Klassiekers der Nederlandsch Popschrijfen

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Engelse vriend van me vroeg zich af of Nederlandse popjournalistiek altijd zo slecht was, hij was een oude Oor tegengekomen met Gang of Four op de cover en dacht dat het vroeger misschien anders/beter was. Ik moest het antwoord schuldig blijven al gok ik dat het in de jaren 1978-1983 waarschijnlijk wat leuker was (ben helaas dat jubileum nummer van Oor van een aantal jaren geleden kwijt met allemaal "hoogtepunten" maar daar is me eigenlijk weinig van bij gebleven). Zoals ik op het oude forum al suggereerde is er voor mij een hoogtepunt en dat is Dirk van Weelden's essay over DJ Shadow Het Ritme Liegt Niet uit 1998. Euhhh, ben ik wat vergeten? ;) Recensies mogen ook hoor.

-- Omar (o.munoz@planet.nl), January 30, 2002

Answers

je bedoelt die Oorkrant met een overzicht van alle Oorjaren? Die heb ik en ik heb terwijl ik hem las nooit het gevoel gehad dat het vroeger beter was..

maaaar.. zo'n krantje met allemaal Oor knipsels zegt niet zoveel denk ik..

L.

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), January 30, 2002.


Sjongejonge ik wist niet dat het zo slecht was gesteld met de vaderlandse popjournalistiek. :)

-- Omar (o.munoz@planet.nl), January 31, 2002.

zoveel is er ook niet behlave de OO® toch? Ik vind eigenlijk wat er nu op internet gebeurt al 1 groot hoogtepunt. Stereo, Subjectivisten, 3voor12 etc etc..

-- Alcatraz (Alcatraz@zeelandnet.nl), January 31, 2002.

Je hebt in de dagbladen natuurlijk ook al jaren artikels/recensies over popmuziek. Enne dat "legendarische" tijdschrift...god hoe heette dat ook al weer, met Willem de Ridder, eind jaren 60 volgens mij? Wat is Stereo trouwens?

-- Omar (omar@kindamuzik.net), January 31, 2002.

Omar, Stereo is onze collega-Subjectivist Joris (http://stereo.pitas.com/). :-)

Willem de Ridder was verantwoordelijk voor ondermeer Hitweek (1965- 1969), een blad dat door iedereen die mee wilde doen volgeschreven werd. Andere medewerkers waren ondermeer André van der Louw, Wim de Bie en Wim Noordhoek, Ze waren helemaal wild van Zappa en alles wat er eind jaren zestig aan progressiefs en langharigs kwam uit de West Coast. Heeft achteraf gezien een hoog 'mozes kriebel'-gehalte. Het vervolg Aloha (1969-1974) ging minder over muziek en des te meer over drugs, seks en andere Provo-zaken. Als je doordeweeks een vrije dag hebt kun je dit soort tijdschriften doorbladeren in de Mediatheek van het NPI (http://www.popinstituut.nl). Erg vermakelijk al krijg je er wel zwarte vingers van.

Zijn er overigens nog generatiegenoten die Vinyl (1980-1987) hebben gelezen? Ik kan me niet meer herinneren of het journalistiek allemaal even denderend was, maar mensen als Gerard J. Walhof, Oscar Smit en Lotje IJzermans schreven in ieder geval over je favoriete undergroundbandjes. Het eerste nummer bevatte een interview met This Heat, toen het blad door een andere uitgever werd overgenomen stond opeens Adam Curry op de voorkant. Toen ging het snel bergafwaarts.

Tot zover deze korte geschiedenisles.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), February 01, 2002.Stereo is onze collega-Subjectivist Joris

Oops!

Juist Hitweek! Ik wist dat het iets met Hit was maar anders dan Krant. ;) Tsja Zappa dat is niet helemaal mijn ding, alhoewel hoog Mozes Kriebel gehalte en van dat geneuzel over de kritise geest altijd wel vermakelijk is. Vinyl zegt me vaag iets. Maar het is duidelijk: op naar de Mediatheek van NPI voor wat ouderwets speurwerk. Zit dat trouwens op de Wibautstraat?

-- Omar (omar@kindamuzik.net), February 01, 2002.


Nope, geen Wibautstraat meer. Sinds enkele jaren zijn ze neergestreken aan de Prins Hendrikkade. Doe Sammie achter de balie de groeten van me en vraag of hij de hilarische zelfgebrande compilatie met mislukte demo's draait terwijl je aan het bladeren bent.

-- Vido (vidoliber@xs4all.nl), February 01, 2002.

Aaaaaah, de Vinyl, dat waren nog eens tijden, en daar zat ook soms ineens een flexidisc bij. Maar zelfs de Vinyl was maar heel even leuk. OOR is volgens mij gewoon nooit leuk geweest, al vond/vindt men zelf wel dat men erg nuttig, vernieuwend en vooruitstrevend bezig is.

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), February 03, 2002.

Moderation questions? read the FAQ