In between

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

omdat dit een makkelijker discussieforum is dan bij de site-teksten zelf,

Omar, te moe, oa dankzij een jazzanova set 2 dagen geleden ;-) , om op al je vragen te beantwoorden, dan maar op deze: "Hebben ze humor?" Best wel als je het mij vraagt, luister maar naar L.O.V.E, you & I en al die idiote stemwisselingen...

Anyway het blijft een prachtplaat :-)

Ik deel je valkuilen-bezorgdheid, alhoewel dat Compost op dit vlak sterk bezig is dit jaar (joseph malik, victor davies, koop)...

-- Johan (johan@kindamuzik.net), May 02, 2002

Answers

Niet dat die humor nou verplicht is hoor, kan niet zeggen dat de meeste muziek waar ik naar luister zoveel humor heeft. Is meer denk ik de indruk dat ze te serieus zijn of zo. Het is inderdaad een prachtplaat maar zoals heel veel platen tegenwoordig is het een die ik heel moeilijk tot het einde kan uitluisteren zonder dat mijn aandacht verslapt. Met de lengte van de meeste albums is het in vgl. met vroeger alsof iedereen dubbellp's uitbrengt. ;)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 03, 2002.

Met de lengte van de meeste albums is het in vgl. met vroeger alsof iedereen dubbellp's uitbrengt.

Andere discussie, maar inderdaad: waarom denken er zoveel dat ze minimaal een uur kunnen boeien, terwijl ze al blij mogen zijn als ze dat een kleine veertig minuten lukt?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 03, 2002.

op het gevaar af te gaan bazelen door flinke griep toch commentaar op Omar's terugkomst van de fusion angst.

weet je in steden als berlijn, keulen, munchen, wenen, bern, zurich en barcelona wordt al jaren muziek gemaakt die soul, jazz en funk in zich draagt. zelfs al voor de eerste golf van lounge over ons heenkwam. in feite zet compost die traditie voort. het is een stroming die in de landen waarin bovengenoemde steden liggen verankerd is.

dat hoor je overigens ook aan de muziek zelf. om het even bij Jazzanova te houden: je hoort diepgang in de muziek. het mag dan soms wel symfonische soul lijken, klinken doet het toch lekker. na een set van Floris afgelopen weekend ben ik eens gaan nadenken hoe dat nu komt. Zijn set was bij vlagen vlak. ik denk dat ik uit ben.

het heeft te maken met bas en een beetje met percussie. nu jazz wordt erg snel suf wanneer de bas onvoldoende aanwezig is. denk bijvoorbeeld eens aan bepaalde tracks op het laatste St. Germain album. tenenkrommende housebeat, wat blazers erover heen, vrijwel geen bas aanwezig. dit is de muziek waar ik van gruw. muziek zonder diepgang. het grappige is dat er de laatste twee jaar honderden zoniet duizenden lounge verzamelaars uitgekomen zijn met dit soort muziek. door de beat gedomineerde downtempo met altijd wel ergens een solo erin (sax of synths).

compost weet dit soort cliches vakkundig te omzeilen. zij representeren een hele andere kant van deze stroming. juist door het gebruik van de bas als belangrijkse ritme instrument en de percussie als volgend maar dragend. pppff de hoofdpijn wordt even te veel. ik kom er wel op terug.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), May 03, 2002.


Verhip!! Dat is het: geen solo's. Dat had Inbetween inderdaad meteen ondragelijk gemaakt.

Lengte discussie: toch speelt het een rol in de beleving van de muziek. Bij zo'n dubbelaar als pakembeettttt The Wall luisterde je hoogstens twee kanten, zelden alle 4 achterelkaar. Nu merk ik toch vaak dat de laatste 15-20 minuten uitgezet worden en eigenlijk een beetje verdwijnen van zo'n plaat tenzij je de shuffle functie actief gebruikt.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 03, 2002.


ik heb elk familiereunietje met mijn muziekooms die maar niet willen geloven dat goeie platen korter dan 45 minuten zijn. =)

het nummertje van Jazzanova op de OOR cd viel me tegen.. maar goed. ik eis altijd te veel.. misschien was die remixcd wel erg goed.. we zullen zien..

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), May 03, 2002.Lengte discussie: toch speelt het een rol in de beleving van de muziek.

Absoluut. Maar in de tijd van het vinyl was het maken van een dubbel-elpee een ambiteus proces dat veel overdenking, werk en tijd vergde, daar waar het nu eerder een kwestie is van even het schijfje volpompen.

Een dubbel-cd van 2x 40 minuten luistert in de regel lekkerder dan een enkele van 80, omdat de eerste nog steeds vanuit dubbel-lp intentie gemaakt is, en de tweede vaak niet.

De promo van Neon Golden van The Notwist bestaat uit twee cd's van 20 minuten. Die bracht mij direct het plaatkantgevoel weer bij....

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 03, 2002.

Andere discussie, maar inderdaad: waarom denken er zoveel dat ze minimaal een uur kunnen boeien, terwijl ze al blij mogen zijn als ze dat een kleine veertig minuten lukt?

slechts bij hoge uitzondering (lees: bij hele goede muziek) tolereer ik het dat een CD langer dan een uur duurt, in het algemeen vind ik langer dan 45 minuten al vervelend. Ik luister altijd hele platen/Cd's, dus je moet dan wel genoeg tijd hebben. Dubbel-CD's/LP's beschouw ik onbewust als één geheel, dus die zet ik niet snel op. Een paar uitzonderingen daargelaten overigens, maar dat zijn voornamelijk retrospectieven of single-verzamelaars. Daar pik ik op een of andere reden lengte veel makkelijker.

Het stomme is dat als ik in de winkel twijfel over de aanschaf van een CD, ik me juist vaak laat overtuigen als het een hele lange Cd is: zo van "tja, 20 euro is wel veel, maar daar heb ik dan wel 70 minuten muziek voor". Terwijl deze lenge later juist een extra reden is om 'm niet te luisteren...

-- Martijn (thinksmallzine@hotmail.com), May 03, 2002.


Absoluut. Maar in de tijd van het vinyl was het maken van een dubbel-elpee een ambiteus proces dat veel overdenking, werk en tijd vergde, daar waar het nu eerder een kwestie is van even het schijfje volpompen. De meeste rockbands zitten tegenwoordig weer rond de 40-50 minuten (en punk weer gewoon rond de 30). Het probleem zit vooral bij dance, omdat je met z'n tweeŽn of alleen achter de computer nou eenmaal sneller tot resultaat komt als dat je met je bandje een nummer moet instuderen. Dat levert dan een verzameling nummers op die ieder op zich niet slecht zijn, maar gezamenlijk niet een plaat lang kunnen boeien.

Een ander probleem is het uittesten van nummers op de dansvloer. Move Your Ass (Extra Extended Keiharde Stamp Mix Made On XTC) krijgt Dance Valley dan wel plat, voor op de stereo is het niet ideaal.

Maar het allerirritantste blijven altijd nog hip-hoppers die hun CD volzetten met toneelstukjes waarin vrienden komen vertellen hoe keihard de rapper in kwestie wel niet is en vrouwen minuten lang zijn sexuele kwaliteiten behijgen.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), May 04, 2002.


Ik vind het vaak jammer dat platen maar 40-45 minuten duren. De laatste 2 Motorpsycho platen hebben daar ook last van, terwijl je weet dat er nog zoveel fantastisch onuitgebracht materiaal is. Ook Endless Summer van Fennesz mocht veel langer zijn, want die is verslavend mooi. Vergeet niet dat de tijdlimiet van circa 45 minuten ook gewoon noodgedwongen waren i.v.m. met de groeven op het vinyl. Dat dat onze concentratieboog heeft geconditioneerd naar die 45 minuten is m.i. een kwestie van gewenning. Nu hoef je je als band niet meer te limiteren. Dat dan ook bands opstaan die niet voor 80 minuten puur op muziek kunnen overleven zegt veel over de kwaliteit op zichzelf.

-- bas (bas@kindamuzik.net), May 04, 2002.

Je moet jezelf ook geen tijdlimiet vooraf stellen, denk ik. Maar ikzelf ben echt een platenman. Ik kan zeer genieten van een album dat helemaal af is. Niet te lang. Niet te kort. Dan verschilt per band, en per muzieksoort. Reign in Blood van Slayer is juist ook zo'n knaller omdat die maar een half uurtje duurt. Er zijn echter veel bands die niet genoeg zelfkritiek hebben, waardoor een in potentie prachtig album (van een half uur, of drie kwartier, of een uur, of twee uur, maakt niets uit) wordt ontsierd door een of meerdere tracks die kwalitatief achterblijven bij de rest. Terwijl die nummers op zichzelf een heel leuk ep-tje hadden kunnen opleveren...

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 04, 2002.


Wat direct weer voer kan zijn voor een nieuwe thread: welke albums hadden beslist beter geweest zonder dat ene nummer, dat echt volkomen ruk is?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 04, 2002.

Dan kom ik weer op de laatste 2 Radiohead studio albums, die samen 2 ep's of 1 heel goed album hadden opgeleverd. Eeuwig zonde.

-- bas (bas@kindamuzik.net), May 04, 2002.

Jongens, jongens. De nieuwe Jazzanova en of we daar nog een mening over hadden was de vraag. ;) Bij mij wordt ie al overschaduwd door releases van The Streets en Afkufen plus de geniale mix-cd van Felix da Housecat.

En dat brengt me bij mix-cd's die kunnen me weer juist wel altijd voor de volle 70-80 minuten boeien.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 04, 2002.


Jongens, jongens. De nieuwe Jazzanova en of we daar nog een mening over hadden was de vraag. Die heb ik en die wil je echt niet weten, geloof me. ;-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 04, 2002.

Tuurlijk willen we dat wel, dit is toch een discussie forum waar je verschillende meningen kan horen/uiten? Ik wil nou wel eens wat tegengas horen na al die halleluja verhalen. Fire at will, commander.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 04, 2002.


Jongens, jongens. De nieuwe Jazzanova en of we daar nog een mening over hadden was de vraag.

Die heb ik en die wil je echt niet weten, geloof me. ;-)

Als dat nummer op de Oor CD een goede indicatie geeft sluit ik me daar bij aan.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), May 04, 2002.


Moderation questions? read the FAQ