PiezographyBW

greenspun.com : LUSENET : Fotoforum : One Thread

Piezography BW

Piezography BW är en ny process för digital utskrivning av svartvita bilder utvecklad av Jon Cone på Cone Editions Press Ltd. Man ersätter skrivarens färgpatron med en patron med gråtoner (fem olika i t.ex. Epson 1200). Också den svarta patronen ersätts med en Piezo patron. Färgerna är tillverkade med kolbaserat pigment och är därför helt stabila. Till systemet hör vidare den mjukvara som behövs för att styra printern. Själv använder jag en Epson Stylus Photo 1200 printer. Eftersom printern måste rengöras med "tvättpatroner" innan man kan börja använda Piezo är det mest praktiska (egentligen enda vettiga alternativet) att ha en särskild printer för ändamålet.

Vad ger då Piezography BW för fördelar:

Vad hittar vi för nackdelar? Svårt att hitta. Jo, kanske ett par: Bilderna godkänns kanske inte i AFK:s svartvita tävlingar (ännu) även om jag anser att tekniken närmast borde jämföras med ädelförfaranden. En annan nackdel är att det inte finns användbara papper med annat än olika matta ytor. Nackdelen uppvägs i mitt tycke av att man har tillgång till ett stort urval "Fine Art Papers".

Själv börjar jag starkt luta mot att jag inte har så mycket annat i mörkrummet att göra än att framkalla filmerna. Tills vidare fotar jag nämligen på film: huvudsakligen i storformat 9x12. Jag ser fram emot vinterns långa kvällar och att inte behöva tillbringa dem i ett litet mörkt rum.

Martin

PS. Ett par adresser för den intresserade:
http://www.computer-darkroom.com/ --> Reviews --> Review of Cone Editions Piezography BW
http://www.inkjetmall.com/store/piezographyBW.html-- Martin Glader (martin.glader@kolumbus.fi), September 03, 2001

Moderation questions? read the FAQ