KAN IEDEREEN EENS EVEN ZIJN BEK HOUDEN, JA?

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

...als er muziek wordt gemaakt op het podium? Ik kom net bij The Notwist vandaan en het maakte niet uit waar ik ging staan, overal stonden er mensen achter, naast en voor mij luidkeels er doorheen te kleppen. Ik erger mij weer eens kapot. En dan hoef ik niet eens entree te betalen. In de bioscoop is het ook erg, maar daar zeg ik er nog wel eens iets van. In dit soort situaties is er geen beginnen aan. Wat zei Sartre ook alweer?

-- JoB (jobwit@vpro.nl), March 07, 2002

Answers

Juist, L'enfer c'est vous autres. Oftewel, De hel dat is de ander. En dan heb ik nog niet eens over ongevraagde nicotine in mijn gezicht (en kleren).

-- JoB (jobwit@vpro.nl), March 07, 2002.

JoB, gozer! Zo heb ik je nog niet meegemaakt...Gaat het een beetje? In de bioscoop is het ook erg, maar daar zeg ik er nog wel eens iets van. In dit soort situaties is er geen beginnen aan.
Ik sta bijna altijd helemaal vooraan bij het podium om het geklep achter bij de bar niet te hoeven horen. En het wordt voor mij pas storend als de artiest op het podium er zelf door afgeleid wordt. Gister speelden de Notwist een behoorlijk harde set in de VERA. Leek verdorie Fugazi wel op bepaalde punten. Was dat anders vanavond?

-- Arien (saguamura@home.nl), March 07, 2002.

The Notwist... zoveel goede verhalen over gehoord, maar des te harder viel het tegen. Misschien snap ik het niet, misschien snapte heel Paradiso het niet. Ik moet toch maar eens het album gaan luisteren, want 1 of 2 nummers vond ik wel aardig.

En zoals ik tegen mijn maat zei: "We want mo... ohnee." ;-)

-- Chris (chris@extravolt.com), March 07, 2002.


ja dat gelul altijd is walgelijk.. is het typisch nederlands?

als ik flink wat geld voor een kaartje heb betaald kom ik toch om te luisteren!?! :)

sommige mensen niet kennelijk.

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), March 09, 2002.


Ja, het is een Nederlandse ziekte. Wat dat betreft wonen we in een land dat voornamelijk bestaat uit mensen voor wie muziek bijzaak is en hooguit niet meer dan een verzetje. Hoe anders dat is in bijvoorbeeld Amerika. Ik zag Carol en Peter van Bettie Serveert ooit eens een akoestische set spelen in New York. Er was 1 persoon in de zaal die haar mond niet kon houden. De doodstille New Yorkers konden haar wel vermoorden en deden dat ook met kort en indringend gesis. Toen ze voortijdig vertrok kon de magie onverstoord worden voortgezet. Was er maar zulk respect in Nederland.

Zou het toevallig zijn dat in Amerika strenge antirookregels gelden? In buitenlandse bladen wordt wel eens gerept over onze barbaarse gewoontes. Een Engelse journalist noemde een van onze concertzalen ooit a nicotine sauna. Zeer raak getroffen. Ik ken mensen die niet in openbare ruimtes kunnen zijn en dus niet naar liveconcerten kunnen omdat ze een oogziekte hebben en dus ontzettende pijn krijgen van de rook.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), March 09, 2002.Helemaal mee eens, mensen moeten zich stil houden. Het is mooi als de band een eigen wereld schept in de zaal maar als iemand naast je de hele tijd zit te tetteren ben je constant afgeleid. Paar weken geleden bij Daryll-Ann zaten 2 meiden met vreselijk schelle stemmen tegenover(!) elkaar te pragen, redelijk vooraan. Eentje was de ergste en die kreeg er ook van het publiek van langs. Toen ze er achter kwam dat iedereen een hekel aan haar had gekregen zei ze nog eens hard 'jamaar ik vind wel dat die man mooi kan zingen hooooorr'.

Dan denk ik liever terug aan het concert van Sigur Ros op Crossing Border 2 jaar geleden. De hele zaal was muisstil, en luisterde heel aandachtig en ging helemaal in het geluid op. Dus het kan toch echt wel.

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), March 09, 2002.


Mjaa, jaaa. Van mensen die lopen te kleppen heb ik nooit zo'n last omdat ik meestal niet naar concerten ga waar de subtiliteit kwa volume hoog in het vaandel zit. Ik kan me wel voorstellen dat het bij akoestische sets vervelend is maar ja dan komt er een "stukje" opvoeding kijken. ;)

Roken sorry heb ik helemaal geen gevoel bij, vrij land, iedereen paft maar raak. Rook-vrije concerten is toch wel heel erg E.O.

Nee mijn ergernis: die beetje pafferige eikels die tijdens house feesten zonodig midden op de dansvloer hun fuck bier moeten drinken. Rot dan gewoon op naar je cafe, hier moet uit den plaat gegaan worden zonder de angst dat je steeds ondergekeild wordt met bier.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), March 09, 2002.


ik rook niet en ik kan er meestal ook niet goed tegen maar als ik naar een concert in het lokale tentje hier dan vind ik die geur er bij horen. het ruikt er gewoon naar concert dan.. hmm. jaa.. :)

maar.. het is waar als mensen daardoor niet naar concerten zouden kunnen, dan zouder er misschien rookvrije avonden moeten worden gehouden.

ze kunnen wel naar Low geloof ik, die vragen toch dat je niet rookt?

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), March 09, 2002.


Omar slaat de spijker op z'n kop. Niks ergers dan bier over je heen bij een comcert of tijdens het uitgaan. En dan kan je bijna nooit wat over zeggen want die gast is toch te dronken om aan te spreken.

Low rookvrij? Vorige keer dat ze hier speelden stonden ik en mijn vrienden vooraan als schoorstenen te paffen en niemand die er wat van zei.

-- Arien (saguamura@home.nl), March 09, 2002.


Vond het eerlijk gezegd niet veel rumoeriger dan anders in de Paradiso. Het geluid stond overigens wel wat aan de zachte kant.

Maar het Amsterdamse (Nederlandse??) publiek is in de regel erg vervelend. Je hoort toch ook altijd dat Buitenlandse bandjes elkaar hier voor waarschuwen: 'als ze in Amsterdam met een sjagerijnig gezicht en hun armen over elkaar staan, vinden ze je goed...' Volgens mij is het de combinatie van Hollandse nuchterheid ('laat ze eerst maar eens zien wat ze in huis hebben') en het toch heel behoorlijk ruime aanbod dat het Nederlandse publiek altijd zo verwend, afwachtend en vaak zelfs ongeÔnteresseerd maakt. In Amsterdam komt daar vaak het uit hipheid aanwezig willen zijn van veel mensen bij de concerten die er toe doen bij.

Aan de andere kant, ben ik zo langzamerhand ook doodziek van de Buitenlandse artiesten die knetterstoned op het podium staan.

-- Joris (subbacultcha@hotmail.com), March 09, 2002.Maar het Amsterdamse (Nederlandse??) publiek is in de regel erg vervelend. Je hoort toch ook altijd dat Buitenlandse bandjes elkaar hier voor waarschuwen: 'als ze in Amsterdam met een sjagerijnig gezicht en hun armen over elkaar staan, vinden ze je goed...'

Dat is volgens mij typisch voor grote culturele centra: een verwend, "been there, done that" publiek. Eindhoven en Tilburg hebben volgens mij bv een heel goede reputatie. Maar ik heb Paradiso en de Melkweg ook regelmatig helemaal uit zijn dak zien gaan. De publieksreactie is nl. natuurlijk ook nog altijd afhankelijk van hoe de band speelt.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), March 09, 2002.


Ben helemaal voor een praatverbod, want Jan Publiek heeft meestal het idee dat een concert een gewoon gezellig avondje uit met vrinden is, en daarom ongestoord alerhande conversaties gaat voeren. Daarmee worden vaak de mooiste momenten totaal verpest. Dit is overigens niet voorbehouden aan de randstad, want hoe vaak concertgangers in de Effenaar de zachte momenten van Motorpsycho hebben verpest is niet meer te tellen, terwijl die stad toch de naam heeft nogal Motorpsycho- minded te zijn. Het zal me benieuwen bij het Godspeed concert over een paar weken. Bij Godspeed 2 jaar terug in de Tivoli waren de mensen gelukkig wel heel stil, en daardoor kon iedereen zelfs een stukje onversterkt geneurie door de hele band toch nog redelijk volgen.

Even ergerlijk zijn de mensen die keihard songtitels in iedereens oren staan te bleren, al dan niet voorzien van een heerlijke bier- adem. In de hoop dat de betreffende artiest direct dat nummer gaat spelen. Deze mensen zouden een uitgaansverbod moeten krijgen.

Wat betreft rookvrije concerten, zou erg prettig zijn. In schouwburgen en theaters mag ook niet gerookt worden, en dat komt de atmosfeer absoluut ten goede. Helaas zouden veel bands daardoor zelf ook niet meer komen spelen omdat ze niet zonder kunnen.

-- bas (bas@kindamuzik.net), March 09, 2002.


Toen Kings of Convenience/Low vorig jaar in Paradiso een zitconcert gaven, moesten alle sigaretten in de hal van Paradiso leeggezogen worden en bleef de bar tijdens het spelen dicht. Je kon werkelijk iedere scheet horen. Van mij hoeven niet alle concerten zo te zijn, maar zo af en toe eentje tussendoor is wel een verademing.

-- Els (els@whiskas.net), March 09, 2002.

Satre zei (sorry Job): "L'enfer c'est les autres"

-- brt (bert@@dlask.nl), March 09, 2002.

Aan de andere kant, ben ik zo langzamerhand ook doodziek van de Buitenlandse artiesten die knetterstoned op het podium staan.

Helemaal mee eens! Ik heb het idee dat het verder wel vrij normaal gevonden wordt, je leest zelden een recensie waarin een band volledig wordt afgekraat omdat ze knetterstoned waren. Als ik ooit stoned of dronken op mijn werk zou verschijnen zou me dat m'n baan kunnen kosten denk ik. En terecht.

En over het roken tijdens concerten gesproken: is inderdaad een nogal irritante gewoonte. Ook irritant is trouwens roken in platenzaken. ROken in winkels is zo not-done dat er eigenlijk zelden nog een verbod hangt, behalve in platenzaken! Sta je rustig een CD-tje te luisteren, krijg je zo'n asbak van een andere luisteraar onder je neus gezet.

-- Martijn (grooten@sci.kun.nl), March 09, 2002.Oeps, sorry, vergeten een <I>-tag te zetten, alleen de eerste zin was cursief bedoeld.

-- Martijn (grooten@sci.kun.nl), March 09, 2002.

ai, dit forum is wel erg slecht geprogrammeerd. ZO wordt het wel erg eenvoudig voor gebruikers een discussie te beeindigen...

-- Martijn (grooten@sci.kun.nl), March 09, 2002.

Waarom niet gewoon een publieksverbod? :) En dan kan iedereen buiten het concert op een groots scherm zien. :) Kom, kom het moet natuurlijk wel een beetje rock & roll blijven. Maar naar wat voor concerten gaan jullie? De Playmobil Band samen met De Lieverdjes? Ik moest altijd ontzettend schreeuwen om me verstaanbaar te maken tijdens concerten.

Het Amsterdamse publiek. Heb dat wel eerder gehoord. Tsja, wordt volgens mij wel een beetje overdreven, natuurlijk hebben we het allemaal allang gezien en je moet natuurlijk wel eerst de sterren van de hemel spelen voordat we een beetje blij gaan doen. In danskringen heb ik wel eens gehoord dat het publiek in Nijmegen en Eindhoven veel leuker uit zijn dak gaat.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), March 09, 2002.


je hebt in die zin gelijk Omar dat een beetje interactie met band en publiek geen kwaad kan.. maar het gaat om die stille moment, en dan vind ik het gewoon genant voor de band, dat iedereen staat te lullen.

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), March 09, 2002.

Oh ik bedoelde gewoon om iets tegen iemand te zeggen terwijl er met 100tig Db Boem-Boem over je heen wordt geslingerd. Ik hou ook niet zo van dat eeuwige gelul van mensen tijdens concerten maar af en toe een praatje hoort er ook wel bij. Waar ik ook een hekel aan heb: SPEEEEEELUUUUHHHH!!! Terwijl zo'n band al een half uur bezig is. Of "PLLLLLAAYYUHHH THE BALLAD OF LEGOLAND" terwijl ze dat net 10 minuten geleden hebben gespeeld.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), March 09, 2002.

Dit is niet typisch Nederlands. In Engeland heb je hetzelfde probleem. Hier in Belgie is het beter... Persoonlijk heb ik er niet zo'n groot probleem mee. Ik verplaats me meestal. Probleem opgelost en mee niet onnodig moeten opwinden. :-)

-- %00 (stevienixed@yahoo.com), March 10, 2002.

Wat trouwens pas echt irritant is is dat mensen van 2m altijd recht voor je gaan staan. En roken mag van mij wel, maar minder vind ik het als iemand al wild gesticulerend een sigaret op mijn arm uitdrukt.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), March 10, 2002.

sorry hoor, maar...

een avondje concert IS een avondje uit. en als we het dan toch over Jan Publiek hebben en praten door plaatjes heen: gisteravond de hele avond en nacht staan dansen op Justin broadrick's jungle deejayset in de lichtfabriek. samen met nog twintig andere mensen. waar waren de cultureel onderlegde concertbezoekers die gedecideerd met de armen over elkaar en een vinger op hun lippen techno animal wilden bewonderen? niemand gezien.

jullie zitten met een amsterdams probleem. en laten we hopen dat dat zo blijft.

th

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), March 10, 2002.


ga folderen, start een politieke partij, hang spandoeken in het gebouw naast het Philips kantoor, start een lopend vuurtje, scheer je kop kaal, schrijf de organisatoren, laat t-shirts ontwerpen, neem je eigen hit op, laat de artiesten wat van je weten, stop het gedoogbeleid, laat enorme etiketten op sigarettenpakjes plaatsen, start een nieuw revolutionair 'anti-log', huur Kylie Minogue in, desnoods een bulldozer, begin een praatgroep, hijack de lokale radiozender, ga bij een Tibetaans monnikengezelschap in retraite, begin je eigen concertzaal, open deuren, laat de wereld van je weten, neem het heft in eigen hand, neem de leiding en laat de hele fokkin' wereld een poepje ruiken... MAAR IETS! DOE GODVERDOMME IETS!!

-- Alcatraz (alcatraz@zeelandnet.nl), March 11, 2002.

Hmm...... Ik ben nu 4 jaar medewerker van de Melkweg en ken dus redelijk ons publiek, denk ik. Bij ons zijn af en toe concerten waarbij er van de muziekant niet gerookt mag worden. Meestal staan er dan ook stoeltjes in de zaal. Ik kan me echter voorstellen dat bij een concert van een of andere Ierse punkband (om maar es wat te noemen) het een heidens karwij wordt om de rokers er zover te krijgen dat ze die peuk uitdoen. Nu is er het beleid in aanbouw van het ministerie van WVS, dat in 2004 tijdens concerten niet meer gerookt mag worden. Ik ga me dan toch ernstig afvragen of je dan niet veel grotere problemen krijgt. Als 60% van de bezoekers rookt en dat ineens niet meer kan, dan denk ik dat de portiers het erg moeilijk gaan krijgen. Moeten die dan als rook-politie gaan optreden ofzo? En mensen die verslaafd zijn, kunnen erg agressief zijn als ze een nicotinetekort hebben. Ik denk dat de frustraties onder het publiek zich ook naar andere mensen in het publiek gaan richten. En dat willen we niet he? Zorg dan dat als het echt moet, je de zalen rookvrij hebt (zal je het horeca- personeel horen, trouwens!) maar niet de hal of foyer! En trouwens, laten we dan ook maar gelijk de rookmachines de deur uitdoen, die zo'n goeie sfeer kunnen neerzetten, want daar hebben mensen ook vaak last van... Het idee is leuk om roken te demotiveren, ook tijdens concerten, maar de neveneffecten lijken me niet opwegen tegen het uiteindelijke resultaat.

-- Kale Stud (mrrudeboy@lycos.nl), June 15, 2002.

Ik kan het niet eens zijn met Vido: volgens mij is praten amerikaans ipv hollands. En dat komt met name omdat veel bands die hier clubs aandoen in de VS in bars spelen. Zo kon het voorkomen dat het publiek in EKKO bij The Gourds muisstil was en zich enorm stond te ergeren aan al die kakelende Amerikanen (die ook allemaal een aangeboren hard stemgeluid lijken te hebben). Ook lees ik geregeld interviews waarin amerikanen zeggen dat europeanen of hollanders zo stil zijn (en dat dat eigenlijk wel fijn is). Olaf

-- olaf (olafkoeneman@hotmail.com), June 17, 2002.

volgens mij is praten amerikaans ipv hollands

Amerikanen kletsen je de oren van het hoofd. Vertel mij wat. Wat kunnen die luidruchtig zijn, zeg. Een zeer verbaal volkje. Ik heb er alleen tijdens concerten niets van gemerkt. Waarschijnlijk heb ik die paar keer in Amerika ontzettend geboft en sta ik in Nederland bij de verkeerde concerten. Ik liet mijn persoonlijke ervaring wellicht iets teveel boven de statistieken staan.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), June 17, 2002.


Mijn ervaring is dat vooral in BelgiŽ en Frankrijk de luisteraars ebhoorlijk aandachtig zijn. Tenzij ze er geen zak aan vinden natuurlijk. Duitsers en Zwitsers kunnen ook flink kletsen tijdens een optreden. We speelden met KONG niet voor niets qudrofonisch ;-)

-- Marieke (marieke@kong.nl), June 18, 2002.

Wat een zielige figuren, volgende keer ga ik nog harder meer en irritanter proberen te lullen tijdens de stilste nummers! en 3 peuken tegelijk opsteken, alleen al door het gejank hier

-- Snuitje (mcsnuitje@hotmail.com), December 07, 2002.

Sjezis... wtf is dit?? hoe oud zijn jullie?? ik heb nog nooit een sigaret in mn leven gerookt, en heb me er ook nog nooit aan gestoord! Sta elke week in de paradiso of melkweg, en dit is echt de grootste bullshit die ik ook gehoord heb... Die Melkweg medewerker heeft helemaal gelijk.. mensen zouden para worden en agressief.. weet je wat typisch nederlands is? je hebt zoveel concerten en events om uit te kiezen.. en NOG loop je te klagen!?! weet je hoe fokkin RIJK je bent ten opzichte van 95% van de rest van alle aardbewoners?? je hebt elke dag te eten! en nog de mogelijkhijd om uit te gaan ook!! hoe halen jullie het in je hoofd?????? je wordt toch niet gedwongen naar die concerten te gaan?? het is toch je vrije keus? JE BETAALT ER ZELFS VOOR?? stelletje verwende moederskindjes... stop je pik in je broek en hou op met zeiken!

-- henk (henk@trekbunker.com), February 05, 2003.

Moderation questions? read the FAQ