Dan hoor je uiteindelijk de plaat en wat een disillusie.

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Velvet Underground - Squeeze. Wist dat het middelmatig zou zijn. Kwam tot de ontdekking dat het nog slechter is dan de critici zeggen. En jij?

-- nathalie (stevienixed@hotmail.com), April 25, 2002

Answers

Iedereen was zo enthousiast over de Moldy Peaches. Wat een rotzooi. Lo-fi is leuk maar dan moet je nog wel normale liedjes kunnen maken.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), April 25, 2002.

Husker Du. En Minor Threat. Eigenlijk al die jaren '80 hardcore die in een kartonnen doos opgenomen lijkt te zijn.

-- gieteling (neben10@hotmail.com), April 25, 2002.

Squeeze had nooit uitgebracht mogen worden onder naam Velvet Underground. Er is nog geen criticus in geslaagd te verwoorden hoe belachelijk slecht die plaat is, daar ben je inmiddels zelf ook achter.

Omgekeerd is Metal Machine Music van Lou Reed dan weer niet zo slecht als beweerd wordt. Dat kan dus ook.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 25, 2002.

Absolute winnaar: Trout Shite Replica van Captain Beefheart. "Dadaistisch meesterwerk, kubistische revolutie op zowel jazz/blues als rockgebied". Ik hoor heel erg dom hippie gezeik.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 26, 2002.

Ach omar, dat is ook weer zo'n voorbeeld van "leren luisteren". Het kost gewoon een hoop moeite om die plaat te waarderen. Heb je geen zin om die moeite te doen, blijft die plaat shite, doe je die moeite wel, dan leer je hem waarderen. Het is namelijk een goede plaat, no doubt about it ;-)

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 26, 2002.


oh ik heb de moeite gedaan dus jou theorie klopt gewoon niet. ;) Echt gestuntel waar mensen *leren* van te zeggen dat het mooi is om zich tegen anderen af te zetten. :)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 26, 2002.

Haha, ok, ik weet dat dit met jou een zinloze discussie is ;-)

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 26, 2002.

Nee los van die discussie die geen discussie is ;) soms stel ik me voor dat Don van Vliet zo ergens in zijn trailer zit en denkt "Mozes Kriebel dat ik met die onzin ben weggekomen". Zo komt het vaak op me over: een soort grap van een paar narren die eens gingen kijken hoeveel moeite mensen doen om troep echt goed te praten. Wel een interessant experiment. Dit is ook een goeie voor de haat thread maar als ik die plaat hoor wordt ik zo aggressief dat ik door muren kan lopen om de "muziek" te ontvluchten om daarna iedereen die ooit heeft geclaimd dat het goed is eens flink in elkaar te rossen. Zo erg! :) Fast 'n Bulbous mijn aars hippies.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 26, 2002.

Het spijt me Omar: You Are Totally Wrong!

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 26, 2002.

Ik blijf het gewoon geweldig vinden dat Don van Vliet bijvoorbeeld Dachau Blues (inderdaad rammelende gitaren, bassen en drums) noot voor noot heeft gecomponeerd achter de piano in een ononderbroken marathon sessie van 14 uur... ook een goede kandidaat voor Druggy muziek trouwens

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 26, 2002.


Ik vind jou visie eigenlijk ook wel leuk, Omar. Gewoon zulke ontoegankelijke muziek maken dat de wereld niets anders kunnen concluderen dan dat het ronduit geniaal is.

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 26, 2002.

Verder is Don van Vliet een van de grootste zangers van de populaire muziek, met zijn bereik van 6 octaven. Dus zeker niet de bard uit Asterix, zoals in een andere thread gezegd werd... Of trek ik nu het onderwerp van deze thread te zeer uit het verband?

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 26, 2002.

Heheheh ja dat is mijn uitvinding. D. van Vliet als De Bard, de gelijkenis is schrikbarend. :) Alsof een dove ook eens een lekker liedje wil zingen, zo klinkt het meestal. Dat van die 6 octaven is zo waardeloos spierballenpraat als je niks interessants met je stem doet.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 26, 2002.

Trout Mask Replica vind ik ook niks, maar Captain Beefheart heeft wel erg goede platen/nummers gemaakt. Hij moet alleen niet te interessant willen doen.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), April 26, 2002.

Een hele tijd terug ben ik op veler verzoek toch eens naar Pink Floyd gaan luisteren (ja, het is lang geleden) want iedereen zijn dat hun platen voor de jaren 80 zo goed waren. En dat heb ik niet kunnen ontdekken, want vanaf dat Syd Barrett PF heeft verlaten zijn er geen niet-dodelijk saaie platen uitgekomen. Hun eerste paar spacerock platen vind ik dan wel weer geniaal.

Een vriend van mij had me overgehaald ook naar John Zorn te gaan luisteren, maar het eerste jaat dat ik hem kende vond ik het 3x niks. Maar daarin ben ik dus wel 'gegroeid' want de meeste albums van hem vind ik nu wel echt goed.

-- bas (bas@kindamuzik.net), April 26, 2002.Ach, Beefheart, Beefheart, moet het altijd weer om die naam draaien?

Het is waar dat de man veel stemoctaven heeft, maar dat snijdt inderdaad alleen maar hout wanneer hij er iets zinnigs mee zou doen. Nou, ik vind ook dat ie dat gedaan heeft, maar daarvoor moet je wel meerdere van zijn platen beluisteren. Maar smaken en opvattingen blijven altijd verschillen natuurlijk.

Wel zijn Trout Mask Replica en Lick My Decalls Of Baby natuurlijk de zwaartepunten uit zijn zeer diverse oeuvre. Ik denk niet dat doorluisteren bij deze platen veel zin heeft. Als je het maar vaak genoeg hoort ga je het vanzelf wel goed vinden? De muziek is zo moeilijk en ingewikkeld dat je die eerst moet leren kennen? Dat zou dan van avant-garde klassiek de beste muzieksoort ter wereld maken. Nou...
Ik was bij de eerste luisterbeurt van Trout direct geintrigeerd. Ik denk dat als je dat niet hebt, doorluisteren eerder kwaad dan goed doet.

Het is natuurlijk onzin om alle Troutliefhebbers over één kam te scheren. O zeker, er zijn genoeg mensen die het goed vinden omdat dat wel interessant staat, of omdat je je dan ergens tegen afzet. Maar er zijn ook mensen - zoals ikzelf - die de plaat echt uit 28 hele goeie nummers vinden bestaan, en er met veel plezier naar kunnen luisteren (om over de demo's op Grow Fins maar te zwijgen; waarop goed hoorbaar is hoe doordacht Ome Don wel niet bezig was).

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 27, 2002.

nou roger, ik bedoelde niet dat als je tyfusveel moeite moet doen om muziek te leren waarderen, dat het dan ook meteen de beste muziek is.

En waar ik nooit wat aan heb gevonden: Soundgarden, Alice in Chains, van Pearl Jam vond ik eigenlijk alleen de eerste plaat leuk. Die gruwelijke pathos en dat zelfmedelijden, en verder geen bijster goede liedjes, met al die rare akkoordenovergangen die blijkbaar nodig zijn voor Grunge.

Pink Floyd´s The Final Cut zou je toch nog een tweede kans moeten geven. Daar ben ik echt verliefd op, mooie liedjes.

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 27, 2002.


Ja, dat is ook een goed voorbeeld Piper At the Gates of Dawn Vind ik ook geen zak aan. Al die 70s Pink floyd vind ik vrij heerlijk en vooral de live zijdes van Ummagumma maar toen ik eenmaal dat debuut hoorde vond ik het tegenvallen, los van 'Astronomy Domine' en 'Interstellar Overdrive' (toch?) vind ik het echt ontzettend irritant hippie geneuzel. Al dat gezeik over die muis die gerald heet, who cares? En dat terwijl die singles voor dat debuut weer super zijn.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 27, 2002.

Eh... nee. Tekstueel kun je zo je vraagtekens zetten, maar ik vind dat Floyd hier een uiterst originele insteek heeft weten te kiezen op het sixtiesgeluid. Take Up Thy Stethoscope and Walk illustreert dit fraai: schoolvoorbeeld van de zich ontluikende psychedelische rock, wat mij betreft.

Maar wat me bij Floyd opvalt, is dat iedereen zo zijn favoriete platen heeft, en dat de titels nogal eens verschillen. Wat mij betreft, de ultieme Floyd:
1. Piper at The Gates of Dawn
2. Saucerful of Secrets
3. Umma Gumma
4. Atom Heart Mother
5. Meddle
6. Wish You Where Here
7. Animals

More vind ik nou eens hippiegeneuzel (uitz. Nile Song). Obscured is slaapverwekkend, Dark Side een overschat meesterwerk (vreselijke plaat), The Wall & Final Cut saai, saai, saai (al vink de laatste beter dan de eerste)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 27, 2002.

Het leuk is dat The Wall en Final Cut gewoon bij elkaar horen, maar iedereen de Wall geweldig vindt, terwijl Final Cut veeeeel mooier is.

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 27, 2002.

Final Cut heb ik wel 10 kansen gegeven, maar het blijft een doodsaaie plaat. Alleen de eerste 3 albums in de PF top van Roger zijn het beluisteren waard, de rest is slaapverwekkend.

-- bas (bas@kindamuzik.net), April 27, 2002.

Nee hoor :) Atom Heart Mother is geniaal. En ik heb Animals itt de meesten altijd een hele fijne plaat gevonden, eigenlijk een soort broertje van Metal Box . Dark Side of the Moon heb ik ook geen problemen mee, vooral kant 1 is afentoe een soort proto-techno, dus goed. ;)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 28, 2002.

En ik heb Animals itt de meesten altijd een hele fijne plaat gevonden

Absoluut mee eens. Een van de betere Floyd's voor mij, en - maar dat geldt eigenlijk voor al hun platen - volledig op zichzelf staand. Michael Gira of Nick Cave mochten willen dat ze de zwartgalligheid en peilloze diepten van Waters op Animals bereiken konden. Ontnuchterend mooi. En die hoes hé? ;-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 28, 2002.

In de categorie "en dan hoor je hem....":

- Marquee Moon (Television) - Horses (Patti Smith) - Astral weeks (Van Morrison) - OK computer (Radiohead)

Okay, hit me.

-- Olaf (olafkoeneman@hotmail.com), May 31, 2002.


2/4 . Olaf, je bent geslaagd! Aan jou om te raden welke de goeie keuzes zijn!

-- cuba libre (cubalibre666@hotmail.com), May 31, 2002.

Ik gok Television en Van Morrison. De andere twee zijn een tikje controversieler bij iedereen jonger dan Bert vd Kamp.

Trouwens, heeft iemand een idee waarom kenners die draak van Drake (Five Leaves Left) prefereren boven Pink Moon?

-- Olaf (olafkoeneman@hotmail.com), May 31, 2002.


Nee Cuba Libre kan niks met Patti Smith. Ik moet bekennen dat ik Marque Moon heel knap vind maar ook asociaal saai, eigenlijk gewoon Dire Straits voor punkers.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), May 31, 2002.

Moderation questions? read the FAQ