Druggy?!?

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Allmusic omschrijft Basehead's geluid als druggy. Ik ben er compleet mee eens. Maar wat maakt een plaat druggy?

-- nathalie (stevienixed@hotmail.com), April 24, 2002

Answers

Spacemen 3 in da house? (Persoonlijk vond ik die gasten SERIEUS overropen. Pffff.)

-- nathalie (stevienixed@hotmail.com), April 24, 2002.

druggy! tja dan moet het wel gaan over britpop. madchester om precies te zijn. druggy muziek heeft fluisterzang. roffelende drums. mineure maar wel melodieuze gitaren. ritme niet te snel. je moet zachtjes kunnen meebewegen. beste druggy bands: stone roses, happy mondays, loop.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), April 24, 2002.

hawkwind, ouwe monstermagnet, ozric tentacles, shalabi effect, e.v.a. het gaat in ieder geval om de sfeer, waarbij vooral drones en herhalingen voor het juiste effect zorgen.

-- bas (bas@kindamuzik.net), April 24, 2002.

Inderdaad, voor mij is het ook afhankelijk van sfeer (openminded), herhalingen (maar niet op de tel, dan) en drones. Dan kom je al snel uit bij de psychedelica/spacerock. Hawkwind. Amon Duul I, Amon Duul II, Pink Floyd (tot aan Meddle), Legendary Pink Dots/Edward Ka- Spel (met name jaren negentig), Sonic Boom met Spectrum, Circle, en Techno Animal met Ghosts. Maar ook zeker de Beach Boys met Smiley Smile.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 25, 2002.

Lee Perry, Augustus Pablo.

-- Arien (saguamura@home.nl), April 25, 2002.


Lijkt me duidelijk dat de aard van de drug hier van belang is. De Madchester-bands hangen, net als acid-house maar op een andere manier, samen met ecstasy. Ze klinken mij altijd als een joint na een nacht xtc, maar ik kan me voorstellen dat een nummer als "Higher than the Sun" ook wel leuk is als je nog in de euforische stemming hangt. Terwijl Hawkwind en al die shit meer de psychedelica muzikaal verwoordt. Nooit iets mee gehad, trippen. LSD noch paddo's trekken mij aan.

Druggy=dus: Euforische house (XTC) Manchester ca 1990 (XTC, wiet) DC Basehead (dat wilde je horen toch?), alle reggae, FLC, Dreadzone (ook hash en wietje). Punk (speed) Gabber (speed+coke)

Heroine- en lsd-muziek mogen anderen toevoegen.

-- Lava (reconstruct@nme.com), April 25, 2002.


Nooit iets mee gehad, trippen. LSD noch paddo's trekken mij aan.

Mij ook niet (want straight edge), maar het heeft wel boeiende muziek opgeleverd, wat mij betreft. Je hoort dat die muziek onder invloed tot stand is gekomen. Beluister alle cleane muziek van voor The Summer of Love en alle muziek van erna. Er gebeurden wonderlijke dingen tussen pakweg '67 en '71, waar vrijwel iedere act aan gesnuffeld heeft. Na een Phallus Dei van Amon Duul II ben ik zo stoned als wat...

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 25, 2002.

Ha, hier kan ik uren over doorzagen, maar goed laat ik jullie niet al teveel vervelen. Een ding staat totaal buiten kijf: Butthole Surfers is geschapen voor LSD. Holy Mozes in een paarse zwembroek! Die eerste track van Hairway to Steven klinkt compleet nieuw. Ik heb al eerder een keer gezegd: lachen? Ik veranderde in de lachende Boeddha. :) En dan hebben we het niet eens over 'John E. Smoke' van diezelfde plaat. Ook heel fijn: The Breeders (hallucineerde dat ik een stofje op de lippen van Kim Deal was terwijl 'No Aloha' als een orkaan over meheen denderde). Ministry voor wie tegen een stootje kan (ook fijne speed plaat). Can is ook fijn, Primal Scream natuurlijk. Stereolab is heel veilig. Royal Trux voor de come-down. Pan Sonic live met joint op = subliem. Etc, etc.

Tsja druggy geluiden: echo, phasers, die housey swish-woosh sounds waar Daft Punk pap van lusten. Alles wat een beetje de "verwachte" droge flow van een nummer doorbreekt eigenlijk. De TB-303 is ook gewoon een drug geluid schepper.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 25, 2002.


Hmmm...OK dan. Hallucinogenen lijken mij sowieso doodeng en van 1 kop koffie word ik al hyper, dus coke/xtc/uppers zullen het ook niet worden. Ben een enorm watje en doe het dus al jaren met mijn hasjpijpje, wat Maroc en een koptelefoon. Ben ik de hele avond zoet. Soundtrack: eerdergenoemde Perry en Pablo, een goeie Studio One- verzamelaar, Cornelius, Pet Sounds, Esquivel, DJ Shadow, Mice Parade, Trizteza, Arovane, Daft Punk's "Discovery" en Motorpsycho.

-- Arien (saguamura@home.nl), April 25, 2002.

Een ding staat totaal buiten kijf: Butthole Surfers is geschapen voor LSD.

Mag ik dat erg vinden meevallen? :-) Ik heb naar aanleiding van deze thread hun eerste paar platen weer eens gedraaid gisteren. Geniaal. Gestoord. Zeker. Maar een drugtrip? Nee. Ik deel het eerder in bij de muzikale gekte van Zappa tentijde van Absolutely Free & We're Only In It For The Money. Ook dat zijn platen die nieuwe muziek laten horen, maar die op mij niet de indruk wekken dat de makers compleet los waren, i.t.t. veel van andere platen uit die tijd. Datzelfde geldt voor Stereolab, Can of speedmetal. Ministry? Sorry hoor, geniale platen gemaakt, maar wel zo aards als maar zijn kan. In deze muziektrant komt alleen Skinny Puppy als ultieme bad trip uit de kast rollen. Maar dat is natuurlijk mijn mening:-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 25, 2002.


Volgens mij zeg ik nergens dat het een drugstrip is, en aangezien je een straight-edger bent ;), kan je ook niet helemaal beoordelen hoe radicaal anders Hairway to Steven klinkt, inderdaad zo radicaal dat je de indruk krijgt dat het ervoor gemaakt is. Niet zo verrassend aangezien de heren notoire LSD-gebruikers waren (zijn?).

Die andere groepen die ik noem gaan ook niet over de vraag of de makers los waren maar of ze lekker wegluisteren wanneer onder de inlvoed. Straight edgers als 4-Hero kunnen ontzettend dope-muziek maken. Wat trouwens ooit een heerlijke blow-plaat was: Pills Thrills & Bellyaches van Happy Mondays, halleluja indeed. Spiritualized is ook van de heavy load school, met name dat eerste album.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 25, 2002.


Ah, dan heb ik je niet goed begrepen. :-)
Over hoe je platen ervaart als je onder invloed bent, kan ik inderdaad niets zeggen. Wel of die platen sowieso wat met je doen. Vooral de spacerock/psychedelica van eind zestig, begin zeventig beinvloeden mijn bewustzijn in verruimende mate. :-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 25, 2002.

En natuurlijk 35007, misschien wel de beste hedendaagse spacerock band. De best hallucigene muziek voor mij was trouwens Motorpsycho tijdens ettelijke 25 tot 40 minuten versies van A K9 Suite. Live wel te verstaan.

-- bas (bas@kindamuzik.net), April 25, 2002.

Ik heb 'Ride the fader' van Chavez altijd redelijk druggy gevonden, omdat het zulke over-the-top paddorock is (hoewel die zanger, geloof ik, in interviews zei in Nederland alleen maar Chocomel te drinken). Toen ik ze live zag waren ze ook goed leip, maar de 'cold turkey' kwam meteen erna toen Railroad Jerk begon te spelen.

-- gieteling (neben10@hotmail.com), April 25, 2002.

Echte LSD muziek blijft het solowerk van Syd Barrett.... vaaaaaag maar wel heel leuk

-- erik (erikstronks@hotmail.com), April 26, 2002.


Moderation questions? read the FAQ