CD-aanbod in de winkels; ligt het nou aan mij of...

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Zat net effe Martijn's weblog te lezen en daar las ik iets over het inkoopbeleid van platenzaken. Klopt dat, dat er minder avontuurlijk wordt ingekocht? Want ik kan het laatste half jaar bijna niks vinden waar ik over lees. En een klein percentage komt misschien maanden later eens in de bakken terecht. Enne waar wil je zelf meer platen van in de schappen zien liggen?

-- Omar (omar@kindamuzik.net), January 30, 2002

Answers

Van ketens als FRS of zelfs de Plato moet je het niet hebben. Het zijn de kleine platenzaken die naar eigen smaak en inzicht inkopen. Platenzaken die specialiseren in dance, bijvoorbeeld, of in de 'moeilijkere' sectoren. Dan heb je de wat grotere onafhankelijke zaken (die dus niet door bijv. Plato zijn opgekocht) en daar heb je (naar mijn mening althans) toch het meest aan, aangezien ze wel alles hebben, maar toch beter inkopen.

Waar ik meer van wil zien in de platen bakken: spul van van labels als City Centre Offices, Morr en Kompakt, als ook dancehall-singles.

Wat is de url van Martijn's blog?

-- Arien (saguamura@home.nl), January 30, 2002.


Of het minder avontuurlijk in de platenzaak wordt weet ik niet, e.e.a. kan ook aan evoluerende muzieksmaken liggen. Dat laatste merk ik eigenlijk al de laatste jaren bij mezelf eigenlijk. In Limburg zijn er helaas maar nauwelijks winkels waar je dingen van John Zorn's Tzadik label kan krijgen, daar moet je dan weer maanden op wachten en dan een dure inkoopprijs betalen. Ook Alien8 is nauwelijks vertegenwoordigd in het aanbod, maar volgens Koen van Zaal Belgie in Hasselt kan ik die sowieso beter direct van hun site met creditcard bestellen. Weer een reden om zo'n ding dan maar eens aan te vragen.

-- bas (bas@kindamuzik.net), January 30, 2002.

Kijk om even de Amsterdamse situatie weer te geven. Eerste helft van de 90s kon je bij wijze van spreken woensdag in de NME/Melody Maker iets lezen en dan lag het vaak vrijdag uiterlijk maandag bij Get of Boudisque. Ik weet niet, volgens mij is er zo'n golf aan nieuwe cd's van zoveel labels en muziekstromingen dat je je winkel wel 10x kan vullen. Dus moet je een selectie maken. Allemaal begrijpelijk, maar toch is het aanbod steeds zwakker. Boudisque is bijv. een lachertje geworden, die hebben gewoon niks komma niks en ook nog eens tegen woekerprijzen. Die speciaalzaken zijn toch ook niet de oplossing, die dancezaken zijn te vinyl-gericht vaak ook weer net op een stroming gericht en Staalplaat zijn gewoon arrogante kindertjes die nog in de jaren 80 leven.

Inderdaad Kompakt is bijna godsonmogelijk om iets van te vinden, ik heb die gewoon bij hun zelf via het web besteld (ook nog eens veel goedkoper). Japanse shit is ook altijd lastig te vinden, net als een beetje goeie Duitse jaren 70 rock (anders dan Can en sinds kort Neu!).

-- Omar (o.munoz@planet.nl), January 30, 2002.


Hier in Groningen hebben we sinds een jaar of 2 de Platenworm (www.platenworm.nl). Een miniscule winkel, maar wel met een duidelijk aankoopbeleid, gericht op sterke onafhankelijke labels in de meest uiteenlopende stromingen. Dus geen majors (ook geen bands als Radiohead). Het is ook bij lange na niet compleet maar er kan wel altijd besteld worden. Het leunt ook grotendeels op haar vaste clientele (waaronder ik), maar het draait OK en is een verzamelplek geworden voor freaks om een kop koffie te pakken en muziek te bespreken. Het bewijst in ieder geval wel dat zulke mom & pop- bedrijven wel kunnen floreren in ons land.

-- Arien (saguamura@home.nl), January 30, 2002.

Deze jongens verdelen Morr en Kompakt en vele anderen.. Misschien kunnen zij jullie verder helpen qua verdeling?

a+ Johan

L O W L A N D S D I S T R I B U T I O N _________________________________________________

NEW ADDRESS: BraziliŽstraat 27-29, 2000 ANTWERPEN, Belgium _________________________________________________ _________________________________________________

call : +32 (0)3 226 70 08 / fax : + 32 (0)3 226 15 27 or + 32 (0) 3 234 25 29 (ORDERS) !!! new e-mail : general@lowlands.be - beneluxdistribution@lowlands.be - export@lowlands.be info@lowlands.be - promotion@lowlands.be - account@lowlands.be _________________________________________________ _________________________________________________

-- Johan (johan@kindamuzik.net), January 30, 2002.Amoebas in San Francisco geeft je HOOFDPIJN. het aanbod is waaaanzinnig. other music in NY is *beter* in die zin dat jeniet teveel hebt maar toch nog begint te zeveren van de selectie. gisteren slayer (thanks omar en bas), this heat, byron morris en fushitsusha gekocht.

-- stevie (stevienixed@yahoo.com), February 02, 2002.

Ik erger mij kapot als ik op zaterdag dance-inkopen doe in Amsterdam. Dance Tracks is de enige winkel waar je 2-step kunt krijgen en dan nog is het aanbod daar beschamend. Nieuwe MJ Cole op Talkin Loud hebben ze na drie weken nog niet. Daniel Bedingfield stond al weken op 1 in Engeland en ze hebben 'm niet. Waardeloos. Petje af verder voor Rush Hour en Killa Cutz die elke week toch weer alle nieuwe (respectievelijk) broken-beat en drum & bass hebben.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), February 04, 2002.

Ik geloof dat ik de Martijn ben waar het over ging (sorry voor de late reactie, had over het hoofd gezien dat het forum was verhuisd). De URL van "mijn" pagina (geen weblog maar een fanzine) is: http://www-desda.sci.kun.nl/home/~grooten/thinksmall/

Ik weet niet heel zeker of het klopt hoor van dat inkoopbeleid, ik heb ook gewoon een nogal niet-standaard muzieksmaak. Maar bij de Waaghals hier in Nijmegen is het vaak "als jij het niet koopt, koopt niemand het". Ze hebben er best vaak leuke dingen, soms ook dingen waarover ik nogal verbaasd ben dat ze het hebben, maar niet echt structureel. Dingen uit de moordlijst zijn er natuurlijk wel te vinden, en ook nog wel wat onbekender spul, maar het is niet zo dat je er echt vanuit kan gaan. Zelfs dingen op een in Nederland gedistribueerd label als Slumberland (via de Konkurrent) moet je bestellen. Bij Distortion in Amsterdam hebben ze al een stuk meer, maar zelfs daar kun je er niet altijd vanuit gaan dat ze de dingen ook daadwerkelijk hebben. Ik ken platenworm louter van hun homepage dus daar kan ik niet over oordelen.

Ik snap ook wel dat platenzaken alleen dingen kopen die ze met enige kans kunnen verkopen. En als er nergens in Nederland over geschreven wordt, zal men het ook niet snel kopen. Daarom heb ik Think Small ook opgezet, om op een structurele manier over dergelijke, anders vergeten bands te schrijven, in het Nederlands.

En waar ik dus zelf meer platen van zou willen zien zijn dingen op labels als Kindercore, Elephant 6 (niet echt een label, meestal spinART of Emperor Norton ofzo), Slumberland, K, 555, Teenbeat.

-- Martijn (grooten@sci.kun.nl), February 08, 2002.


Moderation questions? read the FAQ