Lijstjes Week 6

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Op het boek van Azerrad en het album van Black Flag na vind je in mijn lijst voor WEEK 6 (relatief) actuele platen die ik recentelijk heb aangeschaft.

Dntel Life Is Full Of Possibilities (cd) Gewoonweg een wonderschoon debuutalbum waarin elektronica en zang van gastvocalisten (ondermeer van Death Cab For Cutie en That Dog) en bijdragen van gastmuzikanten (Brian McMahan van Slint op gitaar) een duister huwelijk aan gaan. De enthousiaste reactie op Amerikaanse e-zines zijn meer dan terecht. Michael Azerrad - Our Band Could Be Your Life (boek) Een essentieel boek over de Amerikaanse gitaarunderground in de periode 1981-1991 en de bands die de weg plaveiden voor Nirvana en alles wat daar in de jaren negentig op volgde. Met liefde en inzicht geschreven geschiedenissen van Black Flag, The Minutemen, Mission Of Burma, Minor Threat, Husker Du, The Replacements, Sonic Youth, Butthole Surfers, Big Black, Dinosaur Jr, Fugazi, Mudhoney en Beat Happening. Een boek vol anekdotes over life on the road en overleven in de marge. Na lezing van elk verhaal wil je de platen van de genoemde groepen in huis halen. Aangezien Black Flag in mijn collectie ontbrak heb ik dat meteen goed gemaakt. Mission Of Burma was in geen enkele Amsterdamse platenzaak te vinden. Van The Minutemen was Double Nickles On The Dime ook nergens te bespeuren. Dat betekent dat ik de komende weekenden langs de grote steden ga reizen om te grasduinen in platenbakken.

Ulrich Schnauss Far Away Trains Passing By (cd) Pastorale house, zoals Omar zo mooi heeft gekenmerkt. Geen muziek die diep graaft, maar wel de huiskamer mooi inkleurt.

V/A Variable Access (cd) Een overzicht van interessante nieuwe elektronica uit Frankrijk, zowel experimenteel als poptracks, met bijdragen van Encre (probeer zijn bijzondere debuutalbum van vorig jaar te pakken te krijgen), Osaka, O.Lamm en Melodium en acts waar ik tot voor kort nog niet eerder van had gehoord: My Jazzy Child, Shinsei, Aerosol, Mils, Hypo, Dorine_Muraille en Domotic. Kijk voor meer informatie op www.activesuspension.org

Amor Belhorn Duo Youre Open Housing (track op compilatie Acuarela Songs) Openingsnummer op dubbel-cd op Spaans label. Alle liedjes zijn gebaseerd op het thema waterverfschilderijen (vanwege de naam van het label). Bevat op het eerste gehoor teveel aardige rootsprobeersels die maar niet tot leven willen komen. Amor Belhorn Duo valt op door het inventieve gebruik van elektronische muziekinstrumenten.

Fxa Supercharged (cd) Dromerige psychedelica uit de Michiganschool. Een veel te kort album in de geest van Spacemen 3.

Marcus Schmickler Param (lp) Afgestudeerde componist (ook opererend onder de namen Pluramon en Wabi Sabi) uit Keulen toont zijn academische zijde en Stockhauseninvloeden op experimenteel elektroakoestisch dubbelalbum op A-Musik. Doet denken aan Ligeti in Kubrickfilms en de minimalistische kant van Louis Andriessen.

Gauge The First Touch (Third Eye Foundation Mix) (lp-track) Third Eye Foundation geeft net dat beetje extra aan wat verder een niet meer dan aardige Slint-imitatie uit Bristol is.

The Robocop Kraus Tiger (lp) Opgefokte Duitse band op een Tsjechisch label. Hebben de gedrevenheid en energie van The Make-Up, Fugazi en At The Drive In. Teksten tonen inzicht en het orgeltje doet ze onderscheiden van hun voorbeelden. Zeer goed voor je humeur.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 06, 2002

Answers

Michael Azerrad is een complete LUL. Loopt door het leven denkend dat enkel HIJ het weet. Nu hij sprak zichzelf tegen toen ik hem emailde inzake het boek. Hij antwoordde me - toen ik hem zei dat het boek de illusie geeft dat alt muziek de enige *goeie* muziek is - dat ik misschien eens er een groepke was dat leuk was, nl de Beatles. Ik repliceerde dat ik al... ja... ik had al eens van ze gehoord. Aan de andere kant moet ik bekennen dat het een leuk boek is. Alhoewel niet zo fantastisch als From The Velvet To The Voidoids. WOEHOE!

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), February 07, 2002.

Ha Helen, ik vond dat ook zo'n pedante opmerking. Dat houdt het bij meteen op. Bovendien Joe Carducci heeft kreeg ik zo de indruk dat hele verhaal al lang en breed beschreven in Rock & The Pop Narcotic . Ook een pedant, maar wel met humor.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 07, 2002.

Dntel! Dntel! Dntel! Eindelijk! Verspreid het Woord! Alleen zij die "The Dream of Evan and Chan" niet kennen, vinden iets anders het mooiste nummer van 2001.

-- Lava (reconstruct@nme.com), February 07, 2002.

enne, Omar en helenfordsdale, voor jullie koop ik een "Dyslexics of the World, Untie!"-t-shirt...

>>Hij antwoordde me - toen ik hem zei dat het boek de illusie geeft dat alt muziek de enige *goeie* muziek is - dat ik misschien eens er een groepke was dat leuk was, nl de Beatles<<

>>Dat houdt het bij meteen op<<

Ik bedoel: huh?

-- Lava (reconstruct@nme.com), February 07, 2002.


Mission Of Burma was in geen enkele Amsterdamse platenzaak te vinden
WTF?!?!

-- Arien (saguamura@home.nl), February 07, 2002.


Ja zeg rub it in. :) Dat is het probleem van Internet, veel te snel schrijven terwijl je 3 andere dingen aan het doen bent. Ga het natuurlijk niet 10x herlezen. Maarreh je weet wat ze zeggen over correcte spelling en anale fixatie? ;)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 07, 2002.

Michael Azerrad is een complete LUL.

Ik ken de goede man niet, maar het boek is gewoon goed geschreven. Veel muzikanten zijn ook niet te pruimen als je ze live op straat tegenkomt, zelfs als ze in een interessante band zitten. Ik loop in ieder geval een blokje om als ik Gibby Hains, Henry Rollins, Don van Vliet, Nick Cave, Alain Jourgensen of Ian MacKaye op me af zie komen.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 07, 2002.


Moderation questions? read the FAQ