Festivals make want to smoke crack

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Iemand die beter zou moeten weten, vroeg me gisteren of ik ook naar de Haagse Koninginnenach kwam.....

Het enige festival waar ik (misschien, even) naar toe ga is het bevrijdingsfestival in Groningen (Extince, Millionaire, Zen Guerrilla). Festivals zijn namelijk Nederland op zijn slechtst: desinteresse, lamlendigheid, ongemanierdheid, vervuiling en (vaak) kamperen. Of is dit al te negatief gesteld?

-- gieteling (neben10@hotmail.com), April 22, 2002

Answers

uitzondering: Drum Rhythm. Heerlijk rustig, gedistingeerd wat saai publiek met de goede smaak. En natuurlijk: geen bandjes. ;)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 22, 2002.

Kun je nog toevoegen: zelfingenomenheid, arrogantie, commercialiteit.

Dit geldt vooral voor de betaalde grote festivals, pinkpop en lowlands dus (eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik al jaren daar niet meer heen ga). Op de gratis dingen komt veel "gewoon" publiek op af, mensen die misschien niet zo voor de muziek komen, maar ook zeker niet voor het hippe. Hoewel, het moet ook niet te erg zijn (koniginnenach), maar op Metropolis (70.000 bezoekers!) is het altijd wel gezellig.

Kleine festivals (in een zaaltje) zijn dan wel weer leuk, die hebben juist wat intiems.

-- Martijn (thinksmallzine@hotmail.com), April 22, 2002.


Kleine festivals (in een zaaltje) zijn dan wel weer leuk, die hebben juist wat intiems.

Tot het te leuk wordt en het weer doorslaat net als Crossing Border en Motel Mozaique. En wat Drum Rhythm betreft, nog nooit zoveel saaie, übergesoigneerde 30ers bij elkaar gezien...:)

-- Arien (saguamura@home.nl), April 22, 2002.


Tot het te leuk wordt en het weer doorslaat net als Crossing Border en Motel Mozaique.

Naar MM ging ik maar om 1 band, dus heb niets van het festivalsfeertje mee gekregen, CB ben ik nog nooit geweest (want dat soort "cultureel interessante" dingen zijn altijd in de randstad...). Ik doelde meer op een aantal bandjes in 1 zaal (of 2 misschien) en dan een paar honderd man publiek.

-- Martijn (thinksmallzine@hotmail.com), April 22, 2002.


Daar ga je met je subject: Festivals make ME want to smoke crack

Ik doelde eigenlijk vooral op de eigenschappen van het publiek. Dat de festivalorganisatie 'evil' is maakt me niet zoveel uit, maar de bezoekers...moet dat volk over een aantal jaren dit land regeren!?

-- gieteling (neben10@hotmail.com), April 22, 2002.Tja, de moeilijkheid is: waar komt het publiek voor? Bij zoiets als Lowlands staat 'de feestelijkheid' voor op 'de muziek.' Mensen willen allereerst hardstikke dronken, knetterstoned & God weet wat worden, en eventueel - als de doofheid het na twee dagen nog toelaat - ook nog wel een bandje zien, zolang ze hun smoel maar niet hoeven houden. Bij Crossing Border & Drum Rhythm is het een stuk beschaafder, en lijkt het vooral om 'de act' te gaan. Als het daarbij te druk wordt, dan moet de organisatie minder kaarten verkopen. Of het publiek saai of gesoigneerd wordt bevonden moet eenieder voor zichzelf maar uitmaken. Ben je zelf wel zo spannend dan? Ik in ieder geval niet... Wie voor goede muziek komt, met vanzelfsprekend met goed geluid, heeft denk ik op een openluchtfestival niets te zoeken.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 22, 2002.

Zo had ik het ook wel begrepen, daar sloeg "zelfingenomenheid, arrogantie" op. Voor mij de reden om niet meer naar Lowlands enzo te gaan. Het nu metal-publiek enzo... (maar daarover al genoeg gediscussieerd lijkt me).

Misschien is Lowlands wel veranderd nu er 65000 man komen, iemand die daarover kan oordelen? Destijds klopte je observatie helemaal: desintresse (90% van het publiek kende alleen de echt grote bands, als toen Offspring en Prodigy), lamlendigheid (de eerste optredens om 1 uur 's middags was er geen hond), ongemanierdheid (roken in de niet-roken coupe in de trein erheen, met zo'n "kijk mij eens cool doen"-mentaliteit), vervuiling (spreekt voor zich lijkt me, met een greenpeace-t-shirt loop je daar wel erg hypocriet te wezen...).

-- Martijn (thinksmallzine@hotmail.com), April 22, 2002.


Zo had ik het ook wel begrepen, daar sloeg "zelfingenomenheid, arrogantie" op. Voor mij de reden om niet meer naar Lowlands enzo te gaan.

Precies! Wie is er hier nu arrogant? Het publiek of de thuisblijver? :-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), April 22, 2002.

Ben je zelf wel zo spannend dan?

Heheheh, absoluut niet. Het is vooral dat veel Nederlanders bij elkaar altijd tot platte toestanden lijkt te leiden.

-- gieteling (neben10@hotmail.com), April 22, 2002.


Ik stel voor: The White Stripes, Digital, Ikara Colt, Black Star, D’Angelo, Basement Jaxx (dj-set), The Strokes en Zed Bias (after-party in de huiskamer) op mijn verjaardag (in de zomer) op het grasveldje bij mij voor de deur. Jerry Seinfeld als spreekstalmeester. Gratis chocomel en aardbeiensap en cous-cous rond etenstijd.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), April 22, 2002.


Jerry Seinfeld als spreekstalmeester.

Mij leek Harmke Pijpers wel een goed idee.

-- gieteling (neben10@hotmail.com), April 22, 2002.


Nou zoals ik al zei, die ene keer dat ik bij Drum Rhythm was (twee jaar geleden) viel het me erg mee. Het was een beetje het "house publiek wordt een dagje ouder en doet het eens wat rustiger aan" sfeertje wat me wel aanstond, allemaal gasten die heel goed met drugs om kunnen gaan. Sowieso zijn dance festivals over het algemeen (voordat ik hier weer aan wordt opgehangen) wat beschaafder. Minder alcohol consumptie, heel simpel.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), April 22, 2002.

Ben je zelf wel zo spannend dan?


...eh, spannend genoeg?


Het is vooral dat veel Nederlanders bij elkaar altijd tot platte toestanden lijkt te leiden.

Lowlands, Salou...What's the difference?!:-)

Ik Stel voor...op mijn verjaardag (in de zomer) op het grasveldje bij mij voor de deur.

Afgesproken! Of anders op een strand op Schiermonnikoog met Les Savy Fav, Outkast, Mice Parade, Julie Doiron, Derrick May, Speedy J, AC/DC en Underworld. Breng jij de aardbeiensap, JoB, dan kom ik met de flessen rum...

-- Arien (saguamura@home.nl), April 22, 2002.


Lowlands heeft vaak wel goede sfeer. Rons Trek N Snack en de Alpha is afzien, maar bij Cantina Mobile en in Charlie is het vaak erg leuk.

Ik stel voor Zen Guerrilla, Gluecifer, Queens Of The Stone Age, Dyzack, De Kift, PJ Harvey, Portishead, ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead, Oblivians reünie, DJ Hell, Jeff Mills.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), April 25, 2002.


Moderation questions? read the FAQ