thousand en Mag Earwhig zijn toch de toppers. Op do the collapse staan wel heel fijne nummers. maar toch zat er een beetje tussenin.. Wat te denken van Motorpsycho - Let them eat cake?? En Nick Drake - Pink Moon; Morphine - Cure for Pain (hoewel the night ook fantastisch is?). Voor mij de beste, maar ik hoor wel eens anders...

-- Jasper (oblomov@ai.rug.nl), May 14, 2002.

Het hangt er ook maar heel erg vanaf wat/welk publiek je als referentiekader neemt. Veel bands worden eerst bekend bij een klein publiek, bij een volgend album bij een groter publiek (OOR) en later een nog groter publiek en elk publiek heeft dan zo zijn favoriete platen.

Ik geloof dat de later Pavement-platen het best verkocht hebben (is dit niet ook gewoon een indiecatie, die anderen zijn prima verkrijgbaar hoor), maar het "indie-publiek" vindt de eerste twee (S&E, CRCR) vaak het best. Geld ook voor mijzelf, welke van de twee dat wisselt nogal eens.

Net zo met Hood. Hun latere platen zijn vrij electronisch, en dat heeft een behoorlijk publiek. Veel mensen zullen Cold House, hun eerste(?) plaat in de Moordlijst, als beste noemen. Ik ben meer een gitarenman, en vind Cabled Linear Traction het best (maar Cold House ook erg goed hoor).

Als ik een oudere band die ik gemist heb (vaak omdat ik toen te jong was) wil ontdekken, zoek ik vaak op wat over het algemeen gevonden de beste plaat is (heb twee buitenlandse popencyclopedieën). Als die bevalt kan ik altijd de rest nog aanschaffen. Het is misschien wel tegen de leefregels van de subjectivisten in, maar ik had vroeger heel vaak "die ene mindere plaat" van veel bands.

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), May 14, 2002.


Waar te beginnen?
En waar is bij de minder bekende acts bepaald - door wie? - wat officieel het beste is?

Hoe dan ook:

Manowar - Into Glory Ride
New Order - Movement
Renaldo & the Loaf - the Elbow is taboo (meesterwerk)
Black Dog - Spanners
Belle & Sebastian - Tigermilk
Beach Boys - Smiley smile
Beatles - Magical Mystery Tour
Cure - Disintegration
Adam and the Ants - Dirk wears white sox (alweer een meesterwerk)
Lambchop - What anoter man spills
Tricky - Angels with dirty faces (jawel, de volgende...)
Autechre - (Incunabula)
Nine Inch Nails - Pretty hate machine
Low - Songs for a dead pilot
Legenmdary Pink Dots - Crushed Velvet apocalypse

Enzovoort enzovoort en zo maar verder...

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 14, 2002.


roger..

ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat Tigermilk het meest legendarisch B&S album is.

:)

mijn afwijking: Lambchop - How I quit Smoking (tsja heb geen anderen..)

en ook een leuke: Aphex Twin - allemaal klote

;D

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), May 14, 2002.


Ik vond How I Quit Smoking ook de beste, totdat What Another Man Spills uitkwam. Dus check it out. Sinds Nixon gaat het mis.

Klote wil ik Aphex Twin niet noemen, maar er bestaat werkelijk geen enkel album van James dat ik volledig geslaagd vind. De compilatie Classics komt nog het meest in de buurt.

Andere fraaie afwijking: het briljanteRage for Order(br> van Queensryche. Daar kan Operation: Mindcrime echt niet aan tippen hoor, en The warning ook niet.

En ter morele steun: Ride the Lightning is hét album van Metallica. Master of Puppets is te serieus en te langdradig, hetgeen ook van het zo mogelijk nog langer en dradiger And Justice for All gezegd kan worden.

Discussie gesloten. Punt! ;-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 14, 2002.

Ik voel een Adorno uitspatting aankomen. Neen toch maar niet.

-- stevienixed@hotmail.com (stevienixed@hotmail.com), May 14, 2002.

Therapy? - Infernal Love

Misschien toch maar eens Troublegum aanschaffen? ;-)

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), May 16, 2002.


Ik voel een Adorno uitspatting aankomen. Neen toch maar niet.

wat heb jij tegen adorno? het boek dat je van hem leest is bijkans briljant. zoveel high brown culture per vierkante meter lees je nooit meer. Adorno doet mij denken aan de discussies die ik tijdens mijn studie had met Wilterdink, hoogleraar culturele sociologie, die steevast door hem werden beindigd met de zin: er is na de eerste wereldoorlog geen muziek uitgekomen die je kunst kan noemen. tja, een mening blijft een mening zegt mijn subjectivistische visie.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), May 16, 2002.

Nathalie heeft gelijk, dat boek is achterlijke, slecht geschreven onzin. Moet ook verboden worden om nog serieus te worden besproken op universiteiten. Minima Moralia daarentegen is heel erg fijn. Sowieso moeten filosofen veel meer in aforismen schrijven.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 16, 2002.

Nathalie heeft gelijk, dat boek is achterlijke, slecht geschreven onzin.

totaal mee oneens. het boek geeft een visie weer die ons nu doet denken aan rookworst bij de hema. ouderwetse crap dus. maar daarmee erg mooi om een beeld te krijgen van de tijd waarin adorno leefde. een tijd waarin de reproductie van kunst een aanvang nam, de tijd waarin massacommunicatie langzaam maar zeker op eigen benen ging staan. heerlijk om de angst van de intellectueel haast te voelen. te voelen hoe onredelijk hij wordt. Ook leuk: de boeken van Talcot Parson over de ideale maatschappij. heerlijk om te lezen hoe mensen ooit utopistische rechtse onzin schreven en dachten dat ze zo links als de pest waren. back to music girrrlz & boyzzz..

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), May 16, 2002.

Ja Theo als je met die zo-slecht-dat-het-goed-wordt houding leest kan ik het ook wel. ;) Adorno was misschien erudiet en belezen, maar stillistisch was hij erg beperkt. Het meest onbegrijpelijke vind ik die volgzame Frankurter Schule aanhangers die nog steeds dat gedachtengoed bezigen zonder een greintje ironie of kritische introspectie.

ps. je hebt toch niet echt een boek van Parson gelezen?

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 16, 2002.


jawel. ik heb. op aanraden van één van mijn leermeesters Schuyt. het is zowaar nog erger dan de hele frankfurter schule bij elkaar. sprookjes vertellingen eigenlijk. overigens ben ik het niet geheel en al eens met je typering van de frankfurter schule. nog steeds biedt het gedachtengoed een mooi tegengeluid. een geluid dat op punten goed te verdedigen valt. maar dat is een totaal andere discussie. misschien iets voor een dialoog op cut-up Omar?

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), May 16, 2002.

Nou ik moet zeggen dat ik wel ooit een zwak had voor Marcuse en Benjamin, maar dan heb ik ook wel weer gehad.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 16, 2002.

Beste platen:

Kyuss: ...And The Circus leaves Town (schijnt niemand met me eens te zijn). Verder: Slayer met South of Heaven (schijn je ook Reign in Blood te moeten zeggen); Metallica: Master of Puppets (redelijk...); Masters of Reality met Deep in The Hole (als je van de Oor bent, moet je natuurlijk de eerste zeggen); Brant Bjork met Jalamanta (trippie); Ween met The Mollusk (mag ook al niet); Tragically Hip met Phantom Power (moet je ook Up to Here of Road Apples zeggen); Faith no More Angeldust (is goed, denk ik, of niet?); QOTSA de eerste (toch beter dan Rated R); Dandy Warhols de tweede waar dat Junkie nummer op stond (is geloof ik complete heiligschennis) en verder vind ik die laatste van Foo Fighters ook ok (mag niet, geloof ik)

Ach...

Ik ziet niet zo diep in de underground. Helemaal geen tijd voor. Oor en VPRO meningen interesseren me niet. Vind wel dat er verdomd veel lekker spul uit de Palm Springs Desert Scene komt: MOR, Fu Manchu, Che, Brant Bjork, Earthlings, Hermano, Orchestra del Desierto (moe'k nog kopen)en uiteraard Kyuss en QOTSA.

-- Wouter (wolge@hotmail.com), May 16, 2002.


Palm Springs Desert Scene
The desert sessions zijn ook altijd muziek naar mijn hart. verstand op nul en jammen maar. hoe psychedelischer hoe beter. dat brengt me ook even op de nederlandse band 35007 die weer een nieuw plaatje uithebben. ze zijn daarmee een beetje terug bij het begin. het eerste optreden dat ik van ze zag in de effenaar ergens begin jaren negentig maakte veel indruk op me. deze plaat is dan ook gelijk een ronkende jamsessie. alleen staan de heren niet ergens in de woestijn maar in een eindhovense studie. en dat brengt me op de Kraftwerk sessies zoals die ooit te zien waren in de Beatclub. een duits programma dat eind jaren zestig begin jaren zeventig op de Westdeutsche Rundfunk werd vertoond. ik zag het een hele tijd laten, namelijk.... blabla..

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), May 17, 2002.

Therapy? - Infernal Love

Misschien toch maar eens Troublegum aanschaffen? ;-)

Heb ik. Maar die mist die lekkere foute zwelgsfeer van teksten als "You poured Eros' maggots down my throat, until I choked" en "Your ass like Jesus' feet: worth kissing." Ik ben een echte romanticus.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), May 17, 2002.


Kyuss: ...And The Circus leaves Town (schijnt niemand met me eens te zijn).

Vind ik even goed als Welcome To Sky Valley. New Blues For The Red Sun vind ik een stuk minder.

Verder: Slayer met South of Heaven (schijn je ook Reign in Blood te moeten zeggen)

Ik hou ook meer van de wat meer slepende Slayer dan van die hele snelle nummers. Ik vind Divine Intervention ook heel goed, dat schijnt helemaal niet te mogen.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), May 17, 2002.


The desert sessions zijn ook altijd muziek naar mijn hart. verstand op nul en jammen maar. hoe psychedelischer hoe beter.

De laatste (7&8) waren meer een soort psychedelische miniatuurtjes, dat ging richting Beatles/Beach Boys met hardere gitaren. Tussen een hoop ongein stonden ook een aantal geniale vondsten. QotSA zelf worden ook steeds psychedelischer. Probeer maar een You're So Vague te vinden, een ontzettend origineel en ijzersterk nummer.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), May 17, 2002.


wat heb jij tegen adorno? > Zijn elitaire en arrogante houding. Zijn compleet negativisme. Het werkt wel. Maar het is zo ontzettend deprimerend. Hij stelt de massa voor als een troep makke schapen die zo maar slikken wat de cultuur industrie voorschotelt. Komaan! Hoe geraak je door de dag met zo'n visie? Het is natuurlijk hoe je het bekijkt. Alles kan negatief/positief voorgesteld worden. Ik weiger in z'n donkere wereld rond te dwalen. Kan je van Pop cultuur houden en toch Adorno accepteren?

-- nathalie (stevienixed@hotmail.com), May 17, 2002.

Moderation questions? read the FAQ