DJ SHADOW - "The PRivate Press"

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Ik heb net een privé luistersessie gehad van het nieuwe album van DJ Shadow welke op 20 mei wordt gereleased. Ik moet je zeggen: wow! Wow is het juiste woord. De opbouw, de afwisseling, de vernieuwing.. Monosyllabik is een beetje een buitenbeentje vergeleken bij de rest. Een track die zorgt voor de nodige afwisseling, dat wel. Er staan geloof ik 2 songs op (met tekst enzo, weeeetje) en de rest is gewoon dik voor mekaar.

De eerste paar tracks zaten vol met spraaksamples. Hetgeen we ook in de "Product Placement" plaat terugvinden. Lekker op de beat gesneden sampletjes en een hoop gescratch. Erg geinig. Tevens veel gebruik van gitaarspel. Iets waar hij altijd al gebruik van maakte.

Je hoort duidelijk dat het UNKLE project hieraan vooraf is gegaan. Mede door de songs en ook het gebruik van drumcomputers. Twee tracks deden met denken aan "Celestial Annhilation" op "Psyence Fiction" qua electronische drums en synthgeluidjes.

De track "Mashin' on the motorway" is een ware genotstrack voor de drumzliefhebbers waarin Shadow diverse beats en (spraak)samples afwisselt. De daaropvolgende track "Blood on the motorway" is daar letterlijk de reactie op. Met z'n dikke 9 minuten zorgt het voor een relativering van Shadow's muziek en brengt je aan het eind tot extase. Een track die, ondanks zijn lengte, totaal niet gaat vervelen.

Er wordt ook een single getrokken van deze plaat, maar die is helemaal niet zo sterk. Niet echt de Shadow-sound, waardoor deze instrumentale track mijns inziens niet de lading van het album dekt. Wellicht niet de juiste keuze dus.

Deze plaat komt bij release binnen op 1 in de Moordlijst, let op mijn woorden..

Groet, Chris

http://extravolt.com

-- Chris (chris@extravolt.com), February 19, 2002

Answers

raaaaaaahh! ik wil em horen!

-- lubacov (luba@animejunction.com), February 19, 2002.

Ik had liever een prive sessie met de man zelf. hah! UNKLE laatste plaat was een beetje middelmatig, vond ik.

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), February 19, 2002.

op één in de moordlijst??? tja, dat betekent niet veel goeds. alle respect voor dj shadow maar aan mij is UNKLE ook grotendeels voorbij gegaan. saai, pretentieus en te gekunsteld. maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt.....

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), February 20, 2002.

Gekunsteld? Verklaar je nader.

-- Chris (spam@extravolt.com), February 20, 2002.

Het was geforceerd. Kwam me nogal arrogant over. Die *meetings of the Gods* (collaboratie met andere *supersterren*) was een leuk idee maar het was een mislukking. Het was een oke plaat maar ik verwacht meer van DJ Shadow. Nuja, is al een tijdje geleden dat ik de plaat hoorde.

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), February 20, 2002.


gekunsteld...

tja: te bedacht. te weinig feel. het doet me gewoon stukken minder dan Shadow's entroducing of zijn geweldige battle met The Bug (kevin martin). maar ik besef ook wel dat het werk van unkle voor velen een direct verlengstuk is van Shadow's andere werk. but..not for me.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), February 21, 2002.


Vooral ook de verkeerde collaboraties op die UNKLE-cd. Wie wil naar het gejammer van Thom Yorke en Richard Ashcroft luisteren? De samenwerking met Ian Brown was dan wel weer erg mooi (maar dtond niet op de CD)

-- Lava (reconstruct@nme.com), February 21, 2002.

Tsja na een paar keer luisteren overheerst hetzelfde gevoel als bij Geogaddi het klinkt allemaal wel lekker maar niet echt wereldschokkend. Meneer Schaduw heeft weer zijn gebruikelijke blik beats, gitaarloops, piano-samples en synthwaaiers opgetrokken en het klinkt weer allemaal heel mooi, wijds en filmisch maar 90% had zo op Endtroducing kunnen staan. Ik had toch op wat meer gepiel a la 'Monosyballik' gehoopt.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), March 11, 2002.

Moderation questions? read the FAQ