Hoe rangschik je je platen?

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Ik ban anti Hornby dus liggen al m'n platen door elkaar. Er zijn wel stapeltjes die een zekere *eenheid* hebben. Bijv Husker Du sectie, Bristol Sounds sectie, Noise sectie. Maar wat doet Manning erbij ach ja omdat ze met Seymour Glass in Glands of external secretion zat. Uh, mijn vraag dus: Hoe rangschik JIJ je platen?

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), February 09, 2002

Answers

alfabetisch, geen andere optie voor mij. aan genres kan ik niet beginnen.

-- bas (bas@kindamuzik.net), February 09, 2002.

cd's (alle stijlen door elkaar heen): - albums en singles alfabetisch - compilaties op titel alfabetisch - een heel klein stapeltje modern klassiek dat ik ooit eens tussen de overige platen ga plaatsen - aangezien ik geen kastruimte meer heb, liggen er enkele honderden nieuwe cd's van de afgelopen twee jaar als een mini-Manhattan kriskras door elkaar heen. er liggen ook enkele stapels in een hoekje te wachten of ze nu wel of niet in de collectie blijven. het is heel moeilijk in zulke stapels snel iets te vinden.

vinyl: - singles (op alfabet) - albums (idem) - 10" en andere rare formaten (idem) - 12" EP's (idem) - compilaties (idem op titel) + nieuwe platen dwars door elkaar heen omdat er geen plek meer is + in een aparte kast de jeugdplaten en jeugdzonden onderverdeeld in klassiek, jazz, pop en symfo

het risico van dubbele aankopen wordt beperkt als platen alfabetisch in mijn kasten staan. mijn bibliotheekopleiding komt goed van pas.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 09, 2002.


aan genres kan ik niet beginnen.
Per que, Bas? Ken je het verschil nog niet tss IDM en Grindcore? ;-) Ik ben veel te lui. Heb geen kasten. Of toch niet de geschikte. Alhoewel de meesten onder de indruk lijken te zijn wanneer ze m'n platen zien, beseffen weinigen dat het merendeel eigenlijk in kasten verscholen zit. Ligt een beetje overal. Heb nog nooit dubbele aankopen gedaan. Behalve 1 keer, niet mijn schuld. X Ray Spex. Ik ben totaal niet voor alfab. schikking want is VEEL te tijdsrovend. Er ligt constant een pak platen in de nabijheid van mijn stereo. Deze nog onbeluisterde platen zouden in de nabije toekomst moeten gespeeld worden. Harumph, komt er maar niet van....

Optionele vraag: Hoe snel speel je een nieuwe plaat? Direct bij thuiskomst?

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), February 09, 2002.

Wanneer ik met pensioen ga en tijd over heb, dan pas zal ik eraan beginnen. Zal rond die tijd (hopelijk) tot een niet af te maken taak zijn uitgegroeid. Om op mijn 89ste bij het rangschikken van platen mijn laatste zucht te laten, dat zou pas mooi zijn:-)

-- Arien (saguamura@home.nl), February 09, 2002.

Netjes alfabetisch natuurlijk. Ik ben meer een liedjes als een album luisteraar dus ik moet in één keer de goede plaat te pakken hebben.

Ik heb nog steeds geen platenspeler, dus problemen met plaatsrovend vinyl heb ik niet.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), February 10, 2002.Alfabetisch. Beviel uiteindelijk toch het beste, nadat ik eerst een poging gedaan had mijn platen/CD's te rangschikken op hoe mooi ik ze vond. Omdat dat nogal eens wisselt, wisselde in die tijd voortdurend de volgorde van platen en CD's zodat ik op het laatst geen niet eens precies meer wist wat ik nou wel en niet al had. Wel een sub- verdeling in CD's, CD-singles, compilaties e.d. en "diversen". En als ik een plaat gekocht heb draai ik hem meestal meteen, tenzij het een speciaal iets is dat een bepaalde ambiance nodig heeft (maanlicht, kaarsjes, dat soort dingen)

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), February 10, 2002.

Hoe snel speel je een nieuwe plaat? Direct bij thuiskomst?

Tuurlijk, of beter net uit de platenzaak in je CD-man op de fiets. :)

Qua rankschikking: alfabetisch is uit den boze, ik heb wel wat beters te doen dan steeds te gaan schuiven met cd's/platen. Nee bij mij is het heel losjes op genres gebasseerd en dan krijg je soms van die mooie overloop stukken van Françoise Hardy naar Os Mutantes naar Boredoms naar Stereolab naar NEU! naar Can, etc.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 10, 2002.


Alfabetisch (of eigenlijk eerst op formaat - LP, 7", Cd, 10" etc - en daarbinnen alfabetische). Dan is het wel handig als je niet zo'n CD-rek hebt waar je de Cd's in moet schuiven, want dan ben je constant alles om aan het gooien. Ik heb nu een kast voor m'n CD's waar er circa 400 in kunnen, de rest (dus zeg maar wat niet bij de beste 400 behoort) bewaar ik in een la. Ik betrap me er wel soms op dat ik een (goedkope) Cd koop die eigenlijk al direct in de la kan...

Op genre ordenen vind ik te vermoeiend, zeker met al die kruisbestuivingen. Dubbele dingen heb ik dus ook nooit gekocht, hooguit dat ik een CD ben gaan luisteren om te controleren of ik 'm al had... Een uitstalling met "nieuwe aankopen" is wellicht wel een goed idee.

-- Martijn (grooten@sci.kun.nl), February 10, 2002.


Dubbele dingen heb ik dus ook nooit gekocht

Dat snap ik dus niet. Je weet toch wel wat je hebt? Dat vind ik net zoiets als mensen die halverwege een film er achter komen dat ze hem al een keer gezien hebben.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), February 10, 2002.


Martijn: Dat heb ik al gehad met films. Ik kijk (in bepaalde periods) belachelijk veel films. Tot twee (soms drie) per dag. Vroeger kon het me niet schelen of het een goeie/slechte film was. Als je veel platen koopt dan kan het voorkomen dat je vergeet wat je hebt. Zeker als je bijvoorbeeld een *krat* platen koopt voor weinig geld.

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), February 11, 2002.


Vooral dansplaten maken het moeilijk na te gaan of je een plaat wel of niet al in huis hebt. Heel veel labels hebben dezelfde artwork waardoor ze er allemaal hetzelfde uitzien. Meestal kom ik er in de platenzaak wel achter of ik de muziek al ken. In mijn geheugen moet ik dan diep graven of ik de muziek ken van een mixtape, een compilatie, een remix of van de 12" die ik in handen heb. Dubbele aankopen overkomen me overigens alleen als ik heel snel sta te grabbelen in bakken vol tweedehands platen.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 11, 2002.

. Heel veel labels hebben dezelfde artwork waardoor ze er allemaal hetzelfde uitzien.

Hahaha, ja zo'n egaal zwarte hoes met daarin een informatieve witte binnenhoes.

Dubbele platen kopen is onmogelijk met dat semi-fotografische geheugen van mij, vandaar ook dat ik een eigen opbergsysteem heb kunnen ontwikkelen, weet precies waar alles staat. Maar goed dat een er soms overlappingen zijn met mixcd's dat kan gebeuren natuurlijk. Bovendien kijk ik zelden naar titels van nummers.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 11, 2002.


Ik heb ze wel eens op kleur gesorteerd. Echt heel mooi.

-- Els (els@whiskas.net), February 11, 2002.

Martijn: Dat heb ik al gehad met films. Ik kijk (in bepaalde periods) belachelijk veel films. Tot twee (soms drie) per dag. Vroeger kon het me niet schelen of het een goeie/slechte film was.

Ik schijn een belachelijk goed geheugen te hebben, daar heb ik vaak klachten over gehad nadat ik na een borrel op de universiteit uitgebreid ging uitleggen wat iedereen had gedaan. Ik kan me echt niet voorstellen dat je vergeet dat je iets gezien of gelezen hebt.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), February 12, 2002.


Moderation questions? read the FAQ