Beter goed gejat...

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Ben ik naar Nuggets aan het luisteren, hoor ik ineens een ontzettend bekende riff langskomen in (We Ain't Got) Nothin' Yet van de Blues Magoos uit 1966 (#30 van CD2). Maar zoals zo vaak: je kent iets, maar je weet niet meer waarvan. Black Sabbath, maar dat is het toch niet helemaal. Dus ik vraag het aan mijn huisgenoot en die zegt meteen: Black Knight van Deep Purple. Klopt. Black Night van Deep Purple is dus gejat van The Blues Magoos uit 1966.

Nou schijnt ook dat Sober van Tool is gejat van een nummer van The Eagles (iets met Boots). Wie kent er nog meer gejatte klassiekers?

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), April 27, 2002

Answers

Dit kan een heel leuk compilatie-cdtje opleveren, de rip-off en het orinineel paarsgewijs op een cd... ik kan nog even niets verzinnen maar ik denk na.

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 27, 2002.

Van Deep Purple is ook bekend dat ze de melodie voor Child in Time 'geleend' hadden. Waarvan ookweer? Iets met Bombay meen ik? Zoeken we op...

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 27, 2002.

Yep. De groep It's A Beautiful Day met het nummer Bombay Calling(1969)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 27, 2002.

Atari Teenage Riot had op hun Future Of War ook iets geleend. Ik geloof dat het het nummer Sick To Death is, dat eigenlijk een vrijwel exacte kopie is van een seventies punksingle, zonder dat men dat meende te moeten te vermelden. Zo'n moraalridder is die Empire dan ook wel weer ;-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 27, 2002.

Genoeg mensen die niet weten dat She's Not There niet van Santana is. Erg legendarische cover...

Enne, die Vanilla Ice heeft met zijn allergrootste hit (genaamd Ice Ice Baby) iets van Queen gejat. Schijnt.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), April 27, 2002.Enne, die Vanilla Ice heeft met zijn allergrootste hit (genaamd Ice Ice Baby) iets van Queen gejat. Schijnt

Had David Bowie daar niet ook iets mee te maken? ;-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 27, 2002.

Ik heb nu the Blues Magoos en Itīs a beautiful day gedownload... dit wordt een leuk cd-tje, ik ga de originelen er niet eens bij zetten. Meer nog?

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 27, 2002.

Onder de titel St.Peters Keys All Bloody beweert '93'Current'93' op hun album Dogs Blood Rising een traditional te spelen, maar het is toch heus een mixture van Simon & Garfunkel's The Sound of Silence & Scarborough Fair.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 27, 2002.

Elastica vond Three Girl Rhumba heel goed. ;-)

-- nathalie (stevienixed@hotmail.com), April 28, 2002.

Op de laatste Peter Pan Speedrock staat een nummer dat eigenlijk gewoon Let There Be Rock is, van AC/DC; onvermeld ook.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 28, 2002.


Ook grappig: Betty Boo wilde voor haar nummer I'm On my Way graag de blazerspartij uit Lady Madonna van The Beatles samplen, maar dat mocht niet. Toen heeft ze de oorspronkelijke spelers van dat partijtje in de studio uitgenodigd, en het ze laten naspelen. Het hele nummer is losjes op de Lennon/Mccartny-compositie gebaseerd.

Er bestaat overigens een artiest die het gegeven dat je van andermans composities een gedeelte mag overnemen tot kunst heeft verheven. Al zijn liedjes doen je steeds weer even aan die van een ander denken, hetgeen ook zijn bedoeling is. Grappig. Wie is dat ookweer? Zijn platen gaan via Lowlands. Ik zal eens informeren, aldaar. Of weet een van jullie het?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 28, 2002.

Roger Teeling wil in zijn posts graag net doen alsof hij alle tekst van anderen gejat heeft en typt derhalve alles cursief. :)

-- Martijn (thinksmallzine@hotmail.com), April 28, 2002.

Nee, nee, dat nummer van Betty Boo heeft gewoon zo'n lange titel! ;-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 28, 2002.

Betty Boo wilde voor haar nummer I'm On my Way graag de blazerspartij uit Lady Madonna van The Beatles samplen, maar dat mocht niet.

Op dezelfde manier hebben de Fun Lovin' Criminals de riff van Smoke On The Water bewerkt. Het Eagles nummer wat op Sober van Tool lijkt is Those Shoes. Maar ik vind het niet zo'n heel sterke overeenkomst.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), April 28, 2002.


Ja, muziek als exacte wetenschap. Samplen mag niet (altijd), maar je mag van een geschreven compositie wel een bepaald deel klakkeloos overnemen. Kun je de gewenste sample niet clearen? Laat je hem toch gewoon naspelen! Ik heb me laten vertellen dat het 2 Many DJ's project zelfs grotendeels enkel hierdoor tot stand heeft kunnen komen.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 28, 2002.


Kun je de gewenste sample niet clearen? Laat je hem toch gewoon naspelen!

Doet Solex het ook niet op die manier?

-- gieteling (neben10@hotmail.com), April 28, 2002.


Verder ook nog: Het nummer 11/6 12/10 van Tarwater (op hun cd Rabbitmoon.Remixed) is grotendeels op Nightmare van Artie Shaw gebaseerd. Wie hier een vermelding van op het hoesje kan vinden, heeft verdomd goeie ogen. ;-)
Vandaag ontdekt: Azure Ray. Op hun cd Burn and Shiver staat het nummer How You Remember waarvan de melodielijn van Led Zepp's Stairway To Heaven afkomstig is.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 28, 2002.

Neen, De Waele gastjes hebben gewoon de samples (die ze niet konden clearen) gejat van platen die het illegaal hadden gesampeld. (Bijvoorbeeld die Duitser die Nikki Costa's Like A Feather sampelt.) Wat jij zegt kan natuurlijk ook. Perfect legaal en je moet geen royalties betalen zo (als ik me niet vergis). Maar 2ManyDJs doet het dus anders. Als er problemen zijn, dan schuiven ze de papieren gewoon door naar de gast die het sampelde.

-- nathalie (stevienixed@hotmail.com), April 28, 2002.

Op hun cd Burn and Shiver staat het nummer How You Remember waarvan de melodielijn van Led Zepp's Stairway To Heaven afkomstig is.

RATM heeft nog de riff van Kashmir gejat.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), April 28, 2002.


die Vanilla Ice heeft met zijn allergrootste hit (genaamd Ice Ice Baby) iets van Queen gejat. Schijnt.
inderdaad een nummer van David Bowie en Freddy Mercury tezamen: Under Pressure. lekker nummer overigens.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), April 28, 2002.

Goh, van Queen? :o) Van het minste Queen album trouwens: Hot Space. Vervelende poging om mee te doen met het disco-tijdperk. Gelukkig werd het met The Works en A Kind Of Magic weer helemaal goed gemaakt.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), April 28, 2002.

Gelukkig werd het met The Works en A Kind Of Magic weer helemaal goed gemaakt.

Nou, helemaal...

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 28, 2002.

Herinner me hoe Vanilla Ice-creampje het publiek trachtte te overtuigen dat het HEEEELEEEEMAAAAL niet gestolen was van Bowie & Queen. hahahahahah

-- nathalie (stevienixed@hotmail.com), April 28, 2002.

Wat je zegt ja...

-- bas (bas@kindamuzik.net), April 28, 2002.

Goed, het waren ook niet de allerbeste Queen-albums maar toch wel erg sterk verder?! Sindsdien is Innuendo de beste geweest. Beter dan het wisselvallige The Miracle (waarmee ik wel aan de Queen kwam overigens)

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), April 28, 2002.

Sorry Innuendo is zwaar kut. The Game dat is pas een Queen album. Ik zou zelfs willen stellen de Opel Mantra onder de Queen albums. ;) "play the game, everybodddddyyyyy plaaayuuuhhh daaaaaa gaaaameeeeeeee...OF LOVE!!!!" [gitaar herrie] Bovendien staat 'Another One Bites The Dust' erop. Trouwens bas-lijn gejat van Chic's 'Good Times'? Toch?

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 28, 2002.

Jongens, jongens: remember the seventees, zou opa willen zeggen. ;-)

Queen I t/m News of The World, met speciale vermelding van Queen II & Sheer Heart Attack.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 28, 2002.

The Game? Goede singles maar de rest is toch heel middelmatig. Ik ga ook voor de jaren 70: Sheer Heart Attack, A Night At The Opera en A Day At The Races. En echt, die flauwe nummers als Lazing on a sunday afternoon en Seaside Rendezvous zijn erg leuk!

Nummer dat iedereen echt van Queen moet horen: De Fairy Feller's Master Stroke van Queen II met staccato piano'tje en zang.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), April 28, 2002.


Amen, ik leerde Queen ook kennen bij The Miracle, maar al die ouwe meuk is veel beter... Innuendo was a total turn-off helaas

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 28, 2002.

Mensen, gaat toch allemaal heen, want Queen is gewoon een kutband. Altijd geweest. Punt.

-- bas (bas@kindamuzik.net), April 29, 2002.

Bas, bas. :) Queen is gewoon een soort ABBA, daar kan je wel over klagen maar dat is zoiets als klagen over het weer, en dan nog kan de zon zelfs wel eens schijnen. ;) Soms ridicuul (Bohemian Rhapsody, We are the champions, Bicycle Race, moet tot mijn schaamte bekennen dat ik er pas laatst achter kwam dat het laatste nummer over biseksualiteit gaat, ik heb nog al last van symboliek blindheid) oh ja soms gewoon heel goeie stadionrock (We will rock you/Tie Your Mother Down/Save Me) en ook nog eens een band met raar gevoel voor (zelf)spot zie Mustapha en vooral One Vision, waar het hele pseudo- fascistisch relaas teniet wordt gedaan door de laatste "just give me Fried Chicken" lijn. Niet dat ik er ooit nog naar luister of zo.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 29, 2002.

Hoeveel in potentie leuke onderwerpen zijn hier nu al verneukt door die plotsklaps opduikende Queen-adorateurs? Met Yes en Pink Floyd toch de ALLERergste band aller tijden.

-- Lava (reconstruct@nme.com), April 29, 2002.

Meer over Queen graag! Geweldige groep nog steeds. CD-kast staat er vol mee!

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), April 29, 2002.

Moderation questions? read the FAQ