Radiohead

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Iemand moet me eens uitleggen wat er nou zo speciaal is aan Radiohead? Ik hoor enkel slappe muzak gespeeld door ex-studenten met een Gilles DeLeuze fixatie en teveel Miles Davis bootlegs.

-- Dolores (kittybey@yahoo.com), February 04, 2002

Answers

Ik denk dat Thom Yorke zelf een stijve leuter krijgt van de 2 zinnen die hierboven zijn geschreven... Je bevestigt dat er (veel) mensen zijn die Radiohead speciaal vinden. En tegelijkertijd kraak je de Radiohoofden af. Laat dit bandje je dan nadenken of niet?

Maar speciaal zei je? Ik denk de experimenteerdrift, melodie, uitstraling.. Dit zullen de dingen zijn waardoor ze bekend zijn geworden in ieder geval. Met de nodige PR natuurlijk.

En met deze wapens (incluisief die laatste) heeft Radiohead ook een 'speciaal plekje in mijn hart' veroverd. Ik mag niet klagen.

-- Alcatraz (alcatraz@zeelandnet.nl), February 04, 2002.


Tsja Radiohoofd. Ik kan het helaas niet uitleggen. Het zou de ideale band moeten zijn voor een ex-gitaar man die van techno houdt en OK Computer vond ik wel okay in een soort "het is 1999-oh-wat- gaat-er-gebeuren" manier. Kid A was zo'n voorspelbare stap om te nemen als band dat ik nog steeds geen nummer van die plaat heb gehoord. En laten we wel wezen je kan gewoon beter naar Autechre en Miles luisteren want dan hoef je niet naar die zeikstem te luisteren. ;) Vreemd genoeg vind ik de meeste interviews met die gasten best wel te pruimen.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 04, 2002.

Nooit gedacht dat ik het nog voor radiohead op zou nemen. Omar, je kunt veel van Kid A zeggen, maar niet dat het een voorspelbare stap voor een gitaarband was. Ze probeerden nieuwe en voor hun originele dingen te verwerken in hun oude stijl, met een wisselend resultaat. Je moet ze toch krediet geven voor hun pogingen, zeker als die zo smaakvol lukken als in het titelnummer en Idioteque. Helaas bewezen ze met hun laatste live album, met het nummer Like Spinning Plates, dat al die experimenten eigenlijk zinloos zijn geweest: het liedje, dat ze nog steeds als geen ander kunnen schrijven, komt veel beter tot zijn recht ontdaan van alle elektronische en experimentele franje. Ben erg benieuwd wat ze nu gaan doen.

-- bas (bas@kindamuzik.net), February 04, 2002.

Sorry Bas, een misverstand. Niet een voorspelbare stap voor een gitaarband in het algemeen, wel een voorspelbare stap voor Radiohead na OK Computer . Je kon het gewoon zien aankomen. Ik geloof ook best dat het te pruimen is hoor. Maar ja er is zoveel muziek heh dus dan kan je beter "de leiders" ipv "de volgers" checken. ;)

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 04, 2002.

Dan nog vind ik Kid A geen voorspelbare volgende stap na OK Computer. Het grootste probleem bij Radiohead, wat ze ook altijd hebben gehad, is hun gebrek aan zelfkritiek. Neem de beste 6 nummers van Kid A en beste 6 van Amnesiac, en dan heb je een album die alle lof in een keer rechtvaardigt.
Neemt niet weg dat de originelen het vaak toch het best doen of hebben gedaan, zoals Autechre vorig jaar toch weer overtuigend bewees. En aan Miles kunnen ze natuurlijk nooit tippen, hoewel ik zelf die invloed niet echt kan horen.

-- bas (bas@kindamuzik.net), February 04, 2002.


"de leiders" ipv "de volgers" -> de geluiden die Radiohead op Kid A zette is niet nieuw en dat was de kritiek van veel mensen die Autechre (et al.) al jaren in hun platenkast hebben staan. dat was ook mijn probleem met de plaat en het heeft een half jaar geduurd voordat ik Kid A durfde aan te schaffen (tweedehands, zo ben ik nu ook wel weer). verdomd, het viel reuze mee.

het speciale aan Kid A is dat een zeer populaire band relatief ontoegankelijke klanken introduceert bij een hele nieuwe groep mensen. wie weet realiseren die mensen zich wat voor moois er nog meer in de (elektronische) underground ligt te wachten en gaan ze op onderzoek uit. zie Kid A als zendingswerk.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 05, 2002.


Oh maar dat ben ik helemaal met je eens Vido (dat van de leiders/volgers is een citaat van Squarepusher en zelf hou ik niet zo van die attitude van "Hou voor Autechre wat van Autechre is", laat iedereen vooral lekker rotzooien met allerlei muziek, daar kunnen uiteindelijk alleen maar goede dingen van komen). Ik vind Radiohead als fenomeen ook best wel interessant en je zou bijna kunnen zeggen noodzakelijk, alleen ik voel weinig drang om er zelf naar te luisteren.

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 05, 2002.

"Neem de beste 6 nummers van Kid A en beste 6 van Amnesiac, en dan heb je een album die alle lof in een keer rechtvaardigt."

exact. ze waren beiden niet goed. maar als ze gewoon wat beter geselecteerd hadden.. nu deden ze net alsof ze 2 albums konden maken, o wat goed.. niks ervan.. 2 matige albums. vooral Amnesiac vond ik slecht trouwens. Kid A ging over het geheel nog wel. Maar aan het eerste nummer konden ze nergens tippen.

ik vind the Bends nog altijd wel een goede plaat.

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), February 05, 2002.


Radiohead ('radiuskop' mensen, niet radiohoofd!) is een goede rockband met een irritante zanger. Na een van de beste rockplaten van de jaren '90 ('The Bends') vond men het echter nodig de Pink Floyd van het nieuwe millennium te worden, wat leidde tot het overgewaardeerde topzware 'OK Computer' en het jammerlijke elektronische jazzrock-gedreutel van de laatste 2. Zo zal het in de popencyclopedies van na 2010 te lezen zijn, when the acid trip is over.

-- Lava (reconstruct@nme.com), February 07, 2002.

Moderation questions? read the FAQ