De ideale concertrecensie

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Ik ben nu bezig met mijn stuk over de optredens van ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead en The Icarus Line, afgelopen week in de VERA (jaaaa, ik weet dat ik traag ben, ik reken het toe aan een geprolongeerde kater en een lichte writer's block). Maar wat ik jullie wil vragen is: hoe ziet jouw ideale concertrecensie eruit? De simpelste vragen krijgen niet altijd de simpelste antwoorden...hoop ik tenminste.

-- Arien (saguamura@home.nl), February 19, 2002

Answers

Moelijk. Concert recensies zijn nooit mijn favoriete leeswerk geweest. Misschien omdat altijd het gevaar op de loer ligt van gedwongen polarisatie, of het was FAN-TAS-TISCH, of de band maakte een ongeinspireerde indruk blabla. Voor mij is een goede concert recensie werkelijk geslaagd als er *nieuw idee* in zit, dat je een nieuwe insteek geeft over de muziek. In ieder geval geen chronologisch en toen speelde ze dit en toen dat en toen nog 2 toegiften. Snurkiesnurkie.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 19, 2002.

Moet meer flow hebben dan een plaat-recensie. Zeker publiek vermelden (en hun reactie DUH). Hoe ZIEN de gasten eruit op het podium. Meer uh *visceral* (SHIT hoe zeg je dit in het Nederlands? komt ervan als je woordenschat groter is in het Engels BAH). Was er interactie tss publiek en groep. Speelt de club een rol. Hoe kwam de muziek over in vgl met de plaat. Trail Of Dead tracht improv te verwerken in hun geluid. Lukte dat? Zijn die mod rockers nog altijd de hype of WAAAT? Shit what the fuh do I know? Zeg jij het me eens. :-)

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), February 19, 2002.

Ik lees eigenlijk alleen concertrecensies van concerten waar ik zelf ben geweest. En zelfs dan moet de recensent het wel met me eens zijn. Erg subjectief allemaal. Dit 'probleem' heb ik met platenrecensies helemaal niet.

-- erik (erikstronks@hotmail.com), February 19, 2002.

(SHIT hoe zeg je dit in het Nederlands? komt ervan als je woordenschat groter is in het Engels BAH)
Ik weet precies wat je bedoel Helen.

-- stevo (stefanrood@hotmail.com), February 19, 2002.

De concertrecensie. Het ondergeschoven kindje in de popjournalistiek van de lage landen. Laat ik je geen wastlijst geven met wat er in zo'n recensie moet staan. Zie de concertrecensie als geschiedschrijving en vind met die gedachte in je achterhoofd de juiste bewoordingen. Misschien ben je wel de enige getuige van het optreden die zijn verslag deelt met lezers. Laat de toekomstige historici maar bepalen of onze verslagen er uiteindelijk toe doen.

Hier alvast 1 reden waarom een concertrecensie belangrijk is: er zijn bands die misschien nooit zullen toekomen aan het maken van een plaat, maar die live wel iets te vertellen hebben en van betekenis (kunnen) zijn.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 19, 2002.Moderation questions? read the FAQ