Beste radiodag

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Even tijd voor nostalgie. Enkele jaren geleden was de zondag bijna perfect op radio 3. 's Ochtends kon je nog beschaafd wakker worden met 2 meter sessies van JDK. Tussen 2 en 6 lekker veel uiteenlopende muziek van Edwin Brienen in Koud Zweet. Had toen ook al een website met RealAudio files. Een beetje de voorloper van 3 voor 12.

Vervolgens kwam de Moordlijst voorbij en daarna een best legendarisch radioprogramma: Mr. Lee's Mysterious Washing Machine. The best motherfucking punkrock. En dan nog even live muziek van Leidsekade Live.

Even later mocht het overdag allemaal niet meer, ook niet op de zondag. Dus nou is het altijd 's avonds Het Lek. Zeker goed, maar de tijd van de ideale zondag zal nog wel lang in het geheugen blijven.

Waren er ook nog anderen die de hele dag aan de radio gekluisterd waren in deze tijd? En zullen tijden nog eens veranderen?

-- Norbert Pek (norbert@kindamuzik.net), March 18, 2002

Answers

Zondagmiddag was voor mij begin jaren tachtig enkele jaren lang Spleendag. Ook van de VPRO. Het was de opvolger van Radionome en voorloper van de zondag die jij noemt. Daarna was de woensdagavond van de VPRO vaste radioluisteravond. Geweldige dingen gehoord totdat Luc Jansen zich bij het team voegde. Sinds het moment dat de VPRO de hele week te horen was luister ik niet meer. Ik kijk nog wel eens radio in Club Lek en ben heel blij met 3voor12 zodat ik zelf kan bepalen welke dag radiodag is.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), March 18, 2002.

Een vaste favoriete dag heb ik volgens mij nooit echt gehad. De VARA op dinsdag kan ik me herinneren (met de verukkelijke (sp?) vijftien) en de Woensdagmiddag van de VPRO. Veronica op vrijdag was altijd de moeite waard vanwege Stenders & Van Inkel. Mijn favoriete programma ever was desalniettemin De Voorste Linie. Je kreeg altijd alle hippe plaatjes van het moment in één dagelijkse dosis toegedient.

-- Joris (subbacultcha@hotmail.com), March 20, 2002.

Of in de categorie 'ken je deze nog': Villa 65. Dat was een leuk programma zeg. Ook zonde toen dat wegging. Maar ja, vervanging hoort er soms bij.

Ik ben ook erg blij met 3 voor 12. Goede radioprogramma's wanneer je maar wil. En een heel concert luisteren, daar ben ik ook wel groot voorstander van.

Toch nog even: wat is het heerlijk om Studio Brussel te hebben. Hadden we dat maar in Nederland. Je bed uit met Strokes, Eels, Zita Swoon, Mercury Rev, dEUS, etc. Allez

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), March 20, 2002.


Begin negentiger jaren was er ook nog een dame te beluisteren genaamd Carola en wel tussen twee en drie in de middag. Ook zij mocht maar ongeveer een driekwart jaar haar gekreun en gegil en haar toch wel goede smaak van muziek op de radio tentoonspreiden. Haar fervente liefde voor de Afghan Whigs en aanverwante bands is haar fataal geworden, want dat kan niet overdag op Radio 3. Verder mis ik het woensdagavondje Einfach rockmusik ook wel.

-- Martijn Bouw (m.bouw@reginox.com), March 21, 2002.

Wat ik vreselijk MIS is Ronflonflon met Jaqcues Plafond! Geweldig! Ik ken nog allerlei jingles uit mijn hoofd.... En de VARA-dinsdag was ook leuk, evenals de latere woensdagavond. Maar Het Lek is ook goed, als Jaap Boots presenteert dan.

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), March 24, 2002.


Hoe het komt weet ik niet, maar radio doet mij altijd heel triest voelen. Het gegeven dat er ergens iemand in een hokje zit, en dat zijn stem overal hoorbaar is heeft me altijd als koortsdroom doen voorkomen. Ideale radio blijft dan ook Radio 100, waar je een continu collage van muziek en omgeving krijgt, zonder dat er mensen aan te pas lijken te komen. Zolang je kunt navragen wat je gehoord hebt, prima. Muziek als levend organisme. Anderzijds doen platen waarop radiostemmen verweven zijn me dan wel weer op een plezierige wijze melancholiek voelen. Hmmmmmmmmmmmmm....?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), March 26, 2002.

Ik sluit me aan bij de opmerking over 3voor12. En bij die over Studio Brussel. Om dan toch nog even nostalgisch te doen: de voorganger van Villa 65, De Wilde Wereld (Dellen en Ijzermans op de woensdagmiddag) opende mijn ogen tav 'andere' muziek. De VARA-dinsdag (Verukkelijke 15) had daarvoor overigens de voorwaarden al geschapen.

En Ronflonflon? "wie zullen we nu weer eens bellen" - "de krant van gisteren" - "de kloteplaat" --die jingles bedoelt Hibernia? Zijn die niet ergens te downloaden of zo???

-- Lava (reconstruct@nme.com), March 26, 2002.


Ronflonflonjingles

Probeer deze eens: http://www1.tip.nl/~t085508/ronflon.htm

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), March 26, 2002.


*En Ronflonflon? "wie zullen we nu weer eens bellen" - "de krant van *gisteren" - "de kloteplaat" --die jingles bedoelt Hibernia?

Yep, die bedoelt ze inderdaad, en natuurlijk "de post, de post, wat brengt vandaag de post" en "ik ben Jan Vos - hij is Jan Vos". Bedankt voor de downloadtip, Vido!!

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), March 28, 2002.


Moderation questions? read the FAQ