Haat ik de hype of de muzikant?

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Ik haat Bjork. HAAT Bjork. Haat ook Zappa, Haat ook Strokes. Haat Jeff Buckley. Maar nu vraag ik me af of ik gewoon contradictorsch ben (of wil zijn). Is het de hype of de muzikant? Wie haten jullie? Huh huh huh?

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), February 05, 2002

Answers

Heel makkelijk:

Zappa. Irritante klootzak met zijn irritante gitaarsolo's, zijn "humor" en zijn nog irritantere fans.

Dylan. Niet om aan te horen natuurlijk. Maar die hype van bijna 40 jaar irriteert me echt grenzeloos.

Lou Reed. Overschat, niet in staat om een goede plaat te maken. Wordt altijd zo kritiekloos aanbeden door een bepaald soort mensen die een bepaalde leeftijd hebben.

Beck. Kutsmurf.

Verder, Neil Young, U2, Christina Draculera, Leftfield, The Smiths (vooral dankzij die obsessieve fans), Velvet Underground (niet de muziek wel dat eeuwige gezeik over die band), The Clash (met name die stem van Joe Strummer doet pijn aan mijn oren), Jeff Buckley mag ik ook niet (mislukte jodelkoning), Marvin Gaye (gaap!), Captain Beefheart (ook wel bekend als de Bard uit Asterix ), Sting (en The Police trouwens ook), Puffy en Biggie. Nou dat was het volgens mij wel. Dat lucht op. :)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 05, 2002.


een goed bewijs dat muziek in z'n context niet altijd helemaal tot zijn recht komt. Ik probeer te oordelen op wat ik zelf hoor. Soms vind ik een hype nix soms wel. Maar ik zal nooit een hype gaan mee of tegen werken.

Laat het lekker op je afkomen allemaal. Luister wat je wilt luisteren en ga voor de rest geen bullshit uitkramen. Dat bespaart je zelf ook veel energie...

...en Zappa is kewl.

-- Alcatraz (alcatraz@zeelandnet.nl), February 05, 2002.


Beck.

Eels.

Deus (hun eerste twee platen).

Vrijwel het gehele elephant6 gebeuren.

Slipknot.

Allemaal dingen die veel meer aandacht kregen dan ze verdienden. En Zappa en Bjork zijn natuutlijk wel geniaal ;-)

-- bas (bas@kindamuzik.net), February 05, 2002.


Misschien wel de juiste plek om deze observatie te testen: klopt het dat vrouwen eerder zijn geneigd tot Bjrk haat? En zo ja waarom?

Oh ja: Counting Crows kan ik op een of andere manier niet luchten.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 05, 2002.


Sowieso haten we bepaalde artiesten niet puur vanwege hun muziek maar zeker ook vanwege hun ethos, dus waar ze voor staan, hun uitstraling, etc. (vaak heeft dat natuurlijk meer te maken met hun stylist/pr- persoon etc dan met wat dan ook). Ik haatte Biggie tot ik eens een keer goed de tijd nam om naar 'Ready To Die' te luisteren (m.a.w. mijn favo Bling-Bling neef in Den Haag weigerde het uit zijn CD- speler te halen). Jeff Buckley vond ik wel OK toen hij net dood was (daarvoor kende ik hem dus niet. sorry hoor maar jij waarschijnlijk ook niet) maar op gegeven moment was het enige wat nog miste een heiligverklaring door de paus. Dat hele gedoe rond hem en zijn moeder begon echt op mijn zenuwen te werken. Het is allemaal zo ontzettend J- D Kroeske geworden en daar hol ik sowieso altijd zo hard mogelijk van weg. Venice, godsamme wat een foute teringzooi is dat toch.

En ik HAAT The Ark. Man, wat een stelletje carriere-bruinwerkers zijn dat toch. En ik zou die hele NL clubhouse-scene wel aan de muur willen spijkeren en met een AK-47 bewerken. Die zanger van Muse kan ik ook niet luchten of zien.

-- Arien (saguamura@home.nl), February 05, 2002.Venice? Wat is dat? En kende jij Jeff Buckley niet voor zijn dood tss,tss. ;)

Anyway, ik haat zelden iets om de hype. Ik ben niet zo tegen hype, vaak is dat gewoon een teken van de juiste artiest op de juiste plaats en voelen heel veel mensen dat op een of andere manier aan. Ik denk dus dat er wel zoiets is als eerlijke hype (Pixies is wel een goed voorbeeld). Maar goed, hype om de verkeerde artiest is natuurlijk wel ergelijk.

Oh ja bijna vergeten: Pearl Jam. Zo erg. :)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 05, 2002.


Vooral Pearl Jam.

Maar aan de andere kant: waarom al dat gehaat? Het is wel heel gemakkelijk zo zonder argumenten allerlei helden en anti-helden te gaan zitten haten. Dan wordt het hier zo'n welles-nietes discussie.

Zappa> was de enige die zich verbaal zeer sterk verweerde tegen Tipper Gore en haar strijd tegen de popmuziek. Hot Rats of de postume Civilization Phaze III wel eens gehoord? vast niet.

Elephant6> wel eens Neutral Milk Hotel live gezien? mocht je willen.

Captain Beefheart> Icecream For Crow rockt smeriger dan het hele repertoire van The Birthday Party (ik noem maar een dwarsstraat) bij elkaar. En je kunt gewoonweg niet om Trout Mask Replica heen. Wel eens naar geluisterd? Eerst doen en dan mekkeren.

Volgens mij haten veel mensen muziek die ze niet eens (willen) kennen. Mijn Bob Dylan-haat is bijvoorbeeld alleen maar gebaseerd op de man en niet op de muziek (die ik nauwelijks ken), dus ik onthoud me van commentaar omtrent zijn output totdat ik alles van hem heb gehoord (overigens geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt).

Pearl Jam en Jeff Buckley zijn denk ik niet de boosdoeners, het zijn de klonen van Pearl Jam en Buckley waar we het meeste last van hebben. Dankzij PJ zitten we opgescheept met Bush, Kane en duizenden Nederlandse grungebandjes. Dankzij JB worden we geteisterd door het kattengejank van Muse en duizenden Hollandse JB-wannabe's. PJ en JB blijken slechte voorbeelden te zijn voor muzikanten. Misschien moeten we de al of niet aanwezige kwaliteiten van PJ en JB afmeten aan wat voor slechte bands ze hebben voortgebracht.

(...)

Red Hot Chili Peppers, daar word ik dus echt niet goed van.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 05, 2002.


En je kunt gewoonweg niet om Trout Mask Replica heen. Wel eens naar geluisterd? Eerst doen en dan mekkeren.

Oh maar daar heb ik vaak genoeg naar geluisterd (mijn exemplaar ligt ergens te rotten in de 2e hands bak). Mag ik nu verder mekkeren? ;) Ontzettende flauwe kut hippie humor. Misschien de meest overschatte plaat aller tijden, sorry Vido kan er niks aan doen. :)

Sowieso heb ik van al die artiesten die ik haat muziek gehoord anders is het moelijk afkraken vind ik persoonlijk. Maar om nou alles van Dylan te moeten horen voordat je je er een mening kan over vormen lijkt me een beetje overdreven.

Red hot Chilli Peppers zijn inderdaad behoorlijk kut.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 05, 2002.


Het zijn vooral bepaalde genres die ik niet kan aanhoren: - saaie intelligente minimale dansmuziek waar je niet op kan dansen (pastorale techno?) - fusion - jazzdance - reggae - reggae pop (Police, Doe Maar) - sophisticated adult oriented pop met jazz invloeden (Sting, Jamiroquai) - sprookjesmetal - west coast skate punk a la NoFX/Lagwagon - en vooral niet alles wat in de Pavement/Daryll Ann/Grandaddy hoek zit (alternatieve priegelrock?)

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), February 05, 2002.

dEUS (niet Deus). Totaal niet aardverschuivend. Maar wel ENORM belangrijk. Het is zo'n beetje de belgische Nirvana. Zonder hen zat 99 percent van de Vlaamse muzikanten nu Smash Hits te lezen. Dat vind ik zo fantastisch: De pure / naieve arrogantie van Tom Barman. Hij is/was een compleet a-typische Vlaming. Totaal onbeschaamd. Hij vond het doodnormaal dat hij ambitie had (n heeft) om in het buitenland door te breken. De muziek is zo lekker post modern. Stelen van REM? No problem. Lekker rammelen? No problem. Het klinkt ook fris, zelfs voor mijn oren. Het is van een hoog niveau. Het is ook zo typisch Vlaams (argh!) dat we *en* Beefheart omhelzen *en* bekennen Wham! graag te horen.

-- helenfordsdale (helenfordsdale@yahoo.com), February 05, 2002.


oei het wordt moeilijk nog met Bas te praten.. hij haat eels.. oef. dat doet pijn. :D

ik zal eens n duit in het zakje doen.

Aphex Twin

waardeloze zooi.

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), February 06, 2002.


>Misschien de meest overschatte plaat aller tijden, sorry Vido kan er niks aan doen. :)

na Sgt. Pepper van The Beatles dan toch?

no hard feelings, Omar, maar ik hoor Trout Mask terug bij allerlei toffe bandjes (Sun City Girls, Trumans Water, U.S.Maple (en de rest van de Skin Graftbandjes) + vele anderen). vandaar. The Captain heeft iets goeds teweeg gebracht, ook al was hij een onhandelbare kwast en een tiran voor zijn hard zwoegende muzikanten. ik zal niet zo snel een biertje met hem gaan drinken.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 06, 2002.


The Captain heeft iets goeds teweeg gebracht

Dat denk ik ook wel. Hij heeft inderdaad wel iets losgewrikt op een of andere manier en daar heb ik ook wel respect voor. Maar als ik die muziek van hem hoor dan loop ik ongeveer door muren om eraan te ontsnappen. En die kleren, Mozes kriebel zeg.

na Sgt. Pepper van The Beatles dan toch?

Ha, nu komt de discussie op gang. Sgt.Pepper is inderdaad wel vet overgewaardeerd. Laatst heb ik er weer eens mijn hoofd over zitten breken en het is een verzameling hippie kitsch waar je U tegen zegt.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 06, 2002.


humor en gekke kleren bij The Captain? ben je niet in de war met Captain Sensible? :-)

St. Pepper is waarschijnlijk een belangrijk album. het probleem is dat de kids tijdens muzieklessen (meestal gegeven door leerkrachten die liever naar Mozart dan naar popmuziek luisteren) het idee krijgen dat dit album het meest vooruitstrevende is dat er naast Zappa en Dylan gemaakt is. bestaan er eigenlijk wel lesboeken over popmuziek die verder gaan dan de mastodonten in de popgeschiedenis en durven te vertellen over de niet geringe invloed van Kraftwerk, Throbbing Gristle, Wire en (vul zelf maar verder in)?

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 06, 2002.


bestaan er eigenlijk wel lesboeken over popmuziek die verder gaan dan de mastodonten in de popgeschiedenis en durven te vertellen over de niet geringe invloed van Kraftwerk, Throbbing Gristle, Wire en (vul zelf maar verder in)?

Haha, nee tot nu toe niet nee. Maar dat zal ook door onze generatie moeten worden herschreven. Ik merk toch een langzame verschuiving waar steeds meer mensen eisen dat Kraftwerk de zelfde positie krijgt toegewezen als The Beatles. Dat lijkt me een begin. Sowieso wordt Pet Sounds tegenwoordig hoger gewaardeerd dat Sgt.Peppers. Of dat een hele verbetering is weet ik ook niet, maar geeft ten minste een alternatief voor die molensteen.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 07, 2002.Dat denk ik ook wel. Hij heeft inderdaad wel iets losgewrikt op een of andere manier en daar heb ik ook wel respect voor.

'Trout Mask Replica' is zoiets dat iedereen officieel goed vindt, maar waar niemand naar luistert. Maar Captain Beefheart heeft wel andere, wel leuke platen gemaakt.

Sgt.Pepper is inderdaad wel vet overgewaardeerd. Laatst heb ik er weer eens mijn hoofd over zitten breken en het is een verzameling hippie kitsch waar je U tegen zegt.

'Within You Without You' en 'Lucy In The Sky With Diamonds' hoeven van mij ook niet. 'Good Morning' is daarentegen perfect als je in een vrolijke bui bent en John Lennon's zangmelodie in 'A Day In The Life' is nauwelijks overtroffen.

-- Martijn (wmterhaar@myrealbox.com), February 07, 2002.


Maar goed, de vraag was: wie haten jullie?

Ik sluit me volledig aan bij de Dylan/Neil Young/Lou Reed/Zappa-haat. Uiteraard haat ik hier gewoon het babyboomerisme dat deze artiesten (slappe, washed out versies van hun oorspronkelijk al overgewaardeerde zelven^1) vertegenwoordigen. Verder vind ik hun muziek niet erg mooi, maar da's nog reden tot *haat* Die komt pas met de hype, ja. beck haat ik dus ook zo, en radiohead. Zwaar overgewaardeerd, vandaar. Om Live, Nickelback, Staind, train, Creed, Linkin Park, Limp Bizkit, Sum41, Offspring etc etc te haten heeft te weinig zin. Ik haat de muziek, de cultuur waar deze artiesten voor staan, en de artiesten zelf, maar ik wil er gewoon geen energie meer insteken. Overgeproduceerde symfonische onzin haat ik ook, alles van ELP en Pink Floyd via Genesis, Queen en Yes tot ELO en Rush. The Clash adoreer ik daarentegen.

^1 behalve Zappa natuurlijk, want die is dood.

-- Lava (reconstruct@nme.com), February 07, 2002.


Uiteraard haat ik hier gewoon het babyboomerisme

Joepie, dat is precies een element wat ik er aan haat.

Maarreh zal ik jou ook meteen een Disleksie shirt toesturen ;) ;) ;) "*Geen* reden tot haat. Die komt pas met de hype" neem ik aan dat je bedoelt. Sorry hoor effe terugpakken, zal het niet meer doen, want het kan me op Internet namelijk geen snars schelen ik lees er meestal gewoon overheen.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 07, 2002.


au, da's pijnlijk... je hebt gelijk. Ik kan alleen niet beloven dat ik mijn anale fixatie niet nog eens botvier...

-- Lava (reconstruct@nme.com), February 07, 2002.

heheh geen niet hoor (wie zonder zonde is, werpe de eerste steen enzoweetjewel), houdt ons allemaal scherp.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 07, 2002.

Wat een grote woorden vallen hier. Haten...jongen, hoe kan je nou weer muziek of een hype haten. Je kan het misschien niet leuk vinden, maar wat voor zin heeft het nou iets te haten. Ikzelf vind Aphex Twin leuk (sorry), ik kan Sgt. Pepper ook goed beluisteren (ik kan me niet voorstellen dat hier mensen zijn, die "A day in the life" haten), Bob Dylan vind ik ook zeker goed. Misschien voelen de mensen van jullie generatie zich onderdrukt door de babyboomers, want dit lijkt op het gepraat van een onderdrukte soort. Ik kan toegeven dat ik soms expres niet meedoe aan een hype. Zo heb St Germain nooit echt leuk gevonden, en dat is niet alleen om de muziek (alhoewel dat ook niet echt mijn smaak is), maar ook gewoon de hype die eromheen was op mijn school vond ik nou iets te overdreven, zodat ik mij misschien iets meer van St Germain ging afkeren, maar om het nou te haten, nee, totaal niet.

-- Maarten Zinkstok (mzinkstok@hotmail.com), February 07, 2002.

St. Germain vind ik ook niks, ik heb die plaat op kopie en toen het echt op de hoogtepunt van de hype was vroegen allerlei mensen op school aan mij of zie die plaat konden lenen, kon ik mooi steeds zeggen dat het een KUT plaat was. dan hoefde ze hem niet. mooi.

:)

gisteren wist ik nog een paar hele goede haatbands. ik vergeet die meteen weer. volgens mij zat ik aan de Talking Heads te denken hmm..

-- Ludo (OrdinaryPeopleRecs@hotmail.com), February 07, 2002.


Haten is inderdaad een erg groot woord dat alleen maar past bij het beschrijven van muziek gemaakt door David Hasselhoff.

En Ludo, Eels is zo slecht nog niet natuurlijk, maar het wordt net als bij Beck behoorlijk uit proportie getrokken. Zo, en nu weer een Aphex plaatje opzetten ;-)

-- bas (bas@kindamuzik.net), February 07, 2002.


Moderation questions? read the FAQ