Bewegende Beelden

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Stelling: Aangezien MTV de laatste jaren steeds meer reality-programma's en minder video's is gaan uitzenden en de platenmaatschappijen zich steeds meer zijn gaan richten op radio-airplay ter promotie van hun bands is het wel een stuk anders geworden dan pak 'm beet 15 jaar geleden. Het zijn andere tijden, niemand staat meer te wachten op de clip voor de 'langverwachte' eerste single van Michael Jackson's nieuwe plaat en over het algemeen zien clips er nogal eenvormig en goedkoop uit. Mooie, dure, artistieke clips worden steeds zeldzamer.

In hoeverre is de videoclip tegenwoordig nog relevant?

Wat zijn jouw 5 favoriete clips en waarom?

Mijn top 5:
Nine Inch Nails - Hurt: Door de slimme montage van de videoprojecties in de clip is het een verfrissende variatie op de standaard concertopname. Dat de (bloedstollend mooi gezongen) live-registratie ewoon erin is gebleven is ook bijzonder. En ik heb een zwak voor schockerende natuurwetenschappelijke-/ oorlogs-stock footage.

Tool - Sober:
3 keer zo imponerend als NIN's 'Hurt'. Je ziet gewoon dat er weken, zo niet maanden aan tijd, zweet en stukjes nasivlees erin gestoken zijn. Prachtige, duistere sfeer en een intrigerend verhaal. Beste stop-motion animatie ever. Punt uit. Zelfde geldt eigenlijk ook voor de clip voor 'Prison Sex'.

Bjork - All Is Full Of Love
Wellicht is dit Chris Cunningham's mooiste tot nu toe. Zo intens dat je uit verlegenheid bijna de neiging krijgt om weg te zappen zodat die twee robo-Bjorks in privacy verder hun gang kunnen gaan.

Aphex Twin - Windowlicker
Het fenomeen dikke meiden met baarden. Ehmm...

Beastie Boys - Sabotage
Zelden zo hard gelachen als toen ik het voor het eerst zag. Eigenlijk was dat ook meteen de leukste clip die Spike Jonze gemaakt heeft wat mij betreft.

-- Arien (saguamura@home.nl), April 24, 2002

Answers

Ik heb geen televisie.

-- gieteling (neben10@hotmail.com), April 24, 2002.

Dinosaur Jr. - Without a sound: Onbetwiste nummer 1 waarin Dinosaur bandleden gaan golfen in de stad.

Pavement - Range Life: Omdat die heel goed bij het gevoel van het nummer past. Achteruitlopen door het festivalpubliek

Weezer - Island in the sun: Spelen met dieren die nog wel eens als gevaarlijk worden beschouwd, gewoon heel lief om te zien.

Blur - Coffee & TV: Melkpakje op avontuur

Tindersticks - No More Affairs: Perfecte sfeer neergezet in een balzaal die langzaam vol raakt met Tindersticks als begeleidingsband.

Verbieden: Clips waarin de muziek 'uit' gaat.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), April 24, 2002.


Ik heb ook geen televisie.
Dus de clips die ik noemen kan zijn ho- pe-loos bejaard.
Toch mag een daarvan niet onvermeld blijven: Songs For Swinging Larvea van Renaldo & the Loaf.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 24, 2002.

Heb wel televisie, maar MTV en TMF niet ingeprogrammeerd en derhalve al jaren geen clips gezien. Pavement had in ieder geval altijd leuke clips (met als persoonlijke favoriet de totale absurdheid in "Gold Soundz").

Bestaat er nog een fatsoenlijk muziekprogramma op een dezer zenders. Jaren terug had je op zondagavond 120 minutes, waar altijd wel leuke muziek werd gedraaid (getoond). Toen werd alternatief hip en werd het veranderd in "Alternative Nation" met een presentator met groen haar enzo...

-- Martijn (thinksmallzine@hotmail.com), April 24, 2002.


Frankie Goes To Hollywood - Two Tribes.

Verder die Aphex video's van Donkey Rhubarb (met die persverse beren) t/m Windowlicker. Oh ja en Underworld's 'Rez' = minimaal meesterwerk.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 24, 2002.120 Minutes was een prachtprogramma, vooral toen het door Miles Hunt van de Wonder Stuff werd gepresenteerd. Erg veel bands door ontdekt destijds want ze waren ook nog vooruitstrevend. Als je een opgenomen aflevering een paar maand later weer bekeek waren het allemaal al aardig bekende namen geworden. Ze draaiden erg veel Pavement, altijd plezierig. En die Gold Soundz clip is zeker prachtig: kerstmannen op het dak! Die van Cut Your Hair is ook wel absurd grappig.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), April 24, 2002.

120 Minutes was een prachtprogramma, vooral toen het door Miles Hunt van de Wonder Stuff werd gepresenteerd.

Ik geloof dat Miles Hunt diegene met groen haar was... Ik heb het toen niet vaak meer gezien, het werd ook verplaatst naar dinsdagnacht, wat voor een middelbare scholier niet echt een ideale tijd is.

Ik heb ook wel redelijk wat dingen via hen ontdekt. Al waren het toen (ca. '95) wel erg veel post-Nirvana-grunge bandjes. Maar iets als het nu weer zo hippe Sunny Day Real Estate werd daar ook gedraaid, terwijl de Nederlandse media dat verder negeerden. Is er nu nog zoiets?

-- Martijn (thinksmallzine@hotmail.com), April 24, 2002.


Ik vond juist de Paul King-tijd (1992-1994) van 120Minutes goed. Maar terzake:

Ik hou alleen van videoclips waarin *niet* geplaybacked wordt. De beste video is er daarom één die daarmee de draak steekt:

1. Here Comes Your Man - The Pixies. Mond open! 2. Dirty Boots - Sonic Youth. 3. Praise You - Fatboy Slim. Beetje cliche om deze te noemen tegenswoordigs, maar goed. populariteit en alomtegenwoordigheid mag niet in de weg staan bij beoordeling.

ik hou er 2 tegeoed.

-- Lava (reconstruct@nme.com), April 24, 2002.


ik ben verslaafd aan het heen en weer zappen tussen de muziekzenders die we hiero hebben.. en toch blijft er niks hangen want na 5 minuten kom ik niet verder dan: avalanches - since i left you das een mooi lenteclipje, zeker met het goeie weer van vandaag.

ik houd er 4 te goed.

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), April 24, 2002.


overigens Martijn vroeg of er nog fatsoenlijke muziekprogramma's waren op de zenders.. MTV heeft MTV new. ik kan beter had zeggen want over een paar dagen verandert MTV in een nieuwe TMF (alle vj's verhuizen mee) en TMF verander in een interactieve clipzender. (dat betekent RnB en verder niks. )

maar terug naar MTV new. het was maar een uurtje maar daar heb ik nog wel eens wat Solex clips gezien en een interview met haar.

en ook een hele mooie clip van To Rococo Rot. ben alleen de titel kwijt.

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), April 24, 2002.Ik ga voor Shakira, de laatste 2 van Enrique Iglesias met Jennifer Love Hewitt en Anna Kournikova, Jennifer Lopez's Ain't it funny (normale versie ja), en als laatste Destiny's Child met Survivor. En dan vergeet ik alle Aaliyah clips.

-- bas (bas@kindamuzik.net), April 24, 2002.

En ik maar denken dat ik je wel een beetje kende, Bas...:-)

-- Arien (saguamura@home.nl), April 24, 2002.

Survivor van Destiny's Child is top, maar Fly Like A Bird van Nelly Furtado is ook zeker niet slecht. Behalve de muziek dan.

Tom Petty & The Heartbreakers - Mary Jane's Last Dance
Beastie Boys - Sabotage (Spike Jonze)
Dinosaur Jr. - die golf clip (Spike Jonze)
A Perfect Circle - Judith. Dankzij David Fincher de beste "band speelt liedje in pakhuis" clip ooit.


-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), April 25, 2002.


Ah! Ik zie Spike Jonze en Beastie Boys staan, en heb mijn nummer 4 ("Praise You"=ook Spike Jonze natuurlijk):

4. 'Start' - Beastie Boys. Van het Jam-cover-album. dansende malloot voor spiegel.

Voor mijn nummer 5 zou ik graag een animatievideootje selecteren...

-- Lava (reconstruct@nme.com), April 25, 2002.


Tom Petty & The Heartbreakers - Mary Jane's Last Dance

Is dat die Alice In Wonderland-clip? Die is me altijd goed bijgebleven, namelijk. Erg mooi.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 25, 2002.


Nope, da's "Don't Come Around Here No More", van een jaartje of 15 geleden inmiddels. "Last Dance with mary jane", is dat eigenlijk een farewell to dope smoking? In dat geval vreselijk verkeerd geinterpreteerd door de video-maker (nog 1x dansen met al dooie vriendin geloof ik)...

-- Lava (reconstruct@nme.com), April 25, 2002.

Tom Petty heeft inderdaad mooie clips gemaakt, "Into The Great White Open" is een leuke Hollywood send-off. Johnny Depp acteerde zelden zo goed...

-- Arien (saguamura@home.nl), April 25, 2002.

Moderation questions? read the FAQ