De Redding van de Rock 'n' Roll

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Waarom moet de rock 'n' roll eigenlijk altijd gered worden?

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), March 03, 2002

Answers

Best wel een goede vraag. :) Ik denk dat het nooit met het gebrek aan goed rockmuziek te maken heeft maar meer met het idee dat Rock als metaverhaal heeft afgedaan (yep dat had Lyotard effe vergeten ;). De mensen die wensen dat het gered moet worden zijn vaak degenen die graag willen dat een rockgroep in een moment alles verklaart, of minstens lijkt te verklaren (jeweetwel The Beatles/Stones/Sex Pistols). Aan de andere kant denk ik dat het bijvoorbeeld heel vaag is als een blad als The Face (niks mis mee overigens) opeens uit het niks The Strokes en Andrew WanKer gaan promoten met een air van "het mag weer, die rockmuziek."

-- Omar (omar@kindamuzik.net), March 03, 2002.

Die redders, laat staan toekomsten van de Rock'n'Roll zijn toch gewoon de bands die het ouwe uitgekwauwde geluid van de afgelopen zoveel jaar eventjes verfrissen (meestal door teruggrijpen naar de oorsprong, soms door een vernieuwing)? Beatles+Stones (brachten het frisse, rebelse terug na Cliffrichardisme), Sex Pistols (idem, na Yes et al), Nirvana (idem, na Hair Metal).

En inderdaad is het enigszins irritant als zelfbenoemde 'style'goeroes ineens de RnR weer levend verklaren. "Het mag weer", inderdaad - dankjewel Omar voor deze eye-opener. dat is precies hoe het gepresenteerd wordt. Een beetje zoals de rockpuristen af-en-toe een 'dance'-groepje (Underworld, Prodigy, Chemicals) toelaten in hun universum.

-- Lava (reconstruct@nme.com), March 04, 2002.


Vraag ik me af: wie beinvloeden dan die puristen? waar halen zij die wijsheid vandaan?

-- Arien (saguamura@home.nl), March 04, 2002.

Puristen? Bestaat niet. Hangt natuurlijk samen met revisionisme. Maar waarom moet rock gered worden? Het feit dat die vraag gesteld wordt, is louter een teken aan de wand: We zitten in een laag punt. Is nog gebeurd. Ik ben zeker niet akoord met Omar wanneer hij beweert dat Rock niet meer relevant is. Integendeel. We zijn gewoon in een pauze, een reclame break. We keren weldra terug naar het nieuws. Het is wel grappig, die hypes. Het wordt gecreerd door de media. Het is een feit dat we natuurlijk heel diep zitten: de platenverkoop (zeker de singles) is in een dieptepunt. Het bestrijden van downloaden is belachelijk. Elke Napster/Kazaa die mijn doodsteekt met rechtzaken, wordt vervangen door een dozijn andere download sites. Eigenlijk zitten we in een leuke tijd: Rock als commercieel product is danig aan het veranderen. Mensen slikken niet meer dat je teveel geld moet neerleggen voor een plaat. Whatever.

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), March 04, 2002.

Rock&roll moet niet gered worden en gaat ook niet gered worden. Termen, bedacht door slimme marketingmensen bij grote labels die geld ruiken. Op zich niets mis mee, maar plaats het ff in perspectief. Echte rock zit toch onder de oppervlakte en als je te lui bent om daar te zoeken blijf je hangen aan de "nieuwe rock&roll". Ook goed, maar de mensen die het "echte" zoeken, weten de passie wel te vinden. Passie is het sleutelwoord, of het nu gaat om rock, tango of jazz.

-- rob (r.kooiman@sanoma-uitgevers.nl), March 04, 2002.


Het feit dat die vraag gesteld wordt, is louter een teken aan de wand: We zitten in een laag punt.

Ik vind juist dat er momenteel erg veel goede rockbands zijn. Wat populair is aan nu-metal en retro-grunge is inderdaad niet om over naar huis te schrijven, maar je ziet net onder de oppervlakte heel veel goede bands steeds populairder worden. Ik had echt niet verwacht dat Tomahawk de Melkweg Max zou uitverkopen of De Kift bijna de Paradiso. Zelfs bij eX-girl, een Japanse band in het afgelegen Amstelveen op zondagavond was het behoorlijk druk.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), March 04, 2002.


Ik ben zeker niet akoord met Omar wanneer hij beweert dat Rock niet meer relevant is.

Mmm, maar dat had ik toch niet beweerd...denk ik (of heb ik dat ergens anders lopen rondbazuinen? :)Ik kan je alleen garanderen dat er nooit meer een rockgroep komt die als The Beatles/Stones heerst, of zoals Sex Pistols het voor mekaar krijgt dat er iets heel groots aan de hand is dat verder reikt dan zeg maar een "revolutie in je platencollectie" (en laten we wel wezen zelfs dat is discutabel aangezien Pistols ook maar gewoon goed theater was). Wil niet zeggen dat er geen goede rockmuziek kan gemaakt worden. Mijn favoriete rockband aller tijden is Royal Trux en die hebben de meeste van hun platen in de jaren 90 gemaakt.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), March 04, 2002.


Moderation questions? read the FAQ